Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin dünyadaki eroin yakalamalarının yüzde 20'sini gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu rakamla Türkiye, dünya eroin yakalamasında dünyada 2'nci sıradadır" dedi.
Yazıcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, bakanlığının 2014 yılı bütçesinin sunumunu yaptı.
Bakanlık olarak hedeflerinin, Türkiye'yi ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke haline getirmek olduğunu ifade eden Yazıcı, Türkiye'nin küresel bir aktör olmasını sağlamak üzere ticaret erbabını da güçlendirdiklerini söyledi.
Ticaretin her alanda daha kolay ve daha güvenli yapılması için yeni enstrümanlar geliştirdiklerini anlatan Yazıcı, bürokrasiyi azaltacak yeni projeleri hayata geçirdiklerini ve uyguladıklarını kaydetti.
Türkiye'de 87 hudut kapısı, 9 serbest bölge ve 62 iç gümrük olmak üzere, 155 gümrük müdürlüğünün bulunduğunu, bakanlık bünyesinde 14 bin 876 personelin görev yaptığını ifade eden Bakan Yazıcı, gümrük hizmetlerini çok daha hızlı ve etkin bir şekilde sürdürmek için, ihtiyaç duyulan yerlerde yeni gümrük kapıları açtıklarını ve mevcut kapıları yenilediklerini anlattı.
Çıldır/Aktaş, Dilucu, Esendere ve Kapıköy gümrük kapıları ile Halkalı Gümrük İdaresi'nin yenilenmesi için uygulama sözleşmesi imzalandığını belirten Yazıcı, Çıldır/Aktaş kapısının temel atma töreninin 16 Kasım'da gerçekleştirileceğini bildirdi.
Yazıcı, Halkalı Gümrük İdaresi ile Çıldır/Aktaş gümrük kapısını 2014 yılı içinde hizmete açmayı planladıklarını, Halkalı Gümrüğü'nün, yeni tesislerine taşınması ile bütün ithalat ve ihracat gümrük hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik üs haline geleceğini kaydetti.
-Yeni Özet Beyan Uygulaması
Yasal ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik hedefleri doğrultusunda 1 Ocak 2012'de başlattıkları özet beyan uygulamasının beklenen sonuçları verdiğini ifade eden Yazıcı, "Yeni Özet Beyan Uygulaması"nda eşya ve taşıta ilişkin bilgiler, eşyanın ülkemize gelmesinden önce elektronik ortamda alınmaktadır. Bu kapsamda, 2013 yılının ilk 10 ayında hava ve deniz yolunda 348 bin 572 özet beyan, araç Türkiye Gümrük Bölgesi'ne gelmeden önce verilmiştir. Özet beyanın, kağıtsız, sadece elektronik ortamda düzenlenmesi; sektör açısından yıllık yaklaşık 700 bin liralık maliyet tasarrufu sağlanmıştır" dedi.
-Ortak Transit
Türkiye'nin 1 Aralık 2012 tarihi itibarıyla Ortak Transit Sözleşmesi'ne taraf olduğunu hatırlatan Yazıcı, bu sayede taşımacılık sektörü açısından Avrupa Birliği'ne entegrasyonun sağlandığını söyledi.
Bu sistemin Türkiye ile birlikte 33 ülke tarafından kullanıldığını belirten Yazıcı, şöyle konuştu:
"Bu sistemin iş dünyamıza yıllık 270 milyon lira civarında maliyet avantajı kazandırmasını öngörüyoruz. Ortak transit kapsamında, AB ve EFTA ülkelerinden ülkemize yapılan taşımaların sayısı 40 bine; ülkemizden AB ve EFTA ülkelerine yapılan taşıma sayısı 17 bine ulaşmıştır. Birden fazla ortak transit işleminde kullanılabilen kapsamlı teminat sisteminden 31 Ekim 2013 tarihi itibarıyla, 48 firma yararlanmıştır. Bu kapsamda yaklaşık 550 milyon lira tutarındaki teminat mektubu ile kamu alacağı güvence altına alınmıştır."
