Türk-İtalyan İşbirliği Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Türk-İtalyan İşbirliği Toplantısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, "Türk şirketlerinin yurt dışındaki yatırım stoğu 30 milyar dolar seviyesine çıktı" dedi.

07.10.2015 13:41

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, "Türk şirketlerinin yurt dışındaki yatırım stoğu 30 milyar dolar seviyesine çıktı" dedi.

Mete, TOBB ve İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından organize edilen "Türk-İtalyan İşbirliği Toplantısı"ndaki konuşmasında, Türkiye ve Türk özel sektörünün, küresel değer zincirindeki konumunu daha ileri noktalara taşımak için çalıştığını söyledi.

Bunun ise iki boyutu olduğunu dile getiren Mete, "İlki daha fazla ve daha nitelikli ihracat yapmak, ikincisi ise küresel piyasalarda stratejik yatırımlar yapmak. Şirketlerimizin yurt dışındaki yatırım stoğu 30 milyar dolar seviyesine çıktı. Türk şirketleri uluslararası piyasalarda marka toplamaya başladılar ve Türkiye, uluslararası şirket birleşme ve satın almaların yükselen yıldızı haline geldi. Başta İtalya'da olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde Türk yatırımcıların şirket alımları devam ediyor. Bundan sonra da devam edecek. Avrupa Birliği (AB) bizim için gerek ihracat gerekse yatırım anlamında her zamankinden daha önemlidir" diye konuştu.

Mete, kriz sonrası büyüme rakamlarının artmaya başlamasıyla Türkiye'nin AB pazarına ihracatının da yükselişe geçtiğini, aynı şekilde yatırım ilişkilerinde de iyileşme beklediklerini belirtti.

Türk şirketlerinin AB ülkelerinde yapacağı yatırımların, Avrupa pazarına ihracatın artması ve Avrupa'daki ekonomik gelişmeden daha fazla pay alınması için son derece önemli olduğuna dikkati çeken Mete, bu kapsamda İtalya pazarının Türkiye için özel bir yeri olduğunu anlattı.

Mete, konuşmasına şöyle devam etti:

"Aslında İtalyanlar ile Türkler birbirimize benziyoruz. Türkiye ve İtalya ortak çıkarları bulunan, ortak değerleri bulunan iki güç. İki ülke birbirine her zaman çok yakın olmuştur. Bu güçlü etkileşimin sonucu olarak, Türkiye'deki ticari ve mali terimlerin çoğunluğu İtalyanca kökenlidir.

Biz önümüzdeki dönemde Avrupa'nın en büyük itici güçlerinden birinin İtalya ile iş birliği olacağına, İtalya'nın yeni bir büyüme dönemine gireceğine inanıyor ve planlarımızı buna göre yapıyoruz. Son zamanlarda firmalarımızın İtalya'ya artan ilgisi de bunun en somut göstergesidir."

Mete, konuşmasında ayrıca İtalya ile üçüncü ülkelerde de birlikte yatırım için çalışılması gerektiğini söyleyerek, iki ülkenin İran ile ilgili böyle bir çalışma içine girebileceğini, bu konuda çalışma yürüttüklerini aktardı.

İki ülke arasında daha güçlü bir yatırım ilişkisi tesis edilebileceğinin altını çizen Mete, Türkiye'ye İtalya'dan gelen yatırım miktarının, İtalya'nın toplam yatırım hacminin yüzde 1'inden daha az olduğunu ve bu rakamları yeterli bulmadıklarını vurguladı.

Mete, Türkiye'nin yeni teşvik paketleri ve büyüme oranları ile İtalyan yatırımcılar için her zamankinden daha cazip hale geldiğini ifade ederek, "Küresel piyasaların yükselen sermaye ihracatçısı haline gelen Türk özel sektörünün İtalya'daki yatırımları daha da artacak" dedi.

"Türkiye'nin AB'ye girmemiş olması AB'nin imajını bozan bir şey"

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo ise 7 aydır Türkiye'de bulunduğunu hatırlatarak, İtalya ile Türkiye'nin birbirini çok iyi tamamladığını kaydetti.

İki ülkenin birbiriyle ortak çalışacakları çok nokta olduğunu anlatan Mattiolo, "Türkiye'ye baktığımız zaman yıllardır görkemli bir büyüme gerçekleştirdiğini fark ediyoruz. Gözlerimizin önünde harikalar yarattı. İtalya'nın da değişen bir gerçekliği var. Ülke artık krizi dönüştürmekte. Krizden çok etkilendik ama şimdi krizden yeniden doğuyoruz" görüşünü paylaştı.

Mattiolo, İtalya'nın her zaman AB'nin Türkiye'yi içine alarak genişlemesi konusunda ısrarlı olduğunun altını çizerek, "Eğer Türkiye girmezse İtalya bunun tamamlanmamış bir iş olduğunu düşünüyor. Bu öylesine nezaketen söylenen bir şey değil, çok ısrarlı şekilde paylaşılan bir pozisyondur. Son AB genişlemesinin Türkiye'ye ulaşmamış olmasından dolayı aslında Türkiye çok yanlış muamele gördü" ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi içeri katmamanın AB'nin imajını bozduğunu belirten Mattiolo, Gümrük Birliği'nin yanı sıra vizelerin kaldırılması ile Türkiye'ye olan borcun bir kısmının ödenebileceğini savundu.

Mattiolo, kaç fasıl açılacağının bir kenara bırakılıp Türkiye'nin yaptıklarının ve artık Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olduğunun anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Bundan sonra iki ülke arasındaki ticaretin artırılması için takip toplantıları yapılacağı bilgisini veren Mattiolo, İtalyan firmaların Türkiye'de artık daha faal olduğunu anımsattı.

Mattiolo, "Bu durumun bütün dünyada böyle olduğunu düşünmeyin. Bütün hevesimiz, yeteneğimiz ve kaynaklarımızla yanınızda olmaya çalışıyoruz, kapımız açık" değerlendirmesinde bulundu.

"İtalya ile dış ticaretimizi 25-30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz"

Toplantıya katılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de İtalya Kalkınma Bakan Yardımcısı Carlo Calenda ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası AA muhabirine bilgi veren Büyükekşi, Calenda ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. Büyükekşi, şunları söyledi:

"Mobilya, makine, deri, ayakkabı ve hazır giyim sektörlerinde neler yapabiliriz onları konuştuk. Onlar bize ellerinde iş birliği yapabileceğimiz şirketler hangileri onların listesini gönderecek. Biz de elimizdeki listedeki firmaları onlarla eşleştireceğiz. Ondan sonra nasıl ilerleyebiliriz ona bakacağız. Bir sonraki adımda bir ticaret heyeti oluşturup İtalya'ya gidebiliriz, burada 'B2B' toplantılar yapmakta fayda var."

Büyükekşi, İtalya ile aşağı yukarı 20 milyar dolarlık bir dış ticaret hacminin bulunduğuna dikkati çekerek, bu rakamın artırılması için çalışacaklarını, küresel bazda iyileşmelerin de yaşanması halinde bu rakamın 25-30 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Dövizde yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Büyükekşi, "Dalgalanmalar küçükse bizim için sorun yok ama dalga boyları yüksek olursa ihracatçı bu işten zarar görüyor, o yüzden düşmesi yükselmesi değil, sabit olması önemli bizim için" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk-İtalyan İşbirliği Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement