Teknik Yapı'nın patronu Nazmi Durbakayım, geçen ay ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun henüz inşaat sektörüne bir zarar vermediğini söylüyor
Tersine, bu süreçte TL'de yaşanan değer kaybının yabancılardan gelen talebi arttırdığını ifade ediyor. Durbakayım, kentsel dönüşümde sembol haline gelen Fikirtepe'de ise projelerin 2014'ün ilk yarışmada hayata geçmeye başlayacağını tahmin ediyor. Teknik Yapı markasını yaratarak Türkiye'de 40 yıldan bu yana konut ve sanayi yapılan inşa eden Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün duayenlerinden biri. Durbakayım, daha Kentsel Dönüşüm Yasası çıkmadan dönüşüm çalışmaları yapıyordu. Teknik Yapı, son dokuz yıl içinde Kartal'da yer alan dört eski sanayi tesisinin dönüşümünü gerçekleştirdi. Bir maden ocağı, bir toya fabrikası, bir demir döküm fabrikası ve bir antrepodan oluşan bu tesislerin arazilerinde Uplife Fark, Uprise Elite, Uptwins ve Deluxia Dragos projelerini inşa etti. Bugüne kadar 7 milyon m-nin üzerinde inşaat yaptı. Nazmi Durbakayım ve şirketi Teknik Yapı, şu sıralarda ise kentsel dönüşümde sembol haline gelen Fikirtepe'de yürüttüğü çalışmalarla öne çıkıyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) başkanlığı görevini de yürüten Nazmi Durbakayım, inşaat sektöründe otoparkların yer altına alınması gibi öncü projeleri ile de biliniyor. Bir taraftan kentsel dönüşüm ve Fikirtepe ile ilgili görüşlerini aldığımız Durbakayım'dan ayrıca ülke gündeminin ilk sırasında yer alan ve içinde ünlü müteahhitlerin ve işadamlarının da bulunduğu rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarına dönük değerlendirmelerine ilişkin ekonomist'e konuştu.
Geçen ay ortaya çıkan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun sektöre ne gibi etkileri oluyor? Örneğin bankaların sektöre bakışında olumsuz bir değişim var mı?
Sektörün mevcut dinamikleri, bu gibi sarsıntıları absorbe edecek kuvvet ve dirençte olduğunu gösterdi. Bankalar, birlikte çalıştığı projeleri herkesten daha iyi analiz ettiği için hiçbir banka çalıştığı inşaat firmasıyla bir sıkıntı yaşamadı.
Türkiye'nin imajı açısından düşündüğümüzde yabancılara satışta bir problem yaşanmasını bekliyor musunuz?
Yabancılar zaten 2013'ün başından beri gerek konut alımlarında gerekse birlikte iş yapacakları proje kapsamında ince eleyip sık dokuyorlardı. Kaldı ki bu durum bireysel konut yatırımcılarının ekmeğine yağ sürdü. Alım gücü artan yabancılar, ellerini daha hızlı hareket etitirmeye başladı. Mesela Kuveyt'te konuştuğumuz üç yatırımcı bizi arayarak yeni yılın ilk günlerinde Evora İstanbul projemize gelerek daire alımı için randevulaştı.
Otopark alanları birleşsin
İstanbul'un trafik problemine çözüm için projeler geliştiren Durbakayım, yan yana inşa edilen sitelerin otoparklarının birbirleriyle birleştirilip ortak yollar yapılmasını öneriyor. Durbakayım, bu şekilde trafik sorununun biraz da olsa azaltılabileceğini söylüyor.
'Alım gücü artan' derken TL'deki değer kaybından mı söz ediyorsunuz?
Evet, son dönemde kurlardaki değişim yabancıların Türkiye'ye gayrimenkul alanındaki ilgisini artıracak nitelikle. Biz de bunun sonuçlarını grup olarak görüyoruz.
Yaşanan sürecin etkisiyle TOKİ projelerinde hak edişlerin ödenmemesi ya da projelerle ilgili işlemlerde bir gecikme söz konusu mu?
2004'ten bu yana TOKİ ile üç farklı proje gerçekleştirdik. Uluslararası mali kriz de dahil olmak üzere hiçbir zaman hak edişlerimizde sıkıntı yaşamadık. Taahhüt ettiğimiz her metrekareyi inşa ettik ve bunun karşılığını aldık.
2014'ten öncelikle neler bekliyorsunuz? Nasıl bir iş planı yaptınız?
Toplam 5 bin konutluk Evora İstanbul projesini, 500 konutluk Dragos projesini teslim edeceğiz.
Fikirtepe'de neden bu kadar gecikildi?
Fikirtepe, Türkiye'nin kentsel yenilenme çalışmalarına örnek olacak bir proje. Burada yapılan hatalar diğer projelere örnek olacak hatta okullarda okutulmaya değecek nitelikte. Fikirtepe'de açıklanan son plan adına uygun olarak tam bir dönüşümü temsil ediyor. Bölgede toplam 223 ada yer alıyor. Bu adalar, yeni imar planıyla kendi aralarında bir araya getirilerek 60 imar adasına dönüştürüldü. Böylece Fikirtepe'de eski gecekondulaşmaya işaret eden hiçbir çarpık yapılaşma kalmayacak.
Orada esas sorun neydi?
Bugüne kadar hemen hemen herkes emsalin kaç olacağı, maliklerin ve inşaatçıların ne kazanacağı noktasına odaklandı. Geleceğe yönelik, uzun vadeli bir plan hazırlanması dikkatlerden kaçtı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul'un en önemli iki sorunu olan trafik ve yeşil alan konusunu yeni planda çok önemsedi. Bakanlık, hazırladığı yeni imar planı ile donatı alanlarının oranını yüzde 20'den yüzde 25'e çıkararak daha fazla nefes alınabilir alan yaratılmasını sağlıyor. Trafik yoğunluğunu ortadan kaldırmak için; yoğunluk göz önüne alınarak ana arterler 3'er metre genişletildi, projelerdeki her birime iki araçlık kapalı otopark verilmesi planlandı. Optimum faydanın sağlanması için bu değişiklik tekrar gözden geçirilmeli. Çünkü 3040 m2'lik daireler için sirkülasyon alanı dahil yaklaşık 70 m2'lik bir otopark alanı yaratılması maliyeti ve fiyatları olumsuz etkileyecektir. Otopark alanlarının daire büyüklüğüne göre yapılmasının daha doğru olacağını düşünüyorum.
Fikirtepe'de şu anda hangi noktadasınız?
Fikirtepe'de Evora İstanbul'un yan büyüklüğünde, toplam 22 adadan oluşan dört ayrı imar adasında, yaklaşık 55 bin m2'lik bir alanda toplam 555 bin m2'lik inşaat gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yaklaşık iki yıldır bin 56 malik ile görüşüldü. Dört adayı oluşturan kat maliklerinin yüzde 85'i ile sözleşme imzalandı. Bir adada yüzde 100 oranında sözleşme imzalandı, diğer üç adada ise bu oran yüzde 85 seviyelerinde. Fikirtepe'de yer alan 50 adanın hemen hemen hepsinden görüşme teklifi geldi. Kat maliklerinin tamamı ile sözleşme imzalanan imar adasında yükselecek proje 11 bin 504 m2'lik arsa üzerinde gerçekleştirilecek. E-100 otobanına paralel konumda yer alan artırdı"
Afet yasasının 5 avantajı
1 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyeler senkronize çalışacak ve projelerin hayata geçmesi daha hızlı olacak.
2 Vergi ve harçlarda muafiyet uygulanacak.
3 KDV yüzde 1 olacak.
4 Teknik ve mühendislik hizmetleri açısından donanımlı, enerji ve su tasarruflu, yeşil yapılar inşa edilecek.
5 Fikirtepe'de bir bütünlük sağlanarak, birbirinden bağımsız ve parçalı projeler yerine birbirini tamamlayan doğayla barışık, istanbul'un siluetini bozmayan binalar yükselecek.
bu projede yaklaşık 650 adet daire yapılması planlanıyor. Karma olarak tasarlanan projede konut, homeofis ve ticari birimler olacak. Mimari tasarımını İstanbul'un en büyük projesi Evora İstanbul'un konseptini geliştiren Eren Yorulmazer yapacak.
Kentsel dönüşümde başka ne gibi çalışmalarınız var?
2014'te Fikirtepe'de yeni adalar olabilir. Bağdat Caddesi'nde toplam 150 dairelik beş butik projeye başlıyoruz. 100'ün üzerinde konut yapacağımız Suadiye Sahil Sitesi'nin dönüşümü olacak. İkitelli-Mahmutbey civarında şimdiye kadar inşa ettiğimiz 17 fabrikanın dönüşümleri gündeme gelebilir. İstanbul'un her yerinde ilgimizi çeken tüm fabrikaları inceliyoruz.
Uçaksavar Sitesi'nin dönüşümünde ne noktadasınız?
İki yıla yakın süreden beri çalışmalarımız devam ediyor. Orada imzaların yüzde 90'ı tamam. Yüzde 100'e ulaşmayı bekliyoruz.
Son Dakika › Emlak › Operasyon Sektörü Nasıl Etkiler? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?