Sabah-Atv'nin Yunanlı Talibi İstanbul'lu Çıktı - Son Dakika
Ekonomi

Sabah-Atv'nin Yunanlı Talibi İstanbul'lu Çıktı

Sabah-Atv\'nin Yunanlı Talibi İstanbul\'lu Çıktı

Yunanlı Antenna'nın Sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Minos Kyriakou'nun İstanbul Kökenli Olduğu Ortaya Çıktı.

29.09.2007 12:47

Türkiye ve Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren 1996 Kardak Krizi sırasında, Yunanistan'da kamuoyunun oluşmasında bir numaralı rol oynayan Antenna Grubu'nun Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan Sabah-ATV için talip olmasının sorun yaratıp yaratmayacağı tartışılırken, Antenna'nın sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Minos Kyriakou'nun İstanbul kökenli olduğu ortaya çıktı.

Referans'a açıklama yapan Yunanistan'ın en büyük medya kuruluşu Antenna'nın Medya İlişkiler Direktörü Konstantinos Tsolakis, ailenin 5 kuşak önce İstanbul'dan göç ettiklerini söyledi. Minos Kyriakou'nun büyük büyükabası Demetrios Voulgaris ve büyükbabası Alexandros Korizis, Yunanistan'da başbakanlık görevi de yapmış.

Bulgar NOVA'yı almıştı

Yurtdışında büyümek amacında olduklarını ve bu nedenle daha önce Bulgaristan'da NOVA'yı satın aldıklarını söyleyen Tsolakis, Türkiye'deki medya piyasasını ve sahip olduğu potansiyelin büyüklüğünü gözönüne alarak Sabah-ATV'ye talip olduklarını ifade etti. Tsolakis, Minos Kyriakou'nun nisan ayında Doğan Medya Grubu'nun yıllık konferansına katılmasının Türkiye'deki medya piyasasına ilgisinin artmasına neden olduğunu belirtti.

RTL, News Corp, ProSiebenSat.1’i ve CME'nin de talip olduğu Sabah-ATV için "en agresif" alıcı olarak nitelendirilen Antenna, Türkiye'nin Avrupa Birliği ailesi içindeki geleceğine dönük yayıncılık çizgisi izlemeyi planlıyor.

'Çok fazla tepki olmaz'

Doğan Yayın Holding İcra Kurulu Üyesi Nuri Çolakoğlu, Antenna’nın Sabah-ATV grubunun satın alması durumunda çok da fazla bir tepki beklemediğini söylüyor. “Böyle bir satışa karşı milliyetçiler dışında çok da fazla bir tepki beklemiyorum" dedi. Çolakoğlu bu satışın özel firmalar arasında bir iş anlaşması olduğu, bu yüzden ATV-Sabah grubunun Türk medya kuruluşları olarak kalacağını ve Yunanistan’ın sözcüsü durumuna gelmeyeceği görüşünde.  

Hürriyet gazetesi köşe yazarı ve Türkiye-Yunanistan Kadınları Barış Girişimi Winpeace kurucu üyesi Ferai Tınç ise,  Antenna'nın Türk piyasasına girdiğinde Türk halkına seslenmek durumunda olacağı için Türk halkının değerleriyle çatışma yaşanmayacağını söylüyor. Tınç "Gazeteyi satabilmek için Türk halkının isteklerine hitap etmek ve bu isteklere saygı göstermek zorunda olacaklar” diyor.

Yunanistan'daki bir düşünce kuruluşu olan Elliamep'in Başkan Yardımcısı ve  Atina Üniversitesi uluslararası ilişkiler profesörlerinden Theodore Couloumbis'in dğerlendirmesi ise şöyle: “Bir gazete ya da televizyon kuruluşunun Sabah’ı satın almaya karar vermesinin şirketin karlı bir yatırım yapmak istemesi anlamına geldiğinin unutulmaması gerekir."

Öte yandan Türkiye ve Yunanistan’ın birbirlerine gerçekten ne kadar yakınlaşabileceklerini sorgulayanlar da var. Yunanistan’ın günlük gazetelerinden Kathimerini’nin ve gazetenin İngilice versiyonun editörü Nikos Konstantaras, ATV-Sabah grubunun Antenna’ya olası bir satışında en azından Türk izleyici ve okuyucu bazında bazı tepkilerin olabileceğini düşünüyor. Konstantaras “İki ülkede de bir çok engeli aşmak zorunda kalacaklar” diye konuşuyor.

Yunan medya grubu Antenna, Yunanca programları uluslararası alanda yaygınlaştırıyor ve tüm dünyada uydu kanallarına ve kablolu yayına sahip. Antenna 2000 yılında Bulgar kanalı NOVA’yı satın alarak Balkan medya piyasasına giriş yaptı.grubun sahibi ve kurucusu Minos Kyriakou’nun aile kökeni ise Türkiye’ye dayanıyor ve bazı medya kaynakları Kiriakou’nun uzun yıllardır Türk piyasasına girmeye çalıştığını belirtiyorlar.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Sabah-Atv'nin Yunanlı Talibi İstanbul'lu Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement