Acılar da kaçak kömür işletmecisi de aynı - Son Dakika
Güncel

Acılar da kaçak kömür işletmecisi de aynı

FERDİ AKILLI - Zonguldak'ta 3 kişinin öldüğü kaçak maden ocağını işlettiği iddia edilen, "kamu malına zarar vermek" suçundan cezaevinde bulunan İ.K'nın 4 yıl önce 17 yaşındaki genci...

11.12.2013 12:28

FERDİ AKILLI - Zonguldak'ta 3 kişinin öldüğü kaçak maden ocağını işlettiği iddia edilen, "kamu malına zarar vermek" suçundan cezaevinde bulunan İ.K'nın 4 yıl önce 17 yaşındaki gencin hayatını kaybettiği ruhsatsız ocağın da sahibi olduğu ortaya çıktı.

AA muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, Kırat Mahallesi Güntepe mevkisinde 28 Temmuz 2009'da 17 yaşındaki Yıldız Tutal, çalıştığı kaçak maden ocağında üzerine kaya parçası düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Ruhsatsız kömür ocağının henüz 'çocuk' denilebilecek yaştaki Tutal'a ait olduğu ileri sürülmesine karşın gencin ailesi ve polis ekipleri işin peşini bırakmadı.

Ailenin savcılığa suç duyurusu ve polis ekiplerinin araştırması sonucu ruhsatsız ocağın İ.K. ve M.Ç'ye ait olduğu iddiası üzerine şüpheliler hakkında Zonguldak 1. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Mahkeme, 15 Mart 2012'de görülen karar duruşmasında o dönem tutuksuz yargılanan sanıklar İ.K ve M.Ç'ye, "taksirle ölüme neden olma" suçundan iki yıl altışar ay hapis cezası verdi, ikişer yıl maden işletmeciliği yapmalarını da yasakladı.

Sanık avukatlarının itirazı üzerine dava dosyasının Yargıtay aşmasında olduğu dönemde, İ.K'nin "kamu malına zarar vermek" suçundan cezaevine konulduğu öğrenildi.

- "Acıları tazelendi"

Evladını kaybetmesinin üzüntüsünü yaşayan baba Süleyman ve anne Nermin Tutal'ın (43) acısı, 6 Aralık'ta madenciler Mustafa Özalpuğan (54), Yaşar Özerdoğan (53) ve İsmail Altun'un (24) gazdan etkilenerek hayatını kaybettiği ruhsatsız ocağın İ.K'ye ait olduğu iddiasını öğrenmeleri üzerine tazelendi.

Anne Tutal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce kaçak maden ocağında oğlunun yaşamını yitirdiğini öğrendiklerinde şok olduklarını, yaşadıklarını hatırlamak istemediklerini söyledi.

Oğlunun kaçak ocaklara çalışmaya gittiğini bilmediklerini ifade eden Tutal, "İşe gidiyordu, eve üstü temiz geliyordu. Elbiseleri temizdi ve eve geldiğinde banyo yapmıyordu. Bana 'ocak önünde arabaya kömür dolduruyoruz' derdi. Yer altına girdiğini ve ocakta çalıştığını bilmiyorduk. Dışarıda kamyona kömür doldurduğunu zannediyorduk" diye konuştu.

Tutal, iş kazasında hayatını kaybeden oğlunun ruhsatsız ocağın sahibi gibi gösterilmek istendiğini ileri sürerek, şunları kaydetti:

"Olayla ilgili İ.K ve M.Ç'ye dava açtık. Öğrendiğimiz kadarıyla kaza olduktan sonra ocakta bulunan herkes kaçmış. İnsan onu orada bırakıp da kaçar mı? Kaçmasalardı belki oğlum yaşayacaktı. Kaçak ocaklar nedeniyle anaların ve babaların canları artık yanmasın. Bu meseleye çare bulunsun, evladımızı kaybettik, başkaları da yaşamını yitirmesin. Halen 'oğlum eve gelecek' diye bekliyorum. Davamız, Yargıtay aşamasında. Ömür boyu ceza almalarını istiyorum. Evladım toprak altında, onlar da günyüzü görmesin."

- "Oğlumun madende çalışmasını istemedim"

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında çalışan baba Süleyman Tutal da oğlunun maden ocaklarında iş başı yapmasını hiçbir zaman istemediğini dile getirdi.

Oğlunun liseyi ikinci sınıfta bıraktığını anlatan Tutal, "Arkadaşlarının hatırına bir ay kaçak ocağa gitmiş. Kaçak ocakta çalıştığından hiç şüphelenmemiştim. Evladım iş kazasında öldüğünde ruhsatsız ocağa girdiğini öğrendim. Kaza sırasında kafasına taş düşünce orada kalıyor. Taş düştükten sonra yetkililere haber verilmemiş. Ocakta bulunan kazma ve kürek gibi malzemeleri toplayıp çareyi kaçmakta bulmuşlar. Kaza 