Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "İnternetten bitkisel ürünler satanlar; 'biz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsat aldık' diyor ama bunu sadece gıda için kullanacaksınız demiyor. Mutlaka sağlıkla alakalı bir hastalığa şifa olduğunu belirterek, satıyorlar. Problem burada aslında, bunu çözmek lazım" dedi.
Eroğlu, bir temal otelde düzenlenen 2. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı'nın son günüde yaptığı konuşmada, Türkiye'de reçetelerde kullanılacak bitkilerin belirlenmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Burada 3 hususun bulunduğunu belirten Eroğlu, "İlaç olarak kullanılacak bitkiler, gıda maddesi olarak kullanılacak ürünler ve kozmetik sanayi şeklinde üçe ayırmamız lazım" diye konuştu.
İnternette veya aktarlarda satılan malzemeler
Eroğlu, internette veya aktarlarda satılan malzemelerin gıda maddesi olarak satılmadığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Öyle gösteriliyor fakat ancak 'falanca hastalığa etkilidir' diye satılıyor, problem buradan kaynaklanıyor. İnternetten bitkisel ürünler satanlar; 'biz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsat aldık' diyor ama bunu sadece gıda için kullanacaksınız demiyor. Mutlaka sağlıkla alakalı bir hastalığa şifa olduğunu belirterek, satıyorlar. Problem burada aslında, bunu çözmek lazım. Belki bu konuda bütün komisyonları birleştirerek kolaylaştırmak suretiyle tek bir yerden ruhsat verilirse bu problem ortadan kalkar diye düşünüyorum."
Eroğlu, Türkiye'de asırlardır endemik türü olan bitkinin yurt dışında kendi ülkelerinde yetişiyormuş gibi gösterildiğine dikkati çekerek, "Şu anda 980 bin tane verinin girildiği bir veri tabanı programı hazırladık. Hakikaten iyi çalışıyor. 'Eber sarısı' diye endemik türü var. Afyonkarahisar'da ilk girişi ben yaptım. Tanıtım çok önemli" diye konuştu.
Bakan Eroğlu, bir marka oluşturmak için tanıtım yapmanın önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Mesela Başbakanımız içtiği bir çay için 'zindeliğimi buna borçluyum' dediği zaman tamamdır. Bu konuda bir takım çalışmalar yapalım. Mesela bal için olabilir, bir marka oluşturalım. Çünkü her gittiğimiz yerde bal ormanı kuruyoruz. Valilerden rica ediyorum; bir marka oluşturun. Bir tek Manisa gayretli çıktı. Hemen markanın ismini buldu. Halis mesir balı, yani böyle bir marka oluşturdular. Üretmeye başlayacaklar."
Eroğlu, daha sonra Afyonkarahisar'a dikilecek 10 bin çınar fidanının ilkini otelin bahçesine dikti.
Son Dakika › Güncel › 2. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?