Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Veri Merkezi Komisyonu Başkanı İlyas Turgut, " Türkiye'de varolan veri merkezi alanı büyüklüğünü, dünya standartlarına ulaştırmak için 4,3 kat büyütmeliyiz. Türkiye kendi verilerini kendi topraklarında barındıran, bölgesine içerik sağlayan bölgesel bir güç olabilir" dedi.
TELKODER'in veri merkezlerinin Türkiye'de karşılaştığı sorunları ve bu sorunlar için çözüm önerilerini hazırladığı "Veri Merkezi İşletmeciliği Raporu", Veri Merkezi Komisyonu Başkanı İlyas Turgut'un ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla duyuruldu.
Veri merkezlerinin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla büyüdüğünün belirtildiği raporda, hiçbir devlet teşviki olmaması ve yüksek vergi rejimine rağmen 2012-2013 yıllarında Türkiye'deki veri merkezi sektörünün ortalama yüzde 26,58 büyüdüğüne işaret edildi.
Raporda, Türkiye'deki veri merkezi tesis büyüklüğünün 70 bin metrekare, sunucuların yer aldığı alanın 12 bin metrekare olduğu, dünya ortalamasına ulaşılabilmesi için bu rakamların 4,3 kat artırılması gerektiği ifade edilerek, Türkiye'de en azından bir adet "İnternet Değişim Noktası" kurulması gerektiği bildirildi.
Kalkınma Bakanlığı tarafından Aralık 2014'te yayınlanan "2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı"nda, veri merkezlerinin öneminin devlet tarafından da dile getirildiği aktarılan raporda, özel şirketlerin ya da kamunun verilerinin Türkiye'de tutulması hatta diğer ülkelerin verilerinin de ülkemizde depolanmasının her yönden artı bir katma değer, gelişmişlik ve güç göstergesi olduğu vurgulandı.
Ayrıca Türkiye'nin 2011 yılında, sunucuların yer aldığı alan bazında yüzde 60 büyüme hızıyla dünyada ilk sırayı aldığı, 2012 yılında ise bu alanın yüzde 22 arttığı ifade edildi. Raporda, OECD verilerine göre ülkelerin bilgi ve iletişim teknolojileri hizmetlerine uyguladıkları vergi bakımından Türkiye'nin Kongo ile birlikte yüzde 25'in üzerinde vergi uygulayan iki ülkeden biri olduğu yer aldı.
TELKODER bünyesinde yer alan Radore, Natro, Sadece Hosting, İşnet, Grid Telekom, Teletek, Superonline, Vodafone Net ve Med Nautilus gibi şirketlerin yetkililerinin bulunduğu komisyon tarafından hazırlanan raporda veri merkezi sektörünün önünde duran en büyük üç engel, "eksik düzenlemeler, yüksek vergi rejimi ve yetersiz ağ altyapısı" şeklinde belirlendi.
Mevcut fiber hatların yaygınlığının hızla artırılması gerektiğinin altı çizilen raporda, Türkiye'deki fiber ve aydınlatılmamış fiber kullanım ücretlerinin düşürülmesi gerektiği belirtildi. Raporda, Orta Asya'da yaşayan yaklaşık 280 milyon insanın internet trafiğinin coğrafi kavşak noktası olan Türkiye'den geçmesi yerine, yapılamayan fiber optik yatırımlar yüzünden Balkanlar üzerinden gerçekleştiği ve Bulgaristan'dan Avrupa'ya ulaştığına işaret edildi.
Sektörün karşılaştığı engelleri ortadan kaldırmak için ise öncelikle kanunlarda "Veri Merkezi İşletmecisi" tanımının yapılmasının ve bu yönde hukuki düzenlemelerin tamamlanmasının gerektiğinin belirtildiği raporda, ağ altyapısı kalitesinin artırılması için fiber yatırımların engellenmemesi ve sektörün üzerinde yük olan yüksek vergi politikasının kaldırılması gerektiği ifade edildi.
"Türkiye kendi verilerini kendi topraklarında barındıran, bölgesine içerik sağlayan bölgesel bir güç olabilir"
Toplantıda rapor sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İlyas Turgut, gerekli hukuki ve mali düzenlemelerin yapılıp, altyapı imkanlarının önünün açılmasının, sadece veri merkezi sektörünün değil buna bağlı yüzlerce sektörün kalkınması anlamına geldiğini söyledi.
Mevcut sorunların ortadan kaldırılmasıyla Türkiye'nin, veri merkezi yatırımları için önemli bir çekim noktası haline gelip, içeriklerini kendi topraklarında barındıran, dışarıdan içerik alan bir ülke konumuna gelebileceğine işaret eden Turgut, şunları söyledi:
"Bunun yanı sıra yetişmiş personel istihdamı ile birlikte ekonomik kalkınma da sağlanacaktır. TELKODER olarak dile getirdiğimiz önerilerin gerçekleşmemesi halinde ise hem ülkemiz hem bu sahada faaliyet gösteren işletmelerimiz çok büyük kayıplar yaşayacaktır. Bu kayıplar sadece maddi kayıplar olmanın dışında yetişmiş personel kaybı, Türkiye'nin ve internet trafiğini taşıdığımız ülkelerin içeriklerinin de kaybı olacaktır. Türkiye'nin dünya ortalamasında bir veri merkezi alanına ulaşması için, veri merkezi alan büyüklüğümüzün 4,3 kat artırılması gerek. Tesis alanının 300 bin metrekare, sunucuların yer aldığı alanın ise 51 bin metrekareye çıkarılması gerek."
Son Dakika › Ekonomi › Telkoder 'Veri Merkezi İşletmeciliği Raporu' Açıklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?