Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Aralık ayının ikinci yarısından itibaren Türk lirasının yeniden değer kaybı eğilimine girmesi ve Ocak ayındaki otomobillere yönelik vergi ayarlamalarının temel mal grubunda enflasyon görünümünü olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, ncü göstergelerin son dönemde başta otomobil olmak üzere dayanıklı mal fiyatlarında belirgin bir artışa işaret ettiğini vurguladı. Ocak ayında temel enflasyon göstergelerinde kayda değer bir yükseliş gözlenebileceğini belirten Kurul, gıda fiyatlarındaki olumsuz seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonun yüzde 5 hedefinin belirgin olarak üzerinde seyredeceğini not etti.
Merkez Bankası Ocak ayı Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımladı. Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.46 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 7.40'a yükseldiğine dikkat çeken Kurul, bu gelişmede enerji fiyatlarının belirleyici olduğu, diğer ana grupların yıllık enflasyon artışına katkısında belirgin bir değişiklik gözlenmediğini vurguladı. Temel enflasyon göstergelerinin ise Kasım ayından sonra bu dönemde de aşağı yönlü bir seyir izlediğine işaret eden Kurul, toplantı özetine göre gıda grubunda yıllık enflasyonun yüzde 9.67'ye gerilediğini kaydetti. Aralık ayında işlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonunun yüzde 12.88 ile yatay bir seyir izlerken, taze meyve-sebze dışında kalan ürünlerde genele yayılan fiyat artışlarına dikkat çeken kurul, işlenmiş gıda fiyatlarının ise bu dönemde ekmek ve tahıllar grubu kaynaklı olarak yüzde 0.73 oranında artarken grup yıllık enflasyonunun yüzde 7.11'e gerilediğini belirtti. Kurul, Ocak ayına ilişkin öncü göstergelerin, olumsuz hava koşullarının taze meyve-sebze fiyatları üzerindeki etkisi sonucunda gıda grubu yıllık enflasyonunun yüksek düzeyini koruyacağına belirtti.
-KISA VADEDE ENFLASYON YÜZDE 5 HEDEFİNİN BELİRGİN OLARAK ÜZERİNDE SEYREDECEK-
Aralık ayının ikinci yarısından itibaren Türk lirasının yeniden değer kaybı eğilimine girmesi ve Ocak ayındaki otomobillere yönelik vergi ayarlamaları temel mal grubunda enflasyon görünümünü olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Kurul, öncü göstergelerin son dönemde başta otomobil olmak üzere dayanıklı mal fiyatlarında belirgin bir artışa işaret ettiğini vurguladı. Ocak ayında temel enflasyon göstergelerinde kayda değer bir yükseliş gözlenebileceğine dikkat çeken Kurul, gıda fiyatlarındaki olumsuz seyrin de etkisiyle kısa vadede enflasyonun yüzde 5 hedefinin belirgin olarak üzerinde seyredeceği not edildi.
-4. ÇEYREKTE NİHAİ YURT İÇİ TALEBİN ILIMLI TOPARLAMA EĞİLİMİ SÜRDÜ-
Kurul'a göre son dönemde açıklanan verilerin yılın dördüncü çeyreğinde nihai yurt içi talebin ılımlı toparlanma eğilimini sürdürdüğüne işaret etti. Ekim ayında gerileyen sanayi üretim endeksinin Kasım ayında artarak bu azalışı telafi ettiğini belirten Kurul,şu değerlendirmelerde bulundu:
"Son aylarda bayram etkilerinden dolayı mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretiminde sert dalgalanmalar gözlenmiş olsa da genel olarak bakıldığında anayi üretim endeksinin ılımlı bir artış sergilediği görülmektedir. Bu eğilimin 2012 yılı başından itibaren görülen ortalama büyüme oranına oldukça yakın olduğu not edilmelidir.
