Türkiye'deki 127 üniversite rektörü, 11 dilde yayımladıkları ortak bildiride, İsrail'in, aralarında masum çocuk ve kadınların da bulunduğu 500'den fazla sivil Filistinlinin hayatını kaybettiği, binlercesinin yaralandığı, uluslararası hukuka ve temel insan haklarına aykırı saldırılarını nefretle kınadı.
127 rektör, Gazze'de yaşanan tüm gelişmeleri, Türkçe, Arapça, Ermenice, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Kürtçe, Farsça, Rusça ve İspanyolca olmak üzere 11 dilde yayımladıkları bildiriyle kınadı. Bildiride, Gazze'de büyük bir insanlık dramı yaşandığına dikkat çekilerek, katliama karşı bütün dünyanın kör ve sağır gibi davrandığı vurgulandı.
-"ZALİME VE ZULME GÖZ YUMAN HERKES BU VAHŞETİN PAYDAŞI OLUYOR"-
İsrail yönetiminin, muhakeme yeteneğini kaybettiği, namlunun hedefine çocukları koyarak zalimce saldırdığı belirtilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:
"İslam dünyasının mübarek Ramazan ayında, Gazze'de, iftarlar bomba seslerinin eşliğinde keder, acı ve gözyaşları ile açılıyor. Maalesef, zalime ve zulme göz yuman herkes bu vahşetin paydaşı oluyor. Bütün dünyanın, özellikle de İslam Dünyasının, Müslüman kardeşlerimizi ve İslami değerlerimizi hedef alan İsrail Yönetiminin eylemlerine karşı birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu içerisinde ortak bir tavır ve duruş sergileme zorunluluğu bulunmaktadır. İsrail Yönetimi, bu hain saldırılarla hiçbir sonuca ulaşamayacaktır. Ancak; insanlık bu zulme sessiz kaldıkça ve göz yumdukça, hayatını kaybeden çocukların hikayelerini daha çok dinleyecektir.
İmzası bulunan Türkiye Üniversiteleri Rektörleri olarak; işgalci İsrail Yönetiminin, 8 Temmuz 2014 tarihinde Gazze Şeridi'ne yönelik olarak başlatmış olduğu hava ve devamında kara saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Aralarında masum çocuk ve kadınların da bulunduğu beş yüzden fazla sivil Filistinlinin hayatını kaybettiği ve binlercesinin yaralandığı, Uluslararası hukuka ve temel insan haklarına aykırı saldırıları nefretle telin ediyoruz."
-"BM'NİN İSRAİL YÖNETİMİNE HİÇBİR YAPTIRIM UYGULAMAMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ"-
Bildiride, işgalci İsrail Yönetiminin saldırısının ilk olmadığı belirtilerek, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, ABD, AB ve Arap Yönetimlerinin önemli bir kısmının bu süreçteki açık destekleri, İsrail'in daha da saldırganlaşmasının temel nedeni olduğu vurgulandı. Uluslararası toplumun, İsrail'in insanlık ve savaş suçu olan politikalarına göz yumduğu ifade edilen bildiride şöyle denildi:
"Uluslararası toplum, İsrail'in insanlık ve savaş suçu olan bu politikalarına göz yummaktadır. Oysa bölgesel ve uluslararası aktörlerin; işgalci İsrail Yönetimine karşı açık tavır alarak, sonuç odaklı baskı politikaları uygulamaları beklenmektedir. Ayrıca uluslararası nizamı koruma misyonu olan, ancak bu konuda başarısızlığı birçok kez teyit edilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, bu saldırılardan dolayı İsrail'i kınayan ve yaptırımlar öngören bir kararı en kısa zamanda kabul etmesi ve uygulamaya koyması uluslararası kamuoyunca beklenmektedir. Birleşmiş Milletlerin; İsrail Yönetimi aleyhine onlarca kararı olmasına rağmen, BM kararlarını uygulamayan İsrail Yönetimine hiçbir yaptırım uygulamaması ise son derece düşündürücüdür."
-"MUSEVİ CEMAATLERİNE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ"-
Türkiye Üniversiteleri Rektörleri olarak; Gazze'deki zulme karşı ulusal ve uluslararası platformda kamuoyu oluşturma konusunda her türlü sorumluluğun alınacağına dikkat çekilen bildiride, şunlar kaydedildi:
"Gazze'deki kardeşlerimize destek olmak için ülke çapında tüm üniversitelerimizde destek ve yardım kampanyaları başlatacağımızı, Gazze'de hayatını kaybeden ve yaralanan mağdurlar için İsrail Yönetiminin tazminat ödemesi için tüm hukuki yolları kullanacağımızı, katliam emrini veren ve uygulayanların, uluslararası hukuk nezdinde hesap vermelerinin ve cezalandırılmalarının takipçisi olacağımızı, Gazze'ye yönelik hukuksuz abluka ve işgalin kaldırılması için uluslararası kamuoyunu harekete geçireceğimizi, İşgal edilmiş öz vatanlarında cezaevi hayatı yaşayan kardeşlerimizin, Başkenti Kudüs olan Bağımsız Filistin Devleti kurulması taleplerini desteklediğimizi, Gazze'deki kardeşlerimize uygulanan bu insanlık dışı katliam bitinceye ve Gazze ablukası kalkıncaya kadar, İsrail Yönetiminin katliamını kınamayan İsrail'deki üniversitelerle; her türlü akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerimizi sonlandıracağımızı, İsrail Yönetiminin katliamına karşı tepki koyan, sesini yükselten, protesto eden İsrail Üniversiteleri ve Musevi Bilim insanlarıyla ise her türlü akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerimizi devam ettireceğimizi, katliamı sonlandırma ve barış için yapacakları her türlü girişimlerine destek vereceğimizi, kendileri; ülkelerinin dışında barış ve huzur içinde yaşarken, kendi vatanlarında acı çeken ve hayatını kaybeden Filistinli mazlumlar için, İsrail Yönetimine tepki koyan Musevi Cemaatlerine ve vatandaşlarına her türlü desteği vereceğimizi, kamuoyuna deklare ederken; Siyonist İsrail Yönetiminin saldırılarında hayatını kaybeden Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileriz."
Son Dakika › Güncel › 127 Rektörden Ermenice Kürtçe Dahil 11 Dilde Haykırış: Körsünüz... Sağırsınız! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.