Türkiye'nin Mühendis Kızları" Projesi Liselilerle Buluşuyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin Mühendis Kızları" Projesi Liselilerle Buluşuyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgˆı, Birles¸mis¸ Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Limak Vakfı is¸ birligˆi ile hayata gec¸irilen Tu¨rkiye'nin Mu¨hendis Kızları (TMK) projesi'nin faaliyetleri u¨niversitelerden sonra s¸imdi de liselerde gerc¸ekles¸tiriliyor.

29.05.2017 14:11

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgˆı, Birles¸mis¸ Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Limak Vakfı is¸ birligˆi ile hayata gec¸irilen Tu¨rkiye'nin Mu¨hendis Kızları (TMK) projesi'nin faaliyetleri u¨niversitelerden sonra s¸imdi de liselerde gerc¸ekles¸tiriliyor.

2015 yılında bas¸latılan TMK Projesi kapsamında halihazırda 27 farklı u¨niversitenin mu¨hendislik faku¨ltelerinde okuyan bas¸arılı ve maddi destegˆe ihtiyacı olan 54 kız o¨gˆrenci birc¸ok yo¨nden destekleniyor.

Projeye dahil olan o¨gˆrenciler burs, mentorluk, staj imkanı, Bogˆazic¸i U¨niversitesi Yas¸amboyu Egˆitim Merkezi is¸ birligˆi ile Sosyal Mu¨hendislik Sertifika Programı'na u¨cretsiz katılım hakkı, online İngilizce dil egˆitimi ve mezun olduktan sonra, ihtiyac¸lar c¸erc¸evesinde Limak ve sekto¨rdeki digˆer kurulus¸larda istihdam gibi olanaklara sahip oluyorlar.

Projenin lise programı kapsamında, o¨gˆrenci, o¨gˆretmen ve veliler ic¸in toplumsal cinsiyet es¸itligˆi, meslek sec¸iminde cinsiyet ayrımcılıgˆı ve cinsiyete dayalı kalıp yargılar konusunda farkındalık artırıcı ve mu¨hendislik meslegˆini tanıtmaya yo¨nelik faaliyetlere bas¸landı.

Bu amac¸la, liselerin TMK uygulaması Milli Egˆitim Bakanlıgˆı'nın destegˆi ile bugün ver yarın Hatay Merkez ve I·skenderun'da gerc¸ekles¸tirilen pilot uygulamalar ile tu¨m Tu¨rkiye'de yaygınlas¸tırılması amac¸lanıyor.

I·lk olarak Antakya Anadolu Lisesi'nde bas¸latılan TMK lise programı kapsamında o¨gˆretmen, o¨gˆrenci ve velilere yo¨nelik egˆitim ve bilgilendirme faaliyetleri gerc¸ekles¸tirildi.

Katılımcılar, toplumsal cinsiyet es¸itligˆi ve meslek sec¸iminde cinsiyete dayalı kalıp yargıların as¸ılması konusunda bilgilenirken, rol model mu¨hendislerin kariyer o¨yku¨lerini dinleme ve meslek sec¸imleri ile ilgili sorularını proje uzmanlarına yo¨neltme s¸ansı elde etti.

TMK lise programında ögˆrenci, o¨gˆretmen ve veliler ic¸in egˆitimler ile rol model bulus¸maları gerc¸ekles¸tiriliyor.

O¨gˆrenciler ic¸in ayrıca ato¨lye c¸alıs¸maları, oyunlar, sanal gerc¸eklik uygulamaları yapılıyor. Bo¨ylece liselerde egˆitim go¨ren o¨gˆrencilerin mu¨hendislik meslegˆini tanımaları ve sec¸meleri halinde elde edecekleri gelecek fırsatlarından haberdar olmaları, meslek sec¸imlerinde mu¨hendisligˆi daha fazla tercihleri arasına almaları ve o¨gˆrencilerin toplumsal cinsiyet es¸itligˆi farkındalıgˆının artırılması hedefleniyor.

"Tu¨rkiye'de kadın is¸ gu¨cu¨ne katılım oranı yüzde 31,5"

Limak Vakfı'nın konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında konuşan Limak Yatırım Kurumsal İletişim Direktörü Bas¸ak U¨lgenalp, "Agˆırlıklı mu¨hendislik projeleri u¨stlenen grubumuzda, kadınların mu¨hendislik alanında oldukc¸a bas¸arılı oldugˆunu go¨zlemliyoruz." dedi.

İs¸e alımlarda c¸ok az sayıda nitelikli kadın mu¨hendis bas¸vurusu aldıklarını belirten Ülgenalp, "Kurumsal faaliyetlerin yanı sıra topluma olan sorumluluk duygusu yu¨ksek bir grup olarak, daha c¸ok kız o¨gˆrenci mu¨hendislik bo¨lu¨mlerini sec¸sin ve kadınlar is¸ du¨nyasında karar verici pozisyonlara gelsin diyerek Tu¨rkiye'nin Mu¨hendis Kızları projesini olus¸turduk." diye konuştu.

Ülgenalp, Milli Egˆitim Bakanlıgˆı stratejik ortaklıgˆıyla liselerdeki c¸alıs¸malarına bas¸ladıklarını söyledi.

Kadınların Tu¨rkiye'de is¸ gu¨cu¨ne daha fazla katılması gerektigˆini vurgulayan U¨lgenalp, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 verilerine göre Tu¨rkiye'de kadın nu¨fus oranının yaklaşık yu¨zde 50 olduğunu, fakat kadınların is¸ gu¨cu¨ne katılım oranının ise yüzde 31,5 olduğunu belirterek, "Tu¨rkiye'de bu oranları kadınlar lehine degˆis¸tirmeli, kadının ekonomik hayattaki rolu¨nu¨n her alanda gu¨c¸lendirilmesi ic¸in c¸alıs¸malıyız." dedi.

Ülgenalp, elektrik-elektronik, inşaat, makine, endüstri ve çevre mühendisliği olmak üzere 5 mühendislik alanında kız öğrencilere destek verdiklerinin altını çizdi.

UNDP Tu¨rkiye Su¨rdu¨ru¨lebilir Kapsayıcı Bu¨yu¨me Portfo¨yu¨ Yo¨neticisi Pelin Rodoplu ise Türkiye'de mu¨hendisligˆin halen erkek is¸i olarak go¨ru¨ldu¨gˆu¨nu¨ ve bu nedenle lise do¨neminde alınan meslek kararlarında kız o¨gˆrencilerin farklı alanlara yo¨neldigˆini vurguladı.

Rodoplu, şunları kaydetti:

"Gu¨c¸lu¨ proje ortaklıgˆımızın bu adımıyla, artık sadece mu¨hendisligˆi sec¸mis¸ kız o¨gˆrencilere ulas¸makla kalmayacagˆız. Lise o¨gˆrencilerinin de u¨niversite egˆitiminde bu alana yo¨nelmesinde etkili olacagˆız. Meslek sec¸imlerinde toplumsal cinsiyet es¸itligˆi algısının yaygınlas¸tırılmasına yo¨nelik olarak Limak Vakfı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgˆı ile kurumlara o¨rnek tes¸kil edecek bir proje gelis¸tirdik. Bu modeli uluslararası arenada bas¸arılı bir o¨rnek uygulama olarak paylas¸mayı ve yaygınlas¸tırmayı hedefliyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin Mühendis Kızları' Projesi Liselilerle Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement