28 Şubat Davası - Son Dakika
Güncel

28 Şubat Davası

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılandığı davanın 66. duruşması başladı Müşteki Reşat Petek: "Batı Çalışma Grubu'nun talimatlarıyla doğrudan mağdur edildim, zarar gördüm. Batı Çalışma Grubu'nun hedefi haline geldim. Arkasından baskılar devam etti.

27.06.2014 14:59

28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılandığı davanın duruşmasına devam edildi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesinin kapatılması sonrasında Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesine devredilen davada, bu mahkemedeki ilk duruşmaya tutuksuz sanıklar, avukatları ile müştekiler ve avukatları katıldı.

Duruşmayı, Zirve Yayınevi davasında tutuklu yargılanırken tahliye edilen emekli orgeneral Hurşit Tolon ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) üyesi bir grup kadın izledi.

Duruşmada, sanık, müşteki ve avukatlarının yoklamalarının alınmasının ardından ifadeleri alınmayan sanıkların duruşmaya gelmedikleri belirlendi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fevzi Şıngır, ifadeleri alınmayan sanıklar Sedat Arıtürk ve Doğan Temel'in sağlık durumları nedeniyle mazeret bildirdiklerini, Eser Şahan ve Cevat Temel Özkaynak'ın ise yakalanmadığını belirtti.

İddianamede isimleri bulunan Eğitim-Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Ankara Özgür-Der adına Abdurrahman Çeliker ile 1998 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başörtüsü yasağı nedeniyle başvuran İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi öğrencisi Leyla Şahin de duruşmaya müşteki olarak katıldı.

Sesli ve görüntülü kaydedilen duruşmada, müştekilerin ifadeleri alındı.

Müşteki Avukat Reşat Petek, 28 Şubat döneminde Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaptığını, dönemin etkilerini genel ve özel çerçevede yaşadığını savundu.

Batı Çalışma Grubu'nun talimatlarıyla doğrudan mağdur edildiğini, zarar gördüğünü ileri süren Petek, "28 Şubat darbesinin hakim, savcılar ve yüksek yargı organları üzerinde nasıl baskı oluşturduğunu anlatacağım" dedi.

Başsavcı olarak görev yaptığı sırada dönemin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesi seçilen Hüseyin Demirörs'ü ziyarete gittiğinde Demirörs'ün, artık eşi başörtülü olanları başsavcı yapmayacakların söylediğini iddia etti. Reşat Petek, Demirörs'ün kendi annesinin de başörtülü olduğunu ancak omuzlarını göstererek, "Öyle istiyorlar" dediğini aktardı.

Petek, merhum BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun 28 Şubat döneminde Yozgat'ta yaptığı bir konuşma nedeniyle hakkında soruşturma açılması istendiğini, kendisinin konuşmada bir suç unsuru bulmaması nedeniyle soruşturma açmadığını anlattı.

Bunun sonrasında, üniversiteye başörtüsüyle girmek isteyen 6 öğrencinin şikayeti üzerine dönemin Erciyes Üniversitesi rektörü hakkında kamu davası açtığını söyleyen Petek, "Bundan sonra Batı Çalışma Grubu'nun hedefi haline geldim. Arkasından baskılar devam etti. Baskılar artınca Başsavcılıktan alındım, İstanbul'a düz savcı yapıldım. 3 defa soruşturma geçirdim" diye konuştu.

Petek, o dönemde revaçta olan Çarkıfelek programının telefonlarının evine yönlendirildiğini ve bu yolla da mağdur edildiğini öne sürdü.

-Sanık avukatlarının soruları

İfadesinin tamamlanmasının ardından Petek, sanık avukatlarının sorularını yanıtladı.

Sanık avukatları, Petek'in anlattıklarıyla sanıkların bu davada yargılandıkları fiillerin doğrudan bağlantılı olmadığını, sanıkların 54. Cumhuriyet Hükümetini devirmekle suçlandıklarını belirttiler.

Avukatlar, Petek hükümet üyesi olmadığı için suçtan doğrudan zarar gören kişi olamayacağını, bu nedenle davaya katılma talebinin reddedilmesini istediler.

Bazı sanıkların avukatı Aykanat Kaçmaz'ın, Anayasa Mahkemesinin başörtülü öğrencilerin üniversitelere alınmamasına ilişkin düzenlemenin iptal istemini reddettiğini hatırlatarak, "Anayasa Mahkemesi üyeleri bu kararı baskı altında mı aldı?" sorusu üzerine Petek, o dönemde yargı mensuplarının brifinglere çağrıldığını ve baskı altına alındıklarını iddia etti.

Dönemin Anayasa Mahkemesi üyesi Sacit Adalı'nın da TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nda, "Brifinglere korktuğum için katıldım, bugün utanıyorum" dediğini aktardı. Petek, "Bu ifadeleri okursanız, nasıl baskı altında olduğunu görürsünüz" dedi.

Avukat Kaçmaz'ın, AİHM'in, Türkiye'deki türban yasağıyla ilgili Leyla Şahin'in yaptığı başvuruyu da reddettiğini hatırlatması ve AİHM'in de baskı altına alınıp alınmadığını sorması üzerine Petek, "AİHM kararının mahiyeti, bu konudaki düzenlemenin iç hukukla yapılması gerektiği yönündedir" dedi.

Diğer sanık avukatlarının sorusu üzerine Petek, geçirdiği 3 soruşturma sonucu ceza almadığını, emekliliğini kendisinin istediğini söyledi. Petek, "Uğradığım baskılar sonucu artık devam edemeyeceğimi düşünüp kendi isteğimle emekli oldum" diye konuştu.

Sanık Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, Petek'in zarara uğramadığını, kendi isteğiyle emekli olduğunu, geçirdiği soruşturmalardan ceza da almadığını belirterek, bunun göz önünde bulundurularak katılma talebinin reddine karar verilmesini istedi.

Duruşma, verilen aranın ardından öğleden sonra müştekilerin ifadelerinin alınmasıyla devam edecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 28 Şubat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement