Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), kadınlarda işgücüne katılımdaki artışın erkeklerdeki artışın üzerinde gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğunu bildirdi.
SPM Misafir Araştırmacısı Esra Doğan ve Yardımcı Araştırmacı Melike Berna Akça, "Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri" adlı çalışmanın Ağustos-2013 sayısında, Mayıs döneminde yüzde 8,8 olarak açıklanan genel işsizlik oranında, bir önceki döneme göre 0,5 puanlık bir düşüş gözlendiği, bu düşüşün mevsimsel etkilerden kaynaklandığı belirtilerek, yüzde 9,6'ya ulaşan mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının bir önceki döneme göre 0,2, geçen yılın aynı dönemine göre ise 0,6 puanlık artışlara işaret ettiği ifade edildi.
28 milyon 657 bin kişiye ulaşan işgücünde, bir önceki döneme göre yüzde 1,1 oranında genişleme görüldüğüne dikkat çekilen çalışmada, bu genişlemenin sebebinin mevsimsel etkiler olduğu bildirildi. 28 milyon 399 bin kişi olarak açıklanan mevsimsel etkilerden arındırılmış işgücü verisinin, bir önceki döneme göre binde bir oranında düşüş olduğunu gösterdiği kaydedilen çalışmada, şu değerlendirmede bulunuldu:
"Bir önceki döneme göre 0,5 puanlık artışa işaret eden ve yüzde 51,6 seviyesinde gerçekleşen işgücüne katılım oranında da mevsimsel etkilerin olumlu katkısı gözlenmektedir. Yüzde 51,2 oranında kalan mevsimsel etkilerden arındırılmış genel işgücüne katılım oranı, bir önceki döneme göre, 0,1 puanlık düşüşe işaret etmektedir. Bununla birlikte kadınlarda işgücüne katılımdaki artışın hala erkeklerdeki artışın üzerinde gerçekleşmesi dikkat çekicidir. İşgücüne katılım geçen yılın aynı dönemine göre kadınlarda 1,6 puanlık artışla yüzde 31,8, erkeklerde ise 0,6 puanlık artışla yüzde 72 seviyesinde gerçekleşmiştir."
İşsiz sayısında geçen döneme göre, 115 bin kişilik bir azalmanın söz konusu olduğunun belirtildiği çalışmada, bu düşüşün sebebinin de mevsimsel etkiler olduğu vurgulandı. Çalışmada, 2 milyon 721 bine ulaşan mevsimsel etkilerden arındırılmış işsiz verisinin, bir önceki döneme göre 45 bin kişilik bir artışa işaret ettiği kaydedildi.
Tarım dışı işsizliğin ise yüzde 11 seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çekilen çalışmada, bir önceki döneme göre gerçekleşen 0,5 puanlık düşüşün sebebinin ise yine mevsimsel etkiler olduğu belirtildi. Yüzde 11,8'e ulaşan mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının bir önceki döneme göre 0,1, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 0,6 puanlık artışları gösterdiğinin ifade edildiği çalışmada, bunun tarım dışı istihdamla ilgili kaygılara yol açtığı bildirildi.
Mevsimsel etkilerden arındırılmış istihdam verileri incelendiğinde, bir önceki döneme göre tarımda 60 bin, inşaatta 97 bin kişilik istihdam kayıpları gözlendiği ve hizmetlerdeki istihdam artışının 72 binde kaldığının görüldüğüne belirtilen çalışmada, şunlar kaydedildi:
"Hizmetlerde gerçekleşen istihdam artışı 1 milyon 420 bindir. Bir önceki aya göre, bu sektörlerin toplam istihdam içindeki payları incelendiğinde ise tarımda 0,4, inşaatta 0,1 oranında artışlar gözlendiği ve hizmetlerin payının değişmeyip yüzde 49,6'da kaldığı görülmektedir. Bu iki karşılaştırma ise sanayinin toplam istihdamdaki payının azalmasına, diğer sektörlerde görülen mevsimsel kaynaklı istihdam artışlarının neden olduğunu göstermektedir. Sanayi istihdamında bir önceki döneme göre 14 bin, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 284 bin kişilik artışlar söz konusudur. Bununla birlikte kapasite kullanım oranlarındaki olumlu seyir ve tam kapasiteye uzaklık ile işsizlik oranı arasındaki makasın fiili kapasitenin artmasıyla daralması, sanayi istihdamına dair olumlu beklentilere yol açmaktadır." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › TOBB Etü Spm'den Mayıs 2013 İşsizlik Verisi Değerlendirmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?