Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yurt dışındaki okullarla ilgili kurulacak Maarif Vakfı konusundaki çalışmalara ilişkin "İnşallah en kısa zamanda, bu önümüzdeki günlerde parlamentoya sunulacak. Tasarımız hazır" dedi.
Bakan Avcı, bir otelde gerçekleştirilen 8. Büyükelçiler Konferansı'nda, 15 ülkede büyükelçiliklerin himayesinde MEB'e bağlı faaliyet gösteren 65 resmi okul bulunduğunu belirtti.
Bu okullarda, 598 öğretmenin görev yaptığını, 10 bin 327 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Avcı, ayrıca Avrupa ülkelerinde Türkçe ve Türk kültürü dersi veren bin 121 öğretmenin de bulunduğunu anlattı. Yurt dışında yapımı devam eden ve bitme aşamasında olan Kırgızistan, Katar, Gürcistan ve Suudi Arabistan'da 4 okulun bulunduğunu ifade eden Avcı, bu okulların 2016-2017 eğitim öğretim yılında faaliyete geçirilmesinin planlandığını bildirdi.
Avcı, yurt dışındaki "Paralel Devlet Yapılanması"na ait okulların kapatılması veya dönüştürülmesiyle doğabilecek boşluğu kapatmak ve devleti temsil edebilecek yeni okulların açılması için yaklaşık bir yıldır Maarif Vakfı kurulmasına ilişkin çalışmalar yaptıklarını anımsattı.
Seçimler öncesi parlamentonun yoğun olması nedeniyle vakıfla ilgili gerekli düzenlemelerin tamamlanamadığını anlatan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnşallah en kısa zamanda, bu önümüzdeki günlerde parlamentoya sunulacak. Tasarımız hazır. Yurt dışında birçoğu sizlerin, bizlerin referanslarıyla bulundukları ülkelerde faaliyet gösterme imkanı bulmuş olan ve yine Sayın Cumhurbaşkanı'nın vurguladığı gibi aslında şu veya bu grubun malı olmayan, tamamen milletimizin gönüllü bağışlarıyla alt yapısı hazırlanmış olan, yani millete ait olan bu kurumların gerçekten sadece eğitim kurumları haline gelmesini sağlamak üzere inşallah bir vakıf kuruyoruz. Maarif Vakfının asıl gayesi budur."
Bu okulların her birinin farklı kuruluş statüleri bulunduğunu aktaran Avcı, "Bu bir milli servettir ve bu milli servetin heba edilmemesi gerekir. Daha da geliştirerek ve asli maksadına, hüviyetine kavuşturularak devamında fayda mülahaza edildiği için Maarif Vakfını bu maksatla inşallah kuruyoruz" diye konuştu.
Avcı, pek çok ülkenin resmi bir devlet girişimi olarak yapılan faaliyetlerde biraz ihtiyatlı davrandığına işaret ederek, vakfın daha esnek ve gidilen ülkenin koşullarına adapte olabilen bir yapılanma niteliği taşıyacağının altını çizdi.
Vakfın eğitim faaliyetleri farklı ülke ve farklı bölgelerde yürütebilecek bir "seyyariyet ve elastikiyet" içerisinde olmasının hedeflendiğini söyleyen Avcı, "Maarif Vakfının tekemmülüyle birlikte en kısa sürede bu okullarla ilgili girişimlerimiz daha sağlıklı bir zemine oturmuş olacak" dedi.
Bakanlığa bağlı 31 eğitim müşavirliği ve 25 eğitim ataşeliği kadrosu bulunduğunu dile getiren Avcı, 13 ülkede eğitim müşavirlerinin görev yaptığını, 18 ülkeye görevlendirmelerin de yeni dönemde yapılacağını söyledi.
Bakan Avcı, bugün ataşeliklerle ilgili yeni atamaları da imzalandığını bildirdi.
Nabi Avcı, Türkiye'de eğitim çağında olan 620 bin Suriyeli çocuk bulunduğunu, şu anda 300 bininin eğitime dahil edildiğini aktardı.
Bakanlığa bağlı okullarda anaokulundan 12'nci sınıfa kadar yaklaşık 67 bin öğrencinin, kamplarda kurulan geçici eğitim merkezlerinde yaklaşık 80 bin öğrencinin okuduğunu belirten Avcı, kamplar dışında ise 150 bin öğrencinin eğitimlerine devam ettiğini kaydetti.
Avcı, 2015-2016 eğitim öğretim yılı sonuna kadar da 450 bin Suriyeli çocuğa eğitim verilmesinin planlandığını, 19 ildeki 315 geçici eğitim merkezinde eğitim verildiğini anlattı.
Geçici eğitim merkezlerinde yaklaşık bin Türk ve 9 bin 500 Suriyeli öğretmenin eğitim verdiğini bildiren Avcı, bu öğretmenlere kamplarda 600, kamp dışında ise 900 lira destek ödemesi yapıklarını söyledi.
Bakan Avcı, 6 uluslararası imam hatip okulunda da 77 ülkeden bin 36 öğrencinin okuduğunu belirterek, Bursa'da da yeni bir uluslararası imam hatip lisesinin faaliyete başlayacağını bildirdi.
Avcı, daha sonra büyükelçilerin sorularını yanıtladı.
Son Dakika › Güncel › 8. Büyükelçiler Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?