Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisince yeni nesil kameraman yetiştirmek amacıyla düzenlenen eğitim programı başladı.
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) salonundaki programın açılış konuşmasını AA Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş yaptı.
Çetinkuş, AA'nın Türk medyasının adeta kök hücrelerini oluşturduğunu belirtti.
Ulusal medyaya yönelik haberci yetiştirme programlarından kameramanlık eğitiminin, AA'nın bu yıl yaptığı 10. eğitim çalışması olduğunu kaydeden Çetinkuş, şöyle devam etti:
"Haber Akademisi'nde herkese fırsat eşitliği tanınmakta ve bu eğitimi alacak arkadaşlar yüzlerce kişi arasından sınavlarla seçilmekte, hakkıyla kazananlar buraya çağrılmaktadır. Bu programda öğrencilerimiz sadece birer kameraman olarak yetiştirilmeyecek. Haber kaynağına ulaşıp haberi yazabilen, görüntü ve fotoğraf çekip işleyebilen, haberin hukuki kriterlerini bilen, yeni medyaya hakim, uluslararası vizyona sahip haberciler olarak yetiştirilecek."
Öğrencilerin yerel düşünmemesi gerektiğini vurgulayan Çetinkuş, Erzurum'da çekilen bir videonun, Diyarbakır'da çekilen bir fotoğrafın, uluslararası basın kuruluşlarında yer alması için uğraşması gerektiğini söyledi.
Verdikleri eğitimlerin uluslararası nitelikte olduğunu belirten Çetinkuş, "Bu düşüncelerle programlarımızı oluşturuyor ve öğrencilerimizi yetiştiriyoruz. Akademinin tüm eğitimlerinde bizlere büyük destek veren, eğitimleri önemseyen ve önceleyen başta sayın Genel Müdürümüz olmak üzere tüm yöneticilerimize teşekkür ederiz" dedi.
Çetinkuş, eğitimler için kendilerine kapılarını açan, yer tahsis eden TÜGVA yöneticilerine de teşekkür etti.
Görüntülü Haberler Editörü Murat Halezaroğlu, katılımcıların iletişim fakültesi mezunları olduğunu anlatarak, "Özellikle böyle olmasını istedik. En azından vereceğimiz eğitimde teorik noktalara takılmamak için altyapısı hazır olan arkadaşları seçtik" dedi.
İstanbul'un dünyanın küçültülmüş bir hali olduğunu belirten Halezaroğlu, " Dışarıda haber çeşitliliği açısından her türlü olayla karşılaşacaksınız. Ankara'da olsaydınız sadece politik haberlere giderdiniz. Ama İstanbul'da öyle değil burası ekonominin, magazinin, kültür sanatın başkenti sayılıyor. Dolayısıyla bütün uluslararası sempozyumlar, konferanslar, siyasi işlerin takibini burada göreceksiniz. Bu açıdan da çok faydası olacağına inanıyorum" diye konuştu.
AA'nın 2011 öncesinde ülkelerde muhabir yoluyla haber toplama faaliyetine devam eden bir kurum olduğunu anlatan Anadolu Ajansı Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Mücahit Soykan da "Ajans strateji değiştirerek oralarda ofis açarak, işveren durumuna gelerek kendini geliştirmeye başladı" dedi.
Uluslararası yapılanma konusunda Türkiye'de en büyük ajans olduklarını ifade eden Soykan, ülkeler bazında bakıldığında Türkiye dahil 6 bölgesel yapılarının olduğunu söyledi.
Açılışta konuşan AA İstanbul İdari İşler Müdürü Sabri Çelebioğlu da katılımcılara seslenerek, "Yaklaşık 80 kişinin arasından seçildiniz. Şanslısınız. Yapılan konuşmalarda da AA'nın ne kadar büyük bir kurum olduğunu, sadece Türkiye değil dünyaya haber, fotoğraf, video servis eden bir ajans olduğu anlatıldı. Böyle bir ajansın deneyimli kadrolarından faydalanacaksınız" ifadelerini kullandı.
Eğitim iki ay sürecek
Kameramanlık eğitimine katılanlar, birinci ayda teorik, ikinci ayda ise AA'nın uzman gazetecileri tarafından bölge müdürlüklerinde verilecek uygulamalı derslerde, toplam 320 saat eğitim görecek.
Katılımcılara haber kameramanlığı, görüntü çekim teknikleri, olağanüstü durumlarda haber kameramanlığı, görüntüde özel haber çalışması gibi derslerin yanında Türkçe haber yazımı, yeni nesil gazetecilik, medyada kriz yönetimi, fotoğraf çekim teknikleri, multimedya uygulamaları, görüntüde hız unsuru, sosyal medya uygulamaları ve haberde hukuk kriterleri eğitimleri de verilecek.
Son Dakika › Güncel › Aa'dan Kameramanlık Eğitimi Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?