28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat Davası

28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan açılan davanın 21'inci duruşması sona erdi

30.09.2013 18:28

28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan açılan davanın 21'nci duruşması sona erdi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, Yıldırım Türker'in çapraz sorgusu tamamlandı.

Türker, Hakim Hakan Oruç,'un "Bazı asker kişilerin sicillerinde düşüşler olmuş. Örneğin sicil notu 90'lardan 60'lara indirilir mi? BÇG'nin faaliyette olduğu 1997'de böyle uygulamalar var. Sicillerdeki düşüşler normal mi?" sorusuna, "Sicil yönetmeliğinde birinci sicil amiriyle ikinci sicil amiri arasında not farkı olabilir. Bu bir ordu. Buranın içinde çok çeşitli insanlar var. Not oynamasını sicil amirleri görür. Bu soruların muhatabı biz değiliz" diye yanıt verdi.

Savcı Kemal Çetin'in "7 Nisan tarihli belgede kadroların temizlenmesinden bahsedildiğine" dikkati çekerek, "Öğretim görevlilerinin temizlenmesinden bahsediliyor. YÖK'e, Kemal Gürüz'e yazılan yazıda bahsediliyor. Bunların BÇG'nin faaliyetleriyle bağlantılı olduğu anlaşılıyor. Bir müştekinin sicil notları düşürülmüş. Burada bir sorun olduğunu düşünüyormusunuz?" sorusu üzerine Türkeri, "Burada bir sorun yok. Sayın savcının sorduğu soruların yeri burası mıdır? Bu sorular bir idari işleme aittir. Kim yaptıysa usulü dahilinde, Milli Savunma Bakanlığı ya da İçişleri Bakanlığıdır muhatabınız. Buyurun yazın efendim, Genelkurmaya. Ben cevabı verecek düzeyde değilim" dedi.

BÇG'de kimseyi görevlendirmediğini söyleyen Türkeri, bir başka soruyu yanıtlarken, TSK'daki "ayırma" işlemlerinde sicil notlarının değil, disiplinsizliklerin dikkate alındığını anlattı.

Müşteki avukatlarından Emrullah Beytar, Türker'e, REFAH-YOL'un iktidarda olduğu süreçte 300'den fazla subay ve astsubayın TSK'dan ihraç edildiğini belirterek, "Seçilmiş iktidara yönelik Genelkurmay ve BÇG tarafından yapılacak bir müdahaleye karşı çıkma şüpheleri dolayısıyla mı ihraç edildiler?" sorusunu yöneltti.

Türker, soruyu yanıtlarken, "TSK, böyle bedavadan bir adamı tutup atmaz. Bunun içinde mahkeme kararları da var. Ama biz hepimiz ak kaşık değiliz ki. Siz de askerlik yaptınız. Memnun olduğunuz kaç amiriniz var dı? Sistemi kurarken ayırma diye bir hüküm konulmuş" dedi.

Müşteki avukatlarından Yılmaz Bölükbaşı'nın, "dönemin Jandarma Bölge Komutanı Osman Özbek hakkında, Başbakan Necmettin Erbakan'a yönelik sözleri üzerine ne işlem yapıldığı sorusuna Türker, "Bu söylediğiniz şahıs, Jandarma Genel Komutanının personeli. Sorunun muhatabı Jandarma Genel Komutanı. Ona sorun" ifadelerini kullandı.

Türker'in çapraz sorgusunun ardından avukatı Aytekin Erol söz aldı.

Erol, savunmasında dünyadaki ordular içerisinde ilişik kesme konusunu incelediğini, en zor ilişik kesme olayının TSK'da olduğunu söyledi.

Duruşma yarın saat 10.00'a ertelendi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement