Yek Belgeli Elektrik Enejisi Üreticilerinin "Yerli Ürün Desteği" Talebini "Yerli İmalat Tespit... - Son Dakika
Ekonomi

Yek Belgeli Elektrik Enejisi Üreticilerinin "Yerli Ürün Desteği" Talebini "Yerli İmalat Tespit...

Yek Belgeli Elektrik Enejisi Üreticilerinin "Yerli Ürün Desteği" Talebini "Yerli İmalat Tespit...

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üreten tesislerde "yerli ürün desteği" talebinde bulunulan aksam veya bütünleştirici parçanın üretim yerinde imal edildiğini veya lisanslı veya lisanssız elektrik üretim tesisinde...

04.09.2013 12:57

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üreten tesislerde "yerli ürün desteği" talebinde bulunulan aksam veya bütünleştirici parçanın üretim yerinde imal edildiğini veya lisanslı veya lisanssız elektrik üretim tesisinde kullanıldığını kontrol etmek amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurum veya kuruluşlar tarafından oluşturulacak yerli imalat tespit heyeti oluşturulacakYenilenebilir enerji kaynaklarından (YEK) elektrik enerjisi üreten tesislerde "yerli ürün desteği" talebinde bulunulan aksam veya bütünleştirici parçanın üretim yerinde imal edildiğini veya lisanslı veya lisanssız elektrik üretim tesisinde kullanıldığını kontrol etmek amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurum veya kuruluşlar tarafından oluşturulacak yerli imalat tespit heyeti oluşturulacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Aksamın Yurt İçinde İmalatı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de Yayımlandı. Buna göre yönetmeliğin tanımlar bölümünde yer alan "kabul heyeti" kaldırılarak, "yerli imalat tespit heyeti" getirildi. Yerli imalat tespit heyeti yönetmelikte, yerli ürün desteği talebinde bulunulan aksam veya bütünleştirici parçanın üretim yerinde imal edildiğini veya lisanslı veya lisanssız elektrik üretim tesisinde kullanıldığını kontrol etmek amacıyla Bakanlık veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurum veya kuruluşlar tarafından oluşturulacak heyet olarak tanımlandı. Yönetmeliğin tanımlar bölümüne "bağımsız olarak yük alabilen ve yük atabilen her bir üretim grubu" olarak ifade edilen "ünite" tanımı eklendi.

-30 EYLÜL'E KADAR BEYAN EDİLECEK-

Kanunun "Yerli ürün kullanımıyla" ilgili 6/B maddesinde yer alan hükümden yararlanmak isteyen lisans sahibi tüzel kişiler, bu Yönetmelik ekinde yer alan "Yurt İçinde İmal Edilen Aksam ve Bütünleştirici Parçalar Listesi"nde olanlar arasından yurt içinden tedarik ederek elektrik üretim tesislerinde kullanmakta oldukları aksam ve aksam imalatında kullanılan her bir bütünleştirici parça için gerekli belgeleri Bakanlık veya Bakanlığın görevlendirdiği kuruluşa 30 Eylül tarihine kadar beyan edecek.

Yurt içi imalatın belgelendirilmesinde gerekli belgeler şöyle:

"-Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre işlem yapan yeminli mali müşavir tarafından aksam ve aksam imalatında kullanılan her bir bütünleştirici parça için ayrı ayrı hazırlanan ve imalatçı firmalar, sistem veya aksam tedarikçisinin bağlı bulunduğu Sanayi Odası veya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından onaylanan "Yerli İmalat Durum Belgesi, Türk Standartları Enstitüsü veya TS EN 45011 "Ürün Belgelendirmesi Yapan Belgelendirme Kuruluşları İçin Genel Şartlar" veya TS EN ISO/IEC 17065 "Ürün, Proses ve Hizmet Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Şartlar" standardına uygun olarak Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ile karşılıklı tanıma anlaşması imzalamış ulusal akreditasyon kurumları tarafından akredite edilmiş kuruluşlarca düzenlenen ve aksamın uluslararası veya Türk Standartlarına veya kriterlerine uygunluğunu belirten Tip Sertifikası veya Ürün Sertifikası veya Birim Doğrulama Sertifikası.

-Tip sertifikası beyan edildiği durumlarda sertifika sahibi tüzel kişi tarafından yerli imalatçı bilgilerini ve yerli üretilen aksamın tip sertifikasına uygun üretildiğini gösteren belge."

Bu arada yurt içi imalatın belgelendirilmesinde, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik (LÜY) kapsamında yerli katkı ilave fiyatından yararlanmak isteyenlerin, söz konusu bu belgeleri Bakanlığa sunması gerekecek. Bakanlık gerekli incelemeleri yaptıktan sonra yerli ilave katkı fiyatını görevli tedarik şirketine bildirecek."

Yurtiçi imalatın belgelendirilmesi kapsamındaki belgelerle yurt içinde imal edildiği belirlenen yerli aksam için lisans sahibi tüzel kişilere Kanun kapsamında uygulanacak yerli katkı ilave fiyatları Bakanlık tarafından 31 Ekim tarihinden önce EPDK'ya bildirilecek. Tesisin herhangi bir ünitesinde kullanılan herhangi bir aksam için yerli aksam oranı tesiste kullanılan tüm üniteler için aynı olmak zorunda olacak. Yerli aksam oranı aynı olmaması durumunda yerli ilave katkı fiyatı hesaplanmayacak.

-YERLİ AKSAM ORANI AZALTILMAYACAK-

Yerli katkı ilave fiyatı hesaplanan ve yerli katkı ilave fiyatından yararlanan üretim tesislerinin ünitelerinde yapılacak yenilemelerin yerli aksam oranını azaltmaması esas olacak. Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliğine göre tesislerinde yenileme yapacak lisans sahipleri bu durumu yenileme işlemlerinin başlangıç aşamasında zorunlu olarak Bakanlığa bildirecek.

Yerli katkı ilave fiyatından yararlanan üretim tesislerinin ünitelerinde öngörülen usule uyulmadan modernizasyon, yenileme ve tadilatlar yapıldığının tespit edilmesi halinde lisans sahibi tüzel kişi Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Enerjisi Üreten Tesislerde Kullanılan Aksamın Yurt İçinde İmalatı Hakkında Yönetmelik kapsamındaki haklardan yararlandırılmayacak, ödenmiş tutarlar hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre işlem tesis edilecek.

-YURT İÇİ İMALATIN DENETLENMESİ-

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre işlem yapan bağımsız denetim şirketi ve yeminli mali müşavir, aksam ve aksam imalatında kullanılan her bir bütünleştirici parça için bu Yönetmeliğin ekinde yer alan "Yerli İmalat Durum Belgesi"nin aksam ve bütünleştirici parçaya ait fatura, irsaliye v.b. belgeleri esas alarak hazırlanması ve Bakanlığa raporlanması ile ilgili olarak 3568 sayılı Kanunda belirtilen cezai şartlardan sorumlu olacak.

Kanunun 6/B maddesinde yer alan hükümden yararlanmak isteyen lisans sahibi tüzel kişilerin elektrik üretim tesislerinde kullanılan herhangi bir aksam için gerekli belgelerin Bakanlıkça uygun görülmesi halinde Yerli İmalat Tespit Heyeti tarafından aksamın üretim yeri veya montajı sırasında kullanımı denetlenebilecek. Bu kontrol işlemi için montaja başlama tarihinden en az 15 takvim günü öncesinden Bakanlık bilgilendirilecek. LÜY kapsamındaki tesislerde yerli ürün kullanımı ile ilgili ise denetimler Bakanlık veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurum veya kuruluşlarca yapılabilecek.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce işletmeye alınmış üretim tesislerinde kullanılan yerli aksamlar için kullanılması gerekli belgeleri lisans sahibi tüzel kişi tarafından Bakanlığa sunulacak. Bakanlık gerekli görmesi halinde, yerli katkı ilave fiyatlarını tespit etmeden önce ilgili aksamı yerinde kontrol edecek. Yerli katkı ilave fiyatlarından yararlanabilecek olanlar Bakanlık tarafından 31 Ekim tarihinden önce EPDK'ya ve lisans sahibi ilgili tüzel kişiye bildirilecek. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Yek Belgeli Elektrik Enejisi Üreticilerinin 'Yerli Ürün Desteği' Talebini 'Yerli İmalat Tespit... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement