ABD'deki Müslüman toplumu, Başkan Barack Obama'nın yeni terörle mücadele stratejisini genel anlamda olumlu karşılamasa da, Müslümanların gözetlemesinin geçmişte işe yaramadığı gibi gelecekte de çözüm olmayacağı düşüncesinde. Müslamanlar, asıl mücadelenin işbirliği ve diyalogla mümkün olduğuna inanıyor ve yeni stratejinin buna ağırlık vermesini ümit ediyor.
AA'nın sorularını yanıtlayan Müslüman toplumunun temsilcileri, Obama'nın yeni stratejisini, önceki başkan George W. Bush dönemine göre daha "olumlu" ve "olgun" bulurken, terörle mücadele adına güvenlik güçlerinin Müslümanlara yönelik gözetlemelerini artırmaları riskinden hala endişeli. Temsilcileri ve uzmanlar, yeni stratejiyle birlikte güvenlik güçlerinin, eskiden olduğu gibi Müslüman toplumunu gözetleme veya fişleme gibi yöntemlere ağırlık vereceğini pek düşünmüyor ama yine de bu konudaki endişeler tamamen bertaraf edilmiş değil.
ABD İç Güvenlik Bakanlığı danışma komitesi üyelerinden Muhammed Elibiary, "ABD ne zaman bir savaş ortamına girse ve insanlar bunu dünyanın belli bir bölgesiyle ilişkilendirse, Amerikan toplumunun bu bölgeden gelen kesimlerinin mercek altına alındığına" dikkati çekti. Elibiary, bu durumun da son yıllarda Amerikalı Müslümanlara yönelik doğrudan olmayan negatif tepkiyi ve basmakalıp yargıları doğurduğuna işaret ederek, şu yorumda bulundu:
"En sağ kesimde gördüğüm en kötü şey, daha kapsamlı gözetleme yapılmasına yönelik politika önerileri. Onların bu çözümü, samanlıkta iğne aramak Ama sağ kesimin bu çabalarından eskisi kadar endişeli değilim, çünkü güvenlik güçleri bunun daha etkili olmayacağını kabul etme eğiliminde."
Güvenlik güçlerinin de terörle mücadelede toplumun bazı kesimleriyle diyaloğa girme ve uygulanan yöntemler konusunda daha iyi eğitime ihtiyacı olduğunu belirten Elibiary, yaklaşık 100 yıldır FBI'ın yaklaşımının "kötü adam"ın arkasından gitmek ve diğer hiçbir şeyi önemsememek olduğunu ama şimdi radikalleşme sorununu çözebilmek için gri bir bölgede olduklarını, özel sektör ve toplumla ortaklıkla bunu yapmaları gerektiğini anlamaları gerektiğini ifade etti. Elibiary, "FBI'da da bu kültürel değişim şu anda başladı ama 10 binlerce eleman ve yüz yıllık bir eğitim geleneğinden bahsettiğimizde bu çok zorlu bir iş" diye konuştu.
Müslüman Halka İlişkiler Konseyi Başkanı Haris Tarin, Obama yönetiminde olsun, Bush döneminde olsun, Müslüman toplumunu gözetlemenin işe yaramayacağını her zaman yönetime belirttiklerini dile getirdi. Tarin, "Bu samanlıkta iğne aramaya benzer, sadece kendine fazladan iş çıkarmaktır. Bizim devamlı verdiğimiz mesaj gözetlemeden ziyade, Müslüman toplumu ile ortaklığa ve istişareye girilmesidir" dedi.
Boston'da İslam Toplumu Kültür Merkezi imamı Suhaib Webb de devletin terörle mücadelede Müslüman toplumunu gözetlemeyi artırmasından her zaman çekindiklerini belirterek, aşırı muhafazakar örgüt ve grupların İslamofobi'den kaynaklanarak öncülük ettiği politikaların hem etkisiz olduğunu hem de kendilerinin konu üzerindeki çalışmalarına zarar verdiğini söyledi. Webb, "Bu bir çözüm değil. Kulağa hoş geliyor, duygusal olarak etkili bulunuyor ama gerçek soruna cevap vermiyor. Amerika'da insanlar camide veya kurumlarda radikalleşmiyor. Bunlar internet yoluyla radikalleşiyor. Dolayısıyla bizleri gözetleme yöntemleriyle hedef almak, toplum haritamızı çıkarmak amaca ters işliyor" dedi. Webb, aşırı muhafazakar olarak tanımladığı Fox TV'nin kendisini El Kaide'ye yakın tanımlayarak aslında, kendilerinin terörle mücadeledeki çabalarının altını oyduğuna dikkati çekti.
New America Foundation uzmanı ve ve Güvenli Ulus İşbirliği girişimi kurucusu Rabia Chaudry ise güvenlik birimlerinin artık Müslüman toplumun içine sızma, denetleme ve bilgilerini toplama yoluyla terörle mücadele etmeye çalışmaktan vazgeçtiğini savunarak, "Bunun sonucunda bir şey çıkmadığını gördüler. Yerel düzeyde güvenlik güçleri artık bu modelden ayrılıp tamamen Müslüman toplumla temas kurma modeline geçti. FBI düzeyinde ise ajan provokatörleri ve ihbarcılar daha az, onların da bu konuda biraz yön değiştirdiğini düşünüyorum" dedi. Ancak, FBI'ın 50 yıldır bu yöntemlerle faaliyet gösterdiğini hatırlatan Chaudry, "Geleneksel güvenlik güçlerinin stratejisinin bir parçası da bu" diyerek, bu yöntemleri bir anda yıkmanın veya terketmenin zorluğuna da işaret etti.
- "Türkiye dünyanın geri kalanı için anahtar"
Suhaib Webb ayrıca, Müslümanlara yönelik ayrımcı yaklaşımlara karşı Türkiye'nin duruşunun önemli bir rol oynayacağını düşünüyor. "Anadamar Müslüman örgütleri ve Türkiye gibi anadamar Müslüman ülkelerin radikallik için bir çare olduğunu insanların fark etmeye başladığını" belirten Webb, Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, AB üyeliği süreci ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'deki krizi ele alma şekli ile Somali'ye yapılan yardımların önemine dikkati çekti. Webb, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin özgürlükleri korumaya devam etmesi çok önemli ve dünyanın geri kalanı için de bir anahtar. Çoğunlukla Müslüman ama teokratik bir toplum değil. Siz bir Müslüman kadınsınız ve aynı zamanda gazetecisiniz. Bu aslında topluma katılım ve diyalog anlamında ve radikalliğe cevap bağlamında birçok şey anlatıyor. Türkiye'de insanların gazeteci, artist, müzisyen, atlet, model ve aktörüm demesi ve çok güzel bir şekilde ılımlı İslam'ı yansıtması, dünyanın geri kalanına bir model."
Webb, Türkiye'de birçok farkllı dini unsurun bir arada kalmasını sağlayan çoğulcu özgür toplum örneğinin dünyanın görmesi gereken bir model olduğunu vurguladı.
- Washington DC
Son Dakika › Güncel › ABD'deki Müslüman Toplumunda Umut ve Endişe Bir Arada - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?