Erzurum Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Turan Çınar, arabuluculuk sisteminin yargıdaki iş yükünü önemli ölçüde azaltacağını bildirdi. Arabulucu Avukat Çınar, "46 yıllık avukatım. 25-30 senelik dosyalarım var. Ne zaman biteceği de belli değil. Arabuluculukta taraflar barışma usulü uyguladıkları için bir saat, bir gün, bir haftada belki bir ay içinde çözüme ulaşılmaktadır" dedi.
Erzurum Arabulucular Derneği Başkanı avukat Turan Çınar, 15 üyesiyle birlikte baroda 2013 yılında 6325 sayılı yasayla uygulamaya konulan arabuluculuk sistemini anlattı. Türkiye'de birbirine kızan iki kişinin 'dava eder hakkımı alırım' demek yerine 'seni mahkemeye verir mahkeme kapılarında sürüm sürüm ederim' dediğine dikkati çeken Turan Çınar, bu yüzden yargı sisteminde hak arama olayının bittiğini savundu. Geçmişte 6 ay ya da 1 yılda bitirilen davaların yargıda artan iş yükü nedeniyle şimdilerde 4-5 yılda sonuçlandığını vurgulayan Turan Çınar, geçiken adaletin adalet olmadığını bu yüzden hakim, savcı yada mahkeme sayısını artırmanmın işe yaramadığını, arabuluculuk gibi alternatif çözümlerin üretilmesi gerektiğini söyledi.
Arabulucukluk sisteminin yargıdaki iş yükünü azalttığına işaret eden Turan Çınar, " İtalya'da ölümlü trafik kazaları dışından bütün hukuk davaları arabulucuda çözülmektedir. ve arabulucuda çözülen dava yüzde 50 oranındadır. Almanya'da bu oran yüzde 65, İngiltere'de yüzde 85'e ulaşmıştır. Bu oranları dikkate aldığımız zaman o ülkelerin yargı sistemlerinin ne büyük bir rahatlık içnide çalıştığını görüyoruz. Mahkeme sistemi çatışma;'Ben dedim, o dedi' kavgasının yapıldığı sistemdir. Ama arabulucu sitemi barışma sistemidir. Herkes kendi hakkında nispeten fedakarlık etmek suretiyle 'kazan kazan' usulüne göre olaylar çözülmektedir. Mahkemede sırlar herkes tarafından öğrenilir ama arabulucukta gizli kalır. Mahkemelerde ekonomik masraf çok fazladır. Oysa arabulucuk sisteminde sadece 27 lira bir başvurma harcı vardır. Bir de arabulucu ücreti 80 liradır. Bu dava açmaktan daha ekonomiktir. Mahkemelerde çözüm uzun sürer. 46 yıllık avukatım. Raflarda bekleyen 25-30 senelik dosyalarım var. Ne zaman biteceği belli değil. Bir 35 yaş daha sürebilir bu dosyanın ömrü. Oysaki arabuluculukta taraflar barışma usulü uyguladıkları için bir saat, bir gün, bir hafta, belki bir ay içinde çözüme ulaşılmaktadır." - Erzurum
Son Dakika › Güncel › 46 Yıllık Avukattan 'Arabulucuk' Önerisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?