Van'da, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) iş birliğiyle "3. Yenilenebilir Enerji Sempozyumu" düzenlendi.
YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumda, alanında uzman kişiler tarafından"yenilenebilir enerji teknolojilerindeki gelişmeler ve maliyetler, yatırımlarda finans kaynakları, lisanslı ve lisansız elektrik üretiminde mevzuatların yanı sıra Türkiye ve özelde TRB-2 bölgesinin elektrik altyapısındaki mevcut durum ve yatırım" gibi konularla ilgili katılımcılara bilgi verildi.
Sempozyumun açılışında konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, Türkiye'de ve bölgede özellikle büyük düşünme konusunda bir eksikliğin olduğunu belirterek, kentte göreve başladığından bu yana iki konu üzerinde durduğunu, bunlardan birinin kardeşlik, diğerinin de ekonomi olduğunu söyledi.
Van'da en çok ihtiyaç duyulan konulardan birinin kardeşlik hukukunu geliştirmek olduğunu vurgulayan Doğan, bugün düzenlenen toplantının, ikinci amaçları olan kentteki ekonominin geliştirilmesi konusuna karşılık geldiğini ifade etti.
Vali Doğan, bir ekonomik karar alınırken atılması gereken birinci adımın, konuyu etkili biçimde değerlendirmek ve büyük ölçekte düşünmek olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Türkiye'de ve bölgede maalesef yeteri ölçüde büyük düşünülemiyor. Türkiye'de yatırımcıyı çekmekle ilgili temel problem olarak 'biz arazi geliştirebilecek miyiz?' sorunu yaşıyoruz. 'Bizim bölgemiz yatırıma müsaittir' demek sorunu çözmeye yetmiyor. Sanayi yatırımcısını ilimize davet ediyoruz, ama yatırımcıya ihtiyaç duyulan alana sahip değiliz. Şu anda 180 civarında yatırımcı, 'bize arazi tahsis edin' diye bekliyor. O zaman bu 'bir yerde yanlış yapıyoruz' demektir. Önemli olan yatırımcıyla ilişkiye girmek için yatırım konularına uygun arsalar hazırlamaktır. Yatırımcı geldiği zaman kurum ve kuruluşlarla uğraşmamalı, parasını yatırdığında ya da teşviğini aldığında araziye sahip olmalı ve hemen yatırım kararını uygulayabilmelidir. Yenilenebilir enerjiyi bir vizyon, bir gelecek olarak görüyorsak mutlaka yapmamız gerekenlerden biri yatırımcılara yatırım yapabilecekleri problemsiz alanlar ayarlamaktır."
DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ise "Yenilenebilir Enerji Sempozyumu"na 2010 yılında başladıklarını anımsatarak, yenilenebilir enerjinin bölge ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu görüp bu konuya yoğunlaşmaya karar verdiklerini ve ilk faaliyetleri arasında Akdamar Adası'nın güneş enerjisi ile aydınlatılması projesinin yer aldığını söyledi.
Yenilenebilir enerjinin marka değer haline gelmesi için çalıştıklarını bildiren Demirci, bu doğrultuda gerek Van'ın gerekse bölgenin söz sahibi olmasını hedeflediklerini dile getirdi.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da Türkiye bütçesinin önemli bir kısmının enerjiye gittiğine değinerek, enerji konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi durumunda Türkiye'nin kaynaklarının kendine yetebilecek düzeyde olduğuna dikkati çekti.
Sempozyum, açılış konuşmalarının ardından uzmanların yaptığı sunumlarla son buldu.
Son Dakika › Güncel › Van'da 3. Yenilenebilir Enerji Sempozyumu Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?