2014 Batı Balkanlar Konferansı - Son Dakika
Güncel

2014 Batı Balkanlar Konferansı

2014 Batı Balkanlar Konferansı

AB Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Füle: "Genişleme, bütün ülkeleri dönüştürmek için çok güçlü bir enstrümandır"

03.06.2014 12:46

AB Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle, AB'nin genişleme sürecinin ülkeleri dönüştürdüğünü belirterek, "Genişleme, bütün ülkeleri dönüştürmek için çok güçlü bir enstrümandır" dedi.

Merkezi Avrupa İnisiyatifi (CEI) tarafından düzenlenen 2014 Batı Balkanlar Konferansı, dönem başkanı Avusturya'nın ev sahipliğinde Viyana'da başladı.

Konferansa, girişim üyesi 18 ülkenin dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Füle katılıyor.

Konferans öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, konferansın başlığının, "Merkezi Avrupa Girişimine Yönelik Yeni Tehditler" olduğunu söyledi. Kurz, girişimin 18 üye ülkeden oluştuğunu, bunların 10 tanesinin AB, 3 tanesinin ise Doğu Ortaklığı üyesi olduğunu ve  5'inin de AB ile Ortaklık Anlaşması imzaladığını aktardı.

Girişimin, Avrupa bölgesinde önemli bir köprü görevi gördüğünü belirten Kurz, Ukrayna'daki gelişmelerden kaygı duyduklarını belirterek Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Konferansta, enerji güvenliği için enerji arzının çeşitlendirilmesi konulu sunum yapılacağını kaydeden Kurz, AB'nin genişlemesine ilişkin yol haritasını konuşacaklarını söyledi. Kurz ayrıca, Bosna ve Sırbistan'daki sel felaketi gibi beklenmedik gelişmelerin üstesinden nasıl geleceklerini konuşacaklarını belirtti.

AB Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Füle ise genişlemesinin, AB'nin ülkeleri dönüştürme aracı olduğunu söyledi. Füle, "Avrupa Birliği'nin genişlemesi, Avrupa'yı daha iyi bir şekilde değiştirdi ve daha iyi bir şekilde değiştirmeye devam ediyor. Genişleme, bütün ülkeleri dönüştürmek için çok güçlü bir enstrümandır" dedi.

Füle, genişlemenin, bölgesel sorunların çözümünde de anahtar rol oynadığını belirterek, Belgrad- Priştine Diyaloğu'nun bunun bir örneği olduğunu aktardı.

Merkezi Avrupa Girişimi, 11 Kasım 1989'da Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de kuruldu. Bölgesel hükümetlerarası bir forum olan girişim, üye ülkeler ve AB arasında işbirliği yoluyla Avrupa entegrasyonunu desteklemeyi amaçlıyor. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2014 Batı Balkanlar Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement