Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Dr. Ekrem Keskin bankacılık sektörünün ilk yarısındaki gelişmelerle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, yükselen faiz oranlarının bankacılık faaliyetini olumsuz etkilediğini ve kar marjlarının düştüğünü,sektörün 2014 yılını eksi 5 ile artı 5 arasında bir karla kapatacağını öngördüklerini belirterek "Bankacılık sektörü ikinci yarı sonunda ise 2013 yılının kar düzeyini ancak yakalar.Bu nedenle artış oranında yüzde 0'a yakın bir orta nokta gibi gözüküyor"dedi.Ekrem Keskin, banka kredilerinde en hızlı yavaşlamanın bireysel kredilerde olduğuna dikkat çekerek, bireysel kredilerdeki artışın yüzde 10'lar düzeyinde kaldığını, ticari kredilerin ise normal seyrinde devam ettiğini belirtti.
TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın'ın da katıldığı toplantıda sektörle ilgili kapsamlı bir sunum yapan Genel Sekreter Ekrem Keskin, bu yıl ekonomik büyüme oranını yüzde 3-4 düzeyinde beklediklerini belirterek, büyüme tahminin etkileyen faktörlerle ilgili olarak "AB ülkelerinde beklenen toparlamanın daha yavaş gerçekleşeceği bekleniyor. Ayrıca bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle ikili ticaret anlaşmalarının da Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz etkisi olacak. Enflasyon da beklentilerin üzerinde olacak" dedi.
-"SERMAYE YETERLİLİĞİNE GÖZÜMÜZ GİBİ BAKIYORUZ"-
Ekrem Keskin, sektörde sermaye yeterliliğinin yüksek düzeyde olduğunu belirterek "Sermayeye yeterliliğine gözümüz gibi bakıyoruz.Biz bu yıl yüzde 15,5 ile yüzde 16,5 arasında bir oran tahmin ediyoruz. Kar artışımız ise eksi 5 ile artı 5 aralığında olacak. Geçen seneki kar rakamının yakalanacağı yönünde tahmin ediyoruz. Bu varsayımlar altında özkaynak karlılığımız ise yüzde 10,5 ile yüzde 11,3 olur" dedi.
Kredi büyümesi ile mevduat büyümesi arasındaki ilişkiyi değerlendiren Ekrem Keskin "Bu fark daralıyor. 2014 haziran ayı itibariyle en üst noktaya geldi.Aradaki fark 12 puanken, şimdi yüzde 5'ler düzeyine indi. Farkın kapanıyor olması, cari işlemler açığının da kapanıyor olduğunun bir göstergesi" dedi.
-"ZORUNLU KARŞILIKLAR BİR YILLIK KARA EŞİT"-
Kredi büyümesinde öngörü çizgisinin aşağı çekildiğini belirten Ekrem Keskin, Merkez Bankası'nda tutulan zorunlu karşılıklara değinirken,zorunlu karşılıkların yüksek kalmaya devam ettiğini hatırlatarak " Kredilerde bankacılık sektörüne yüzde 15'lik yılsonu büyüme hedefi verildi. Kur ve faizin seyri, reel sektör firmalarının mali yapılarını olumsuz etkiledi. Buna rağmen bankacılık sektörü reel sektörün fonlamasına hassasiyet gösterdi. Zorunlu karşılıklar yüksek kalmaya devam ediyor ve bankacılık sistemine ciddi bir yük oluşturuyor. Son 5 yılda bankacılık sistemine zorunlu karşılıklardan gelen yükün maliyeti 20 milyar liranın üzerinde. Bu da neredeyse sektörün 1 yıllık net karına eşit"yorumunu yaptı.
-"ALTI AYDA KARLAR YÜZDE 10 AZALDI"-
Fonlama maliyetlerindeki artış başta olmak üzere bankacılık sektörü karlarını etkileyen bir dizi faktör olduğunu ifade eden Keskin" Vade uyumsuzluğu nedeniyle borçlanma maliyeti,aktif getirisinden daha hızlı arttı, karlılık da düştü. Ve özkaynak karlılığında gözle görülür düşüş devam ediyor. 2014 yılı haziran ayında, yıllık olarak baktığımızda özkaynak karlılığımız 10,9, uzun zamandan beri ilk defa yüzde 11'in altına geldi. Devlet iç borçlanma senetleri ise yüzde 8,9, aradaki fark 2 puan" dedi. Faiz gelirleri ile giderleri arasındaki büyük fark nedeniyle maliyet kontrolünün güçlüğüne değinen Keskin, "Faiz gelirlerimiz ilk 6 ayda yüzde 26 artmışken, faiz giderlerimiz yüzde 54 yükseldi.Çünkü 3 ay sonra mevduat maliyetine faiz giderlerini yansıtmışız, krediler ve aktifler ise daha sonra. Yılın son çeyreğine doğru daha iyi bir seyir izleyeceğiz. Bankacılık sisteminin ilk 6 ayda karları yüzde 10 azaldı.Yıllık düzeyde karlardaki azalma ise yüzde 8-12 düzeyinde seyrediyor" diye konuştu.
-"KREDİ BÜYÜMESİ YÜZDE 18-22 OLUR"-
Vade uyumsuzluğunun, karlar üzerindeki etkilerini değerlendiren Ekrem Keskin, sorunlu kredilerde küçük artışlar da beklediklerini belirterek şunları söyledi:"Burada artış seyrinin devam etmesi ayrılan karşılıklardan dolayı karı biraz daha aşağı çekebilir. Henüz son halini bilmediğimiz için, ücret-komisyon ve masraf düzenlemesinin de gelirleri aşağı yönlü etkileyeceğini tahmin ediyoruz. BDDK bu konuda düzenlemeyi tamamlamak üzere. Bu çerçevede yılın sonu itibariyle sektörün aktif büyümesinin yüzde 15-20 düzeyinde, kredi büyümesinin yüzde 18-22 olacağını ve reel ekonomik büyümenin üzerinde kalacağını tahmin ediyoruz.Bankacılık sisteminin ikinci yarıda da ekonomik faaliyeti, özellikle reel sektör üzerinden finanse etmeye devam edeceğini düşünüyoruz"dedi.Keskin BDDK tarafından yapılan ilgili yeni düzenlemenin 15 gün içinde bitmesini bekledikleri bilgisini de verdi.
-"SORUNLU KREDİ ORANI YÜZDE 2.8,KÜÇÜK BİR ARTIŞ OLABİLİR"-
Sorunlu kredilerde çok küçük artış olduğunu belirten Keskin,"Haziran sonu itibariyle sektörde sorunlu kredi oranı yüzde 2.8.Sektörde 33 milyar TL'si bankaların stoklarında, 17 milyar TL'si de varlık yönetimi şirketlerinde olmak üzere toplam 50 milyar TL düzeyinde bir sorunlu kredi büyüklüğü var.Ufak artışlar olsa da sorunlu krediler yönetilebilir düzeyde"yorumunu yaptı.
Son Dakika › Ekonomi › TBB Genel Sekreteri : 'Bankacılıkta Özkaynak Karlılığı Düşüyor,2014'te Karlılık Geçen Yılla Aynı... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?