Türkiye, EUREKA 2023-2024 Dönem Başkanı oldu - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye, EUREKA 2023-2024 Dönem Başkanı oldu

Türkiye, EUREKA 2023-2024 Dönem Başkanı oldu

Türkiye'nin EUREKA 2023-2024 Dönem Başkanlığı, Belçika'da düzenlenen Yüksek Seviyeli Grup Toplantısı'nda oy birliğiyle onaylandı.

02.12.2022 13:27  Güncelleme: 13:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin EUREKA 2023-2024 Dönem Başkanlığı, Belçika'da düzenlenen Yüksek Seviyeli Grup Toplantısı'nda oy birliğiyle onaylandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin EUREKA Dönem Başkanlığı görevi, TÜBİTAK koordinasyonunda yürütülecek.

Bu kapsamda, Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024'te üç büyük toplantı ve EUREKA üyesi ülkelerden firmaların katılacağı "Küresel İnovasyon Zirvesi" yapılacak.

Sosyal etkinliklerle desteklenen toplantılar, Türkiye'nin AR-GE ve yenilik ekosisteminin tanıtımı konusunda avantaj sağlayacak.

EUREKA Dönem Başkanlığı kapsamında, 45'ten fazla üyesi bulunan ağ ile EUREKA Derneğinin başkanlıklarını yürütecek olan TÜBİTAK, bu göreviyle önemli bir sorumluluk üstlenirken, Türkiye'ye prestij de kazandıracak.

Diğer ülkelerle sürekli iletişimde kalınması ve EUREKA'nın faaliyetlerinin dönem başkanı ülkenin stratejik önceliklerine göre TÜBİTAK koordinasyonunda yönlendirilebilmesi de avantajlar arasında yer alıyor.

Temel karakteristik özellikleriyle alanında lider bir platform olan EUREKA'nın kurucu ve aktif üyelerinden birisi olarak, platformun küresel seviyede sağladığı işbirliği imkanlarından önemli düzeyde fayda sağlanıyor.

Üye olmayan ülkelerle de işbirliği fırsatı tanıyan destek araçları, endüstrinin ve ülkelerin önceliklerine göre hızlıca pozisyon alınarak şekillendirilebilen esnek çağrı yapıları sayesinde güncel teknolojik konularda hızlı şekilde uluslararası sanayi işbirliği yaratılabiliyor.

EUREKA hakkında

EUREKA, Avrupa ülkelerindeki sanayi ve araştırma kuruluşlarının dünya pazarlarındaki rekabet gücünü artıracak ileri teknoloji, ürün, süreç ve hizmetlerin araştırılması ve geliştirilmesini, ülkeler arasında ortak projeler oluşturulmasını ve yürütülmesini teşvik etmek için kurulan önemli bir uluslararası işbirliği platformu olarak biliniyor.

Türkiye'nin de içinde bulunduğu 18 Avrupa ülkesi ve Avrupa Birliği Komisyonunca 1985'te kurulan EUREKA'nın üye sayısı, ağın etki ve işlevselliğinin artması ve zaman içinde Kanada, Güney Kore, Güney Afrika ve Singapur gibi Avrupa dışından ülkelerin de dahil olmasıyla 45'in üzerine çıktı.

Daha önce Türkiye, 1998-1999 ve 2012-2013 yıllarında olmak üzere iki dönem EUREKA dönem başkanlığı görevini yürütmüştü.

Kuruluşundan bu yana EUREKA'da aktif bir şekilde faaliyet gösteren Türkiye, 2008-2021 döneminde Türk ortaklı 959 proje önerisiyle en fazla proje ortaklığı kuran 11'inci ülke oldu. Söz konusu projeler TÜBİTAK tarafından değerlendiriliyor, finanse ediliyor ve izleniyor.

Türkiye, EUREKA'da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan görevlendirmeyle "EUREKA Ülke Üst Düzey Temsilciliği" pozisyonuyla temsil ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye, EUREKA 2023-2024 Dönem Başkanı oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi
    16:23 Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından düzenlenen 'Turuncu Konuşalım' etkinliği kapsamında Bursa'da 'Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Bursa'nın tasarım vizyonu ve liderliği desteklenirken, yaratıcı fikirlerin gelişeceği ortamların önemi vurgulandı. Ayrıca, endüstriyel tasarımın sektörel sorunları, destekler ve yol haritası da ele alındı.

  • Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı
    16:23 Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğal gaz çalışmaları sona erdi. İlk gazın açılışı yapıldı ve törene yüzlerce kişi katıldı. Posof'a bağlanan doğal gazın açılışı meşalelerle gösterildi.

  • Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor
    16:05 Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU) tarafından yürütülen "Mardin İçmesuyu Projesi" çalışması sürüyor. Kasımiye-1 ve Kasımiye-2 su depo çalışmalarında incelemelerde bulunan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Tuncay Akkoyun, projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 30'u geçtiğini belirtti. Projenin tamamlanmasıyla Mardin'in günlük insani kullanım su ihtiyacı karşılanacak.

  • Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı
    15:40 Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Balıkesir'de ocak ayında ihracat yüzde 14 azalarak 73 milyon 100 bin dolar, ithalat yüzde 9,2 azalarak 55 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 14, ithalat yüzde 26,5 oranında azaldı. Ocak-Şubat döneminde ise ihracat yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 16 azaldı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor
    15:35 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Yeşilhisar ilçesinde yeni yerleşim yerleri için 6 milyon 850 bin lira maliyet ile içme suyu yatırımının devam ettiğini açıkladı. Büyükkılıç, altyapı yatırımlarının şehrin geleceğini sağlıklı bir şekilde taşımak için hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

  • Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi
    15:35 Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi

    31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler sonrasıyla ilgili ekonomik anlamda çok sayıda iddia ortaya atılırken, bunlara bir yenisi daha eklendi. Sigaraya 1-10 Nisan tarihleri arasında 10 TL'lik dev bir zam geleceği iddia edildi.

  • Adana'da Çiftçilere Hibe Destekli Soya Tohumu Dağıtıldı
    15:32 Adana'da Çiftçilere Hibe Destekli Soya Tohumu Dağıtıldı

    Adana'nın 9 ilçesinde yürütülen 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi' kapsamında, 64 üreticiye 2 bin 200 dekar tarım arazisi için 22 ton hibe destekli soya tohumu dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, dağıtım programında yaptığı konuşmada, Adana'daki üreticinin üreterek 85 milyonu doyurma gibi bir sorumluluğu olduğunu vurguladı ve desteklerin gelecek yıllarda da devam edeceğini belirtti.

  • Özgür Karabat:
    15:20 Özgür Karabat: "İşinize Gelince Faiz Haram Diyorsunuz. Çiftçiden Alınca mı Helal Oluyor?"

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, AKP'nin çiftçilere verilen Çiftçi Destek Kredilerini esnek faize çevirdiğini ve çiftçilerin yüksek faizle mağdur olduğunu belirtti. Karabat, AKP'nin çiftçilere yönelik tutarsız politikalarını eleştirdi.


Advertisement