-Hızlı Geçiş Hattı Uygulaması
Ticareti kolaylaştıran, sınırlardaki bekleme süreleri ve dolayısıyla nakliye maliyetlerini azaltan en güncel uygulamalardan birisinin de nakliyeciler için "Hızlı Geçiş Hattı Uygulaması" olduğunu anlatan Yazıcı, bu uygulama sayesinde, nakliyecilerin tescil işlemlerini; sınır kapılarında kendileri için ayrılmış özel peronları kullanarak, eskiye oranla en az yüzde 50 daha kısa sürede tamamlayabildiğini kaydetti.
-Onaylanmış Kişi Statüsü
Eylül 2013 itibarıyla; güvenilirlik şartlarını sağlayan 1.784 ticaret erbabına "Onaylanmış Kişi Statüsü" verdiklerini ifade eden Yazıcı, Onaylanmış Kişi Statü Belgesi sahibi firmaların, toplam ithalatın ve ihracatın yüzde 55'ini gerçekleştirdiğini söyledi.
Gümrüklerde devam eden projeler konusunda da bilgiler veren Yazıcı, yürüttükleri çalışmalar sonucunda, gümrük işlem sürelerinin, 2010 yılından bu yana gözle görülür biçimde azaldığını bildirdi.
İthalat beyannameleri açısından 2013 ve 2010'u karşılaştırdıklarında; ithalat işlemlerinin yüzde 8,5 oranında hızlandığını anlatan Yazıcı, "2002 yılında ilk 1 dakikada tamamlanan ihracat işlemlerinin oranı yüzde 3 iken, 2012 yılında bu oran yaklaşık yirmi kat artarak yüzde 57'ye, 2013 yılının ilk yarısında ise yüzde 60'a çıktı. Ortalama olarak işlem süreleri 2002 yılında 10 saatin üzerindeyken, 2013'ün ilk yarısında 5 saatin altına inmiştir" diye konuştu.
Yazıcı, Bakanlık tarafından dış ticaret işlemlerinden tahsil edilen vergilerin, 2012 yılı itibariyle toplam ülke vergi gelirleri içinde yüzde 20,82'lik bir paya sahip olduğunu söyledi.
Bakanlığının önemli görevlerinden birisinin de kaçakçılıkla mücadele olduğunu anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:
"Kaçakçılıkla mücadele konusundaki kararlılığımız ve başarımız 2013 yılında da artarak devam etmektedir. Gerek terör ve organize suç örgütlerine finans kaynağı sağlaması gerekse insan ve toplum sağlığını tehdit etmesi nedeniyle, uyuşturucu ile mücadele Bakanlık olarak üzerinde önemle durduğumuz bir konudur. Uyuşturucu ile mücadelede uluslararası düzeyde örnek teşkil edecek ölçüde çok başarılı sonuçlar elde ettik. Türkiye dünyadaki eroin yakalamalarının yüzde 20'sini gerçekleştirmektedir. Bu rakamla Türkiye, dünya eroin yakalamasında dünyada 2'nci sıradadır. Güneydoğu Avrupa Bölgesi'nde 2012'de yakalanan eroinin yüzde 94'ü, Türkiye tarafından ele geçirilmiştir."
Gümrük personelinin de kaçakçılığın önlenmesi konusunda özverili bir şekilde çalıştığını anlatan Yazıcı, geçtiğimiz günlerde Hamzabeyli gümrüğünde görevli bir personelin dikkati sayesinde bir tırda 719 kilogram eroinin ele geçirildiğini, kendisinin de bu memura ödül olarak Ipad hediye ettiğini söyledi.
Muhabir: Bülent Karaaslan, Tamer Toğanaş
Yayınlayan: Kudret Topçu
Son Dakika › Ekonomi › Yazıcı: 'Çıldır/Aktaş kapısının temel atma töreni 16 Kasım'da' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?