- Slovakya Başbakanı Robert Fico:
" Türkiye'nin AB'ye katılımını sonuna kadar destekliyoruz. Türkiye'nin AB'ye girişini, sürecin pozitif ve gerçekçi bir şekilde tamamlanması olarak görüyorum"
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türk-Slovak İş Konseyi evsahipliğinde, Türkiye Slovakya arasındaki yatırım ve iş birliği fırsatlarının tanıtımı amacıyla düzenlenen "Türk-Slovak İş Forumu"nda konuşan Fico, Türkiye'yi çok iyi bir dost olarak gördüklerini söyledi.
Fico iş adamları tarafından kendisine iletilen vize sorunu ve karayollarında Avrupa'ya giden Türk kamyonlarının Slovakya'dan geçerken yaşadıkları sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin, bugün öğleden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşmede masaya yatırılacağını söyledi.
Geçtiğimiz Şubat ayında Başbakan Erdoğan'ın Slovakya'ya gittiğini hatırlatan Başbakan Fico, oarada verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini, verimli diyaloğun bugünkü görüşmede de devam edeceğini ifade etti.
Slovakya ve Türkiye arasındaki ilişkileri mükemmel olarak tanımlayan Fico şunları kaydetti:
"Biz bütün platformlarda birbirimizi destekliyoruz. Türkiye'nin AB'ye katılımını bundan öncesinde olduğu gibi bundan sonrasında da desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye'nin AB'ye girişini sürecin pozitif ve gerçekçi bir şekilde tamamlanması olarak görüyorum. Geçen 10 yıl içinde karşılıklı ticaretimiz katlanarak arttı. Yine de ortaya çıkan rakam iki ülkenin potansiyelini ifade etmiyor. Aramızda teknoloji tabanlı yapacağımız ortaklıklarla İstanbul'da bir teknoloji merkezi kurabiliriz. Yenilik ve yeni teknoloji kapsamında yapılacak işbirlikleri iki ülkenin refahı için önemli katkıda bulunabilir."
DEİK/Türk-Slovak İş Konseyi Başkanı Akay Gökçe de, iki ülke arasındaki ekonomik bağları geliştirmeyi amaçladıklarına işaret ederek, "Türkiye Ortadoğu ve Afrika'ya yakın, Slovakya ise Avrupa'nın kalbinde yer almakta. Konum itibariyle daha fazla iş birliği gerçekleştirmeliyiz. İki ülke arasındaki lisansların kolaylaştırılması ve vize prosedürlerinin kolaylaştırılması bu amaca hizmet edecektir, bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"Sürdürülebilir politik ilişkiyi temin etme yolu sürdürülebilir ekonomik ilişkiden geçer"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yalçıntaş ise, Türkiye'nin Slovakya'yı ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak iki ülkenin birbirine verdiği destekten söz etti. Sürdürülebilir politik ilişkiyi temin etme yolunun sürüdürülebilir ekonomik ilişkiden geçtiğini dile getiren Yalçıntaş şunları anlattı:
"İki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeyi hedefliyoruz. Ticari ilişkiler iyi ve gün geçtikçe gelişmekte ama yeterli değil. 2012 yılında iki ülke arasında 1,3 milyar dolarlık ticaret hacmi vardı, bu rakam yeterli değil, geliştirmeliyiz. Slovakya ve Türkiye birkaç şekilde işbirliğine gidebilir. Üçüncü ülkelerde ortak işler yapmalıyız. Slovakya'da çok iyi yatırım ortamı var, Türkiye'nin yatırımları artmaya devam edecek. İki ülke arasında sağlık turizmi ve kış turizmi alanında işbirlikleri yapıp, bu alanları geliştirebiliriz."
Yalçıntaş, ekonomik ilişkileri geliştirmek için ülke yönetimlerinin verdiği desteklerin önemli olduğunu, bu kapsamda Slovakya Başbakanı'nın toplantıda bulunmasının bu desteğin açık bir göstergesi olduğunu belirterek, Başbakan Fico'dan Türk iş adamlarının yaşadığı vize problemi ve Slovakya'dan geçerek Avrupa'ya giden kamyonların geçiş sürecinde yaşanan sorunlara ilişkin yardım istedi.
Karşılaşılan sorunların çözümü için iki ülke arasında karayolu konusunda yeni bir anlaşmanın imzalanabileceğini vurgulayan Yalçıntaş, böyle bir anlaşmanın iki ülkenin de yararına olacağını söyledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Türk Slovak İş Forumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?