28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davada ifade veren Çetin Zamantıoğlu, "YAŞ mağdurları, yasadışı kurulan BÇG'nin emrine girmediği için ihraç edilmişlerdir" dedi.
28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılandığı davanın 69. duruşması tamamlandı.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın öğleden sonraki kısmında "müşteki" olarak ifadesi alınan Çetin Zamantıoğlu, üsteğmen rütbesiyle Yozgat Jandarma Bölük Komutanlığında görev yaparken 'irticai faaliyetler' gerekçesiyle 1998'de YAŞ kararıyla ordudan ihraç edildiğini ve suçtan zarar gördüğünü belirterek BÇG'nin tüm mensuplarından şikayetçi olduğunu söyledi.
TSK'da kurumsal güç ve imkanlarının önemli ölçüde BÇG'nin eline geçtiğini savunan Zamantıoğlu, oluşumun yargıyı baskı altına aldığını ileri sürdü.
28 Şubat sürecinde ilk akla gelen mağdurların ordudan ihraç edilenler olduğunu kaydeden Zamantıoğlu, YAŞ mağdurlarının, "yasadışı kurulan BÇG'nin emrine girmediği" için ihraç edildiğini söyledi.
"YAŞ vasıtasıyla tüm personele ihraç yoluyla gözdağı verildi" değerlendirmesinde bulunan Zamantıoğlu, şunları kaydetti:
"Personel, öncelikle 'şüpheli' sıfatıyla korkutulmuş ve istifa ya da emekliliğe zorlanmıştır. TSK emeklilik ve istifa istatistiğine bakıldığında 28 Şubat sürecinde sayının arttığı görülecektir. "TSK'da kalması mümkün değildir" şerhiyle geri dönüşleri engellenmiştir. 28 Şubat sürecinde mağdur edilen tüm personelin tüm inanç ve değerleri değersizleştirilmeye çalışılmıştır."
Yozgat Yerköy İlçe Jandarma Komutanı iken görev bölgesindeki insanlar hakkında kendisinden rapor istendiğini ileri süren Zamantıoğlu, şöyle devam etti:
"Bölgemde yaşayan insanların giyim ve kuşamlarını, çarşaf giyenleri, kurs ve dershaneleri ve yapılan irticai faaliyetleri raporlamam istendi. Ben de görev bölgemde insanların gelenek ve göreneklerine göre giyindiğini, irticai çalışmaların yapılmadığını belirten bir rapor yazdım. Daha sonra bir muhabereci 'irtica' şüphesiyle Tokat'a tayin yapıldığını söyledi. Bu yasadışı talebi yerine getirmediğim için işimden atıldım."
'Devleti baba bildik' diyen Zamantıoğlu, "Verilecek karar, kırılan insanlık onuruna merhem olacağını umuyorum. Kıldığımız namazın, tuttuğumuz orucun adına irtica dediler. Sırf kıldığımız namazdan dolayı bizi işsiz bırakan zihniyet bugün yargılanıyor. Özlük hakkımızı kaybettiğimizde anamız babamız bize suçlu muamelesi yaptı, iş başvurularımız yüzümüze kapandı" değerlendirmesinde bulundu.
Mahkeme, duruşmayı 4 Kasım salı saat 09.30'a bıraktı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › 28 Şubat Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?