Başkan Altepe: "Kadınlara öncelikli vagon Bursa'ya has uygulama değil"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kadınlara öncelikli vagon uygulamasının vatandaşlardan gelen talep üzerine başladığını, bunun Amerika, Avrupa ve Japonya'da benzer örneklerinin çok olduğunu söyledi
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe:
"Halkın büyük çoğunluğu uygulamadan memnun, sadece siyasiler sorun yapıyor, belirli örgütler siyaset malzemesi haline getiriyor"
BURSA - Bursa'da kadınlara öncelikli metro uygulaması vatandaşlardan büyük destek ve ilgi gördü. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu uygulamanın Bursa'ya has olmadığını belirterek, "Bunun örnekleri Avrupa, Amerika ve Japonya'da var. Bu konuda siyasiler sorun yapıyor. Belirli örgütler siyaset malzemesi yapıyor. Vatandaşlardan çok olumlu geri bildirimler alıyoruz" dedi.
Otosansit Metro İstasyonu'nda başlayan "kadınlara öncelikli vagon" etiketi diğer istasyonlara da yapıştırılmaya başlandı. Şehreküstü Metro İstasyonu'nda İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Başkan Altepe, vatandaşlarla sohbet etti, olumlu tepkiler aldı.
Son dönemlerde vatandaşlardan yoğun talep aldıklarını ifade eden Başkan Altepe, "Yeni bir düzenleme yaptık. Hanım kardeşlerimiz, şikayet edenler son vagona binebilecekler. Doğal olarak bir konfor sağlanmış olacak. Bizim amacımız kalite kenti, huzur kenti oluşturmak. Yaptığımız düzenlemeyi boşuna yapmıyoruz. En kaliteli yaşam sıralamasında Bursa birinci sırada yer aldı. Son 5 yılda yaşam kalitesinde dünyada ilk 20 şehir arasına girdik. Bu uygulama vatandaşa yönelik tercih uygulaması. Vagonlarda erkek de var kadın da var. Ancak rahatlık var. Bayanlar arka vagonda. Eşleriyle de binebiliyorlar. Ancak rahat hareket etmelerini sağlıyoruz" dedi.
Vatandaşlardan gelen talep üzerine yeni düzenlemeler yaptıklarını, toplu ulaşım araçlarında geceleyin kadınların istediği noktadan binip inebildiğini hatırlatan Altepe, "Toplu ulaşım araçlarında devamlı düzenleme yapıyoruz.Bugüne kadar metrolarda vatandaşlar karşılıklı oturuyorlardı. Dünyada raylı sistemler değişti, artık koltuklar aynı yöne bakıyor. Önceden burun buruna oturuyorlardı. Niye insanlar birbirini rahatsız etsin.
Talep Amerika'da, Avrupa'da, Japonya'da da var. Amerika'da vatandaşın ayağını nereye koyacağı bile metrolarda çizilmiş. Toplu ulaşım olmazsa kent içi trafik çözülmez. Bir metro 1200 yolcu alıyor. Bizim trafikte otomobillerimiz ortalama 1,2 kişi ile seyahat ediyor. Yani bin tane küçük aracın yerini alıyor. Burada her gün talep doğrultusunda tüm şehirlerde, imalatlarda bu yenilikler yapılıyor. Biz sadece metroda değil toplu ulaşımda da kadınlara yönelik belirli uygulamalar başlattık. Geceleri durak harici biniş inişlerde kolaylık ve öncelik sağlıyoruz. Herkes memnun. Bunlar dünyanın her yerinde böyle yapılıyor" diye konuştu.
Japonların 10 senedir ayrı vagon uygulamasını kullandığını ifade eden Altepe, "Onlar bunu sorun yapmıyorlar. Siyasiler sorun yapıyor. Belli örgütler yapıyor, siyaset malzemesi haline getirdiler. Kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yok. Küçük bir düzenleme yaptık. Kimseye de mecburiyet koymadık. Herkes istediği gibi inip binebilir. Sadece belirli kuruluşlar, bir milletvekili çıkıp açıklama yapıyor. Bu sadece kent içi kaliteyi, yaşam kalitesini huzurunu arttırmak için yapılıyor. Bu açıklamayı yapanların Berlin'den, Newyork'tan Tokyo'dan haberi yok" şeklinde konuştu.
Bursalılar ise uygulamadan hayli memnun. Vatandaşların büyük çoğunluğu Başkan Altepe'ye teşekkür ederken, tepkilerini dile getirenlerin sayısı ise sınırlı kalıyor.
Son Dakika › Genel › Başkan Altepe: 'Kadınlara Öncelikli Vagon Bursa'ya Has Uygulama Değil' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?