MURAT TEMİZER - Estonya Maliye Bakanı Jürgen Ligi, Rusya'nın serbest ekonomi ve ticaret kurallarına uymamasının Estonya'yı şaşırtmadığını, Rus liderinin yerel üretim takıntısının günümüz ekonomisinde işlemeyeceğini söyledi.
Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin, Rusya'nın enerji ve finans sektörüne yönelik yaptırımlarının ardından Rusya, geçen ay AB, ABD, Norveç, Kanada ve Avustralya'dan gıda ürünü ithalatını yasaklamıştı.
Estonya Maliye Bakanı Jürgen Ligi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serbest ekonomi ve ticaret kurallarına uymayan Rusya konusunda, diğer Avrupa ülkeleri gibi Estonya'nın da yeteri kadar deneyime sahip olduğunu belirtti.
Rusya'nın politik engeller koyarak bu kuralları aşmaya çalıştığını vurgulayan Ligi, "1995 yılında Rusya hükümeti, Estonya'dan yapılan ithalatlara çifte gümrük vergisi getirerek ülkenin ekonomik ve politik gelişimini engellemeye çalıştı. Üstelik o dönemde yeni kurulan kabine, Rusya ile olan ilişkilere öncelik verileceğine söz vermişti" dedi.
Rus ekonomisinin istikrarsızlığına ve politik zemindeki girişimlere katlanmak zorunda kaldıklarını ifade eden Ligi, "Kimse, Rus piyasasında satılan malların standartlarının Avrupa'da satılanlardan daha iyi olduğuna inanmıyor. Rusya'ya farklı ülkelerden farklı malların girişi düzenli olarak yasaklanıyor. Rusya'nın başlattığı ambargodan altı ay önce ithalat zaten durmuştu" ifadelerini kullandı.
Estonya hükümetinin, ihracatçıları devlet desteğiyle ödüllendirmek yerine Rusya riskine karşı uyardığını söyleyen Ligi, sözlerine şöyle devam etti:
"Estonya hükümeti, gıda maddelerinin satışı için Rus piyasasının yerini dolduracak arayışlar içerisinde. Rus hükümetinin kendi ekonomisine zarar verdiğini hesaba katarsak, Rusya'nın ithalat kapasitesinin düşeceğini söyleyebiliriz. Rus liderinin yerel üretim konusundaki takıntısı günümüz ekonomisinde işlemez. Bu takıntı, yerel kamuoyuna da Rus hükümetinin değişeceği konusundaki umutlarını kaybettiriyor."
Yeni doğalgaz bağlantıları ve terminal projeleri Rus gazına bağımlı olan Baltık ülkelerini Kuzey Avrupa'ya yönlendiriyor. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Avrupa Birliği, Finlandiya ile Estonya arasında kurulacak bir sıvılaştırılmış doğalgaz terminali (LNG) için çalışmalarını sürdürüyor. Estonya, doğalgaz ithalatının tamamına yakınını Rusya'dan yaparken, Baltık ülkesinin komşuları Litvanya ve Letonya'da da durum farklı değil.
Eurostat'tan elde dilen verilere göre, enerjinin yanı sıra gıda konusunda da yaptırımlardan etkilenen üç Baltık ülkesi, gıda ithalatının yüzde 20'ye yakınını Rusya'ya yapıyor. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Rus Yaptırımları Estonya'yı Şaşırtmadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?