İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Reset-Dialogues on Civilizations işbirliğiyle düzenlenen 7. İstanbul Seminerleri, 15-20 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, 2008'den bu yana yapılan İstanbul Seminerleri, üniversitenin santralistanbul kampüsünde düzenlenecek.
Bu yıl 7'ncisi gerçekleştirilecek "Çoğulculuğun Kaynakları: Metafizik, Epistomoloji, Hukuk ve Siyaset" başlıklı seminerde, çoğulculuk şekilleri arasındaki ilişki incelenerek, siyaset analistlerini, felsefecileri, sosyologları ve akademisyenleri buluşturmak hedefleniyor.
Özellikle, güncel çoğulculuğun ataları olan Mahatma Gandhi'den Isaiah Berlin'e, Max Weber'den Ludwig Wittgenstein'a ve Asoka Fermanları'ndan Osmanlı İmparatorluğu ve Amerikan pragmatizmine odaklanılacak. "Çoğulculuğun kaynakları"nın kavramsal analizi ise Arap Baharı sonrası siyasi İslam'a dair vaka çalışmaları ve Gezi Parkı sonrası Türkiye çoğulculuğu tartışmasıyla tamamlanacak.
- "Kültürel Çoğulculuk" kavramı ele alınacak
Seminerlerde Gayatri Chakrovarty Spivak, konuyu "kültürel çoğulculuk" başlığıyla ele alacak. Julian Baggini "çoğulculuğa popülist tehdit"i incelerken, seminere video konferansla katılacak Seyla Benhabib, "Çoğulculuğun Kaynakları: Max Weber'den John Rawls'a" başlıklı bir konuşma yapacak.
Cécile Laborde ve Alberto Melloni, meseleyi dini perspektifle büyüteç altına alacak. Engseng Ho, çoğulculuğun gelişimini tarihsel açıdan inceleyecek. İlay Örs ve Ömer Turan, Taksim Gezi olaylarını kültürel çoğulculuk boyutlarında değerlendirecek. Karen Barkey, konuyu Osmanlı İmparatorluğu çerçevesinde ele alacak. Murat Borovalı ve Cemil Boyraz Kemalizm'de çoğulculuk arayışını tartışacak. Günümüz Türkiye'sinde çoğulculuğun kaynakları ve kısıtları konusu da Cengiz Aktar, Mustafa Akyol, Nilüfer Göle ve Fuat Keyman tarafından ele alınacak. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 7. İstanbul Seminerleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?