Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, faizlerin yükselmesinin şirketlerin finansmana erişimini zorlaştırdığını belirterek, "2013'te yaşanan sosyal olayların bilançolara yansıyan reel sektöre etkisi 33,5 milyar lira. Bu hiç azımsanmayacak bir rakam. Sayın Başbakanımızın özellikle faizin düşük tutulması gereğini rakamlarda çok net görüyoruz" dedi.
Türk Tasarım Danışma Konseyi'nin 10. Toplantısı, Bakan Işık başkanlığında Bakanlık Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Işık, yaptığı konuşmada, toplantının uzun vadeli stratejinin emin adımlarla yürütüldüğünün göstergesi olduğunu söyledi.
Tasarımın ülke sanayisine uluslararası ölçekte etki edecek bir araç olduğunu vurgulayan Işık, sanayideki dinamizmi tasarımcıların vizyoner yaklaşımlarıyla birleştirmek istediklerini ifade etti.
Işık, tasarımcıların gücünü, algısını, niteliğini artırmayı hedeflediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Sahip olduğumuz tarihi ve kültürel birikim, yeniden yorumlanmayı, yeniden dönüştürülmeyi ve yeniden üretilmeyi bekliyor. Belki de medeniyetimizden gelen büyük birikimin en iyi şekilde inkişaf edeceği alanlardan biri tasarım alanıdır. Zengin medeniyet ve kültür birikimimizden güç ve ilham alarak zamanın ruhuna uygun tasarımlar yapmayı ve tasarımcılar yetiştirmeyi tarih karşısında bir sorumluluk olarak görüyoruz."
- Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı
Tasarım konseyi olarak önemli hedeflerle yola çıktıklarını dile getiren Işık, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruşları ve tasarım alanında faaliyet gösteren akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanan "Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nın konseyin en önemli çalışması olduğunu söyledi.
Işık, Tasarım Strateji Belgesi'nin temel amacının insana ve çevreye duyarlı, katma değeri yüksek tasarımların yaratılmasını ve korunmasını, Türk tasarımının ve tasarımcılarının sürdürülebilir şekilde dünya ile rekabet edebilir hale gelmesini, Türk tasarımı kimliğinin yerleşmesini sağlamak olduğunu anlattı.
Tasarım duyarlılığını eğitimin bütün seviyelerine yaymayı hedeflediklerini vurgulayan Işık, tasarımların korunmasına ilişkin Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı'nın en kısa sürede yasalaştırılması için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Işık, tasarımcılığın bir meslek statüsü olarak tanımlanması için gerekli çalışmaları yapmak istediklerini, strateji belgesi çerçevesinde tasarım faaliyetlerinin vergi mevzuatında istisna ve muafiyetler kapsamında yer alması için çalıştıklarını ifade etti.
Bakanlık olarak girişimci bilgi sistemi verilerinden yol gösteren veriler elde ettiklerini dile getiren Işık, bu kapsamda ölçeği büyüyen, teknoloji düzeyi yükselen, ihracat ve tasarım yapan firmaların karlılıklarının arttığını gördüklerini belirtti.
Işık, tasarım yapan firmaların ile yapmayanlara göre 2 kata yakın faaliyet karlılığı elde ettiğini ifade ederek, "Bu çalıştığımız alanın hem ülkemiz hem de firmalarımız için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyan çarpıcı bir örnek. Tasarım çalışmalarını mutlaka çok daha güçlü şekilde desteklemek zorundayız" diye konuştu.
Siyasi riskin ve kurlardaki yükselişin reel sektöre ve firmalara olumsuz yansıdığına dikkati çeken Işık, şöyle devam etti:
"Başlangıçta yeşile ve ağaca duyarlılık olarak başlayan hareketin siyasi istikrarı tehdit eden bir noktaya gitmesi, ardından da 17 Aralık sürecinin reel sektöre etkisi ne oldu, diye baktık. 2013'te yaşanan sosyal olayların bilançolara yansıyan reel sektöre etkisi 33,5 milyar lira. Bu hiç azımsanmayacak bir rakam. Firmalarımız 2013 yılında faaliyet karlarını 2012'ye göre yaklaşık yüzde 20'ye yakın artırmış. Fakat vergi öncesi kar noktasına geldiğinde, işin içine kambiyo zararları ve finansman giderleri giriyor. Sayın Başbakanımızın özellikle faizin düşük tutulması gereğini rakamlarda çok net görüyoruz. Faizlerin yükselmesi, şirketlerimizin finansmana erişmesini zorlaştırıyor." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Türk Tasarım Danışma Konseyi Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?