Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş ve Assan Hanil ortaklığında kurulan Turkish Seats Industries, tasarımı Türk mühendisler tarafından yapılan ilk yerli uçak koltuğunu üretti.
Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları A.Ş ve Kibar Holding'in Güney Koreli Hanil E-HWA ile mevcut işbirliğinin bir iştiraki olan Assan Hanil ortaklığında 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan Uçak Koltuk Üretimi Sanayii ve Ticaret A.Ş, ilk yerli tasarım uçak koltuğunu üretti. Türk Hava Yolları'nın ev sahipliğinde, Atatürk Havalimanı 2.Hangar'da gerçekleşen, TSI tasarım uçak koltuklarının ilk kez monte edildiği Boeing B737-800 tipi uçağın tanıtım toplantısına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, TSI Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. İsmail Demir, TSI Genel Müdürü Fahri Bayır katıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bugün hepimiz için gururlandığımız bir gün. Bu çok önemli bir adım. Çünkü üretime bir yerden başlamak gerekiyor. Koltuk diye geçmeyin. Bunlar teknolojik ürünler. Uçakta en ufak bir ürünün sertifikasyon sürecinden geçmesi gerekiyor. Uçak üretimi çok büyük bir iş. Ama bir yerden başlamak gerekiyor. Türkiye'nin çok iddialı hedefleri var. Türkiye bugün Avrupa'nın en önemli üretim üstlerinden bir tanesi. Biz bu bölgede katma değer olarak çok üst noktalara çıkmış, çok önemli bir Ar-Ge üstü olmak konusunda çok mesafe kat ettik. Dünya'da Türkiye'nin en büyük global markası Türk Hava Yolları'dır. Yolcu sayısında, Hizmet konusunda çok büyük başarılar elde etmiş durumdadır. Türk Hava Yolları artık çok büyük bir havayolu şirketi olmaktan çıktı. Artık çok büyük bir üretim şirketi olma yolunda adım atmış bulunuyor. Ben emeği geçen herkesi tebrik etmek istiyorum. Türkiye kendi uçağını üretme noktasında kararlıdır" dedi.
Tanıtım toplantısında konuşan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise, THY'nin son 10 yılda yaptığı atılımlarla çok büyük başarılar elde ettiğini kaydetti. Topçu, "1,2 milyar dolar cirosunu iştirakleriyle birlikte 2014 yılında 16 Milyar Dolara çıkardı.10 Milyon yolcu sayını bu seneki bütçesinde 60 Milyon yolcu olarak belirledi. Birçok alanda yenilikler peşindeyiz. Ülkemizde ki gelişmeler, hükümetimizin 2023 vizyonu, THY'nin 2023 vizyonuna baktığımız zaman bu büyümeyi destekleyecek iştirak şirketlerinin başarısından geçiyor. Biz THY olarak teknik şirketimiz bünyesinde sivil havacılık sektöründe ki Türkiye'de üretimi mümkün parçaları tanıtmak ve iştirakçilerimizi teşvik ediyoruz. Çünkü 2023 vizyonumuzda yerli uçak yapma hedefi var. İşte bu hedefi gerçekleştirme adına uçak yan sanayinin büyümesi çok büyük önem arz etmektedir. İşte bu sanayiye THY'de bir lokomotif olma adına sanayicilerimizin bu girişimlerini desteklemekteyiz. Bugün lansmanını yaptığımız uçak koltuğu belki çok basit gelebilir ama uçağın içine konulan her parçanın sertifiye edildiği düşünülürse, bir uçağa bir koltuğu koyma süresinin 2 yılı bulduğunu düşünürsek, bu koltuğun ne kadar önemli olduğunun farkına varırız. Bundan sonraki en büyük hedefimiz Business koltukları seçmeli olarak Türk Sivil Havacılığına sunmak. bu konuyla ilgili üretici firmalarla gerekli görüşmeleri yapıyoruz. THY olarak da bu tür destekleri veriyoruz. Destek veren herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › THY İlk Yerli Uçak Koltuğunu Üretti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?