Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya'nın tarım ürünleri konusundaki yaklaşımı sonrasında fiyatlardaki düşüşün arz talep dengesinden kaynaklanmadığını, üreticilerin hasadına başladığı bazı ürünleri hızla elden çıkarmaya çalıştığını belirterek, "Malı ucuza kapatmaya çalışan çevreler var. Bütün problem burada" dedi.
Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Rusya'nın 1 Ocak'tan itibaren Türk tarım ürünlerini almayacağını hatırlatarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Rusya ile yaşanan olayların ardından bu ülkeden dönen mal miktarını 160 ton olarak açıkladığını, bunun da 3-4 tır yüküne denk gelen çok cüzi bir miktar olduğunu söyledi.
Bu kadar malın fiyatları yüzde 40 aşağıya çekemeyeceğini ifade eden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şu an piyasa fiyatları yüzde 40 aşağı düştü. Bu olayın psikolojik yansımasıdır. Arz talep dengesinde bu kadar bozulma olması mümkün değil. Şunu da unutmamak lazım, belki Rusya'nın 1 Ocak'a kadar önemli bir narenciye ihtiyacı vardır. Belki bu süreç içerisinde narenciye alacak ve stoklayacaktır. Piyasaya şu anda tüccar girmiyor. Piyasada büyük bir belirsizlik var. Üretici özellikle hasat dönemine başladığı bazı ürünlerde panik içerisinde ve hızlı bir şekilde malını elden çıkarmaya çalışıyor fakat alıcı yok, fiyatlar hızlı bir şekilde düşüyor. Bunun arz talep dengesi ile alakası yok şu an."
Bayraktar, üreticilerin bankalara, değişik kurumlara borçları olduğunu, çiftçilerin bu borçları geri ödemekte problem yaşayabileceğini bildirdi.
Hükümetten, üreticinin borçlarının yapılandırılmasını, borç ödemede kolaylık sağlanmasını beklediklerini belirten Bayraktar, "Bu ülkenin sadece ihracat meselesini konuşuyoruz ama artık birçok ülke gıda güvencesini sağlayamıyor. Öncelikle bu ülkedeki insanların gıda güvencesini sağlamamız lazım, karnını doyurmamız lazım. Bunun için de çiftçilerin tarlada kalması gerekir. İhracat sonra düşüneceğimiz mesele" ifadesini kullandı.
Bir soru üzerine Bayraktar, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile herhangi bir temasları olmadığını, konuyla ilgili kendilerinden bir randevu talep edebileceklerini söyleyerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile yarın bir toplantıda buluşacaklarını, gelecek hafta da kendisini ziyaret ederek sunum yapacaklarını kaydetti.
"Spekülatif faaliyetler var"
Söz konusu gelişmelerin ardından meyve ve sebze fiyatlarında spekülatif faaliyetlerin olduğunu dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu:
"Ramazanda da benzer spekülatif faaliyetler görüyoruz. 'Rusya mal almıyor', 'Bizim bu malı ihraç etme imkanımız yok, dolayısıyla sizin malınızı alma imkanımız yok' gibi söylemlerle piyasaya girmiyorlar. Malı ucuza kapatmaya çalışan çevreler var. Bütün problem burada. Bir korku yaratarak, infial yaratarak üretici fiyatları aşağıya çekiliyor. Asıl tehlike burada zaten."
Bayraktar, bu durumun iç piyasada fiyatları düşürücü etkisinin kısa vadeli sonuç olduğunu dile getirerek, "Orta vadeli sonuçları düşündüğünüzde üretici tarlaya giremez ve üretemez duruma gelirse bunun 2 misli fiyat çıkar seneye. Seneye üretici üretemezse ne olacak bütün problem burada" dedi.
Domatesin zam şampiyonu olmasına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Bayraktar, bu pahalılığın tarla ürünlerinin biterek, sera üretimine geçilmesi sırasındaki hasat boşluğundan kaynaklandığını, önümüzdeki dönemde fiyatların doğal olarak düşeceğini söyledi.
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?