Yılın son çeyreğinde özel tüketim talebindeki ılımlı seyir devam etti. Tüketim malları üretimi Ekim-Kasım döneminde bir önceki çeyreğe kıyasla azalırken ithalatı artış gösterdi Dördüncü çeyrek genelinde otomobil satışları bir önceki çeyrek ortalamasına göre artış kaydetmiştir. Otomobil ve hafif ticari araç satışlarının toplamı incelendiğinde ise son çeyrekte araç satışlarının yataya yakın bir seyir izlediği görülmektedir. Beyaz eşya satışları son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre gerilemesine karşın yüksek düzeyini korudu."
-BÜYÜMENİN KOMPOZİSYONU CARİ DENGEDEKİ DÜŞÜŞÜ DESTEKLEYECEK-
Kurul, önümüzdeki dönemde büyümenin kompozisyonunun hem enflasyondaki hem de cari dengedeki düşüşü destekleyeceği öngörüsünde bulundu. Kurul, küresel ekonomiye dair süregelen belirsizlikler ve yurtiçi siyasi gelişmelerin önümüzdeki dönemde yatırım ve istihdam artışını sınırlayabilecek unsurlar olarak değerlendirdi.
-ENFLASYON RAPORU'NDA YER ALMASI ÖNGÖRÜLEN TAHMİNLER DEĞERLENDİRİLDİ-
Kurul, toplantıda Ocak Enflasyon Raporu'nda yer alması öngörülen tahminleri değerlendirdi. Yakın dönemde yapılan vergi ayarlamalarına ve döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin belirgin olarak üzerinde seyredeceğini tahmin edildiğini ifade eden Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki dalgalı seyir de enflasyon tahminlerine dair belirsizlik oluşturduğunu kaydetti.
Kurul, enflasyon görünümünü orta vadeli hedeflerle uyumlu hale getirmek amacıyla likidite duruşunun sıkılaştırılması gerektiğini belirtti. Son dönemde artan belirsizlikler karşısında esnek bir mekanizmanın tasarlanmasının uygun olacağını değerlendiren Kurul, bu doğrultuda, ek parasal sıkılaştırma uygulanması gerekli görülen günlerde, bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7.75 yerine yüzde 9 civarında oluşmasının sağlanmasının kararlaştırıldığını kaydetti.
Ayrıca Kurul, son dönemde finansal sistemin fonlama ihtiyacındaki artış nedeniyle, 2014 Para ve Kur Politikası metninde bahsedildiği gibi, istikrarlı fonlama oranı-1'den sağlanan fonlama miktarındaki limitin kaldırılabileceğini
ifade etti.
-ENFLASYON BEKLENTİLERİ VE FİYATLAMA DAVRANIŞLARI YAKINDAN TAKİP EDİLDİ-
Kurul, enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip etti. Önümüzdeki dönemde iç talepteki yavaşlama nedeniyle maliyet şoklarının enflasyon üzerindeki etkisinin geçici olmasının beklendiğini vurgulayan Kurul, şunları kaydetti:
"Bununla birlikte, döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri ve gıda fiyatlarının olumsuz seyri nedeniyle enflasyonun uzun bir müddet hedefin üzerinde seyredecek olması beklentilerin katılaşmasına ve enflasyon ataletinin
güçlenmesine sebep olabilecek Kurul, böyle bir durumun ortaya çıkması ve fiyatlama davranışlarının bozulma eğilimine girmesi halinde para politikası duruşunda gereken sıkılaştırmayı yapacak."
-"RİSK PRİMİNDEKİ ARTIŞIN UZUN SÜRELİ OLMASI DURUMUNDA CİDDİ BİR YAVAŞLAMA GÖZLENMESİ OLASILIĞI VAR"-
Yaşanan belirsizliklerin ve risk primindeki artışın uzun süreli olması durumunda ekonomide güven ve bilanço kanalı üzerinden ciddi bir yavaşlama gözlenme olasılığı bulunduğunu belirten Kurul, bu riskin gerçekleşmesi halinde,
Merkez Bankası elindeki araçları bankaların aracılık maliyetlerini azaltıcı yönde kullanarak dengeleyici bir politika izleyeceğini kaydetti.
Son Dakika › Ekonomi › Para Politikası Kurulu: Kısa Vadede Enflasyon Yüzde 5 Hedefinin Belirgin Olarak Üzerinde Seyredecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?