Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Sırbistan'ın en az gelişmiş bölgesi olan Sancak'ın Tutin kentinde okul, Syeniçe kentinde ise kültür merkezi yaptırdı.
Osmanlı'nın 1912 yılında Balkan Savaşı ile çekildiği bölgelerden biri olan Müslüman Boşnak nüfusun yaşadığı Sancak, 1. ve 2. Dünya Savaşı sırasında Çetnik
(Sırp milliyetçileri) çetelerin saldırılarıyla büyük katliamlara tanık oldu. Eski Yugoslavya döneminde ise sürekli ihmal edilen ve yatırımlardan mahrum bırakılan Sancak, bugün de Sırbistan'ın en geri kalmış bölgesi olarak biliniyor. Sancak'ın özellikle Peşter Yaylası'ndaki köylerde ulaşım imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle birçok köyde okul ve öğretmen olmaması nedeniyle çocuklar eğitim imkanlarından mahrum kalıyor. Sancak bölgesinin 100 yıldır yaşadığı bu sorunlar, son yıllarda özellikle TİKA'nın başlattığı çalışmalarla çözüme kavuşturuluyor.
Peşter Yaylası'nda yer alan Boşnak nüfusun yaşadığı Neboye köyünde TİKA tarafından yaptırılan ilköğretim okulunun açılış törenine, Sırbistan'ın Kırsal Kalkınmadan sorumlu Boşnak asıllı Devlet Bakanı Süleyman Uglyanin, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, TİKA İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Personel Daire Başkanı ve TİKA'nın eski Sırbistan Koordinatörü Dr. Gökçen Kalkan, Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, Tutin Belediye Başkanı Şemsudin Kuçeviç, okulun öğrencileri ve çok sayıda Tutinli katıldı.
TİKA Başkanı Dr. Çam, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, hükümet ve Türk halkının burada yaşayan insanlara özel sevgi ve selamlarını iletti.
"Bizler gerçekten sizlerin kardeşiyiz. Sizleri çok seviyoruz" diye kalabalığa hitap eden Dr. Çam, sözlerine şöyle devam etti:
"Balkanların bu güzel yerinde, bu güzel doğal ortamında birçok çocuğun yetişmesine vesile olacak okullarda bir araya geliyoruz, imkanlarımız çerçevesinde kurumumuzun böyle bir çalışmada katkıda bulunmasından dolayı duyduğum büyük mutluluğu ifade etmek istiyorum. İnşallah bundan sonra el birliği ile hepimizin yapacağı çalışmalarla evlatlarımız daha iyi imkanlarda, daha iyi şartlarda, etkin bir şekilde eğitimlerini tamamlayacaklar, yetişecekler ülkelerine ve dünyadaki sorumlulukları çerçevesinde güzel hizmetlerde bulunacaklar."
Dünyada her faaliyet ve her çalışmanın bir amacı olduğunu ifade eden Çam,
"Bunların içinde en önemlisi öğretmenlktir. Bu çerçevede bu yavrularımızı yetiştirecek olan, onların gelişimine katkı sağlayacak olan öğretmenlerimize de çok önemli görevler düşüyor ve onlara da buradan teşekkür etmek istiyorum. İnşallah çok güzel hizmet yapacaklar diye düşünüyorum" dedi.
-Bakan Uglyanin'in konuşması-
Sırbistan'ın Boşnak asıllı Devlet Bakanı Süleyman Uglyanin de törende yaptığı konuşmada,TİKA'nın Balkanların tamamında eğitim projelerine verdiği desteğe işaret etti.
Uglyanin, "TİKA böylece, eğitim imkanlarının zayıf olduğu yerlerde yaşayan çocukların medeni ve insancıl bir ortamda eğitim almalarını sağlamaktadır" diye konuştu.
TİKA tarafından desteklenen ve Tutin'de yapılacak olan endüstri projesiyle ilgili projeyi de hatırlatarak, bu projenin tamamlandıktan sonra sadece Sırbistan değil, bütün Balkanlar için bir gelişim modeli olacağını vurguladı.
Türkiye'den aldıkları desteğin iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin sonucu olduğunu anlatan Bakan Süleyman Uglyanin, "Burada gerçekleşen projeler, özellikle TÜrk halkının, Sırbistan'da yaşayan bütün milletlere yönelik hoşgörüsünün sonucudur" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a özellikle teşekkürlerini sunmak istediğini söyleyen Uglyanin, Türkiye'nin Balkanlar'daki halkın yaşam standartlarını yükseltilmesine yönelik çalışmalar yürüttüğünü vurguladı.
Kendisinin ülkedeki az gelişmiş 46 belediyeden sorumlu olduğunu ifade eden Uglyanin, bu belediyelerde toplam bir milyon insanın olduğunu, bu insanların Sırbistan'ın "en fakir vatandaşları" olduğunu kaydetti.
Uglyanin, "Başbakan Erdoğan, 2010 yılında Sancak'a düzenlediği ziyaret çerçevesinde Sancak'ın ve diğer bölgelerdeki gelişmemiş belediyelere ekonomik destek sağlayacaklarını söylemesi, bizi çok mutlu etti. Şimdi verilen o sözün yerine getirildiğine hepimiz tanık oluyoruz" diye konuştu.
Tutin Belediye Başkanı Şemsudin Kuçeviç, Türkiye'nin bölgedeki eğitime verdiği desteğin önemini vurgulayarak, "Türkiye hem okulları yaptırıyor hem de öğrencilerimizi okutuyor. 1990'lı yıllarda bölgeden bin üzerinde çocuk Türkiye'de eğitim gördü. Bazıları belediyemizde çalışıyor, bazıları diğer görevler yapıyor fakat hepsi şu anda iki ülke arasında bir nevi köprü işlevini görüyor" dedi.
Konuşmaların ardından TİKA Başkanı Çam, Bakan Uglyanin ve Tutin Belediye Başkanı Kuçeviç, okulun açılışını yaptı. Bakan Uglyanin ve Dr. Çam öğreniclerin sıralarına oturarak bir süre kendileriyle sohbet etti.
Minik öğrenciler, Türkiye'ye ve Tük halkına kendilerine böylesi güzel bir okul hediye ettiği için teşekkürlerini iletti.
TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Neboye köyündeki okulun yanı sıra TİKA olarak, Tutin'de bulunan ve tadilatının dahi yapılmasının mümkün olmadığı Starceviçe ve Dobrinya köylerindeki okulların yeniden yapılması projelerini üstlendi.
Bakan Uglyanin, TİKA Başkanı Çam ve beraberindekiler, TİKA tarafından Sancak'ın Syeniçe kentinde aptırılan Kültür Merkezi'ni ziyaret etti. Nüfusun tamamına yakınını Boşnak olduğu kentte bugüne kadar Kültür Merkezi olmadığı için sosyal faaliyetlerin sınırlı olduğunu, özellikle gençlerin sinemada film izleme imkanı bulamadığını belirten Bakan Uglyanin, bu kültür merkeziyle Syeniçe'nin gerçek bir "şehir" olacağını vurguladı.
Muhabir: Zlatan Kapiç
Yayıncı: Ömer Çetres - TUTİN
Son Dakika › Güncel › 100 Yıllık Ayrılık Tika ile Sona Erdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?