HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, bütün darbeleri, muhtıraları, operasyonları ve antidemokratik müdahaleleri reddettiklerini belirterek, yeni, sivil ve demokratik bir Anayasa taleplerini daha güçlü şekilde dile getirdiklerini belirtti.
Arslan, "28 Şubat"ın 19. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, HAK-İŞ'in her türlü darbe ve antidemokratik müdahaleye karşı olduğunu bildirdi.
Ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmenin ancak özgürlükçü, demokratik bir ortamda mümkün olabileceğini aktaran Arslan, Türkiye'de demokrasinin askıya alındığı bütün süreçlerin, toplumun büyük bir kesiminin zarar görmesine neden olduğunu ifade etti.
Emek hareketinin 28 Şubat'ta, önünün kesildiğini, baskılarla, korkularla, görevlendirmelerle, sivil ve demokratik reflekslerle zayıflatıldığını belirten Arslan, şu değerlendirmede bulundu:
"Sendikalar 1990'larda 12 Eylül travmasını atlatmış, sivil ve demokratik reflekslere yeniden dönmüşken, 28 Şubat, sendikaların demokratikleşme, sivilleşme ve güçlü, sivil ve bağımsız kurumlar haline gelme çabalarını durdurarak yeniden geri çevirmeye çalışmıştır. 28 Şubat sürecinde, sendikalar içerisinde ciddi bir ayrım mekanizması kullanılarak kendi otoriter karakterine ve anti demokratik anlayışa itaatkar bir sendikal hareket yaratılmak istenmiştir. O dönem TÜRK-İŞ, DİSK, TOBB, TESK ve TİSK gibi kendilerini 'beşli çete' olarak tanımlayan örgütlerin süreçteki rolleri yargı tarafından hala sorgulanmamıştır. 'Beşli Çete' olayında 'çete' boyutunun hukuk önüne hala getirilememesi büyük bir eksikliktir. Bu hukuki durum, 28 Şubat sürecinin bütün boyutlarıyla hesaplaşılmasının bir gereğidir."
Postmodern darbenin üzerinden uzun yıllar geçtikten sonra da olsa sorumluların yargılanmasının Türkiye demokrasi tarihi açısından önemli bir girişim olduğunu aktaran Arslan, bu süreçle beraber 28 Şubat mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda da önemli adımlar atıldığını kaydetti.
HAK-İŞ Konfederasyonu'nun, 12 Eylül askeri darbesine, 28 Şubat Postmodern darbesine ve 27 Nisan "e-bildirgesine", siyasi parti kapatmalarına karşı çıktığını, her koşulda demokrasiden yana taraf olduğuna dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin demokratikleşme yolunda attığı adımları ve yeni anayasa çalışmalarını destekleyen HAK-İŞ, günümüzde farklı şekillerde yaşanan gelişmelere karşı da demokrasiden yana taraftır. Bütün darbeleri, muhtıraları, operasyonları ve antidemokratik müdahaleleri reddediyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, yeni; sivil ve demokratik bir Anayasa talebimizi daha güçlü bir şekilde dile getiriyoruz. Türkiye'nin daha demokratik, daha özgür, yeni sivil ve demokratik bir anayasayı biran önce hayata geçirmesini bekliyoruz. Çünkü demokratik bir anayasa darbeleri tarihe gömecektir."
Son Dakika › Güncel › 28 Şubat'ın 19. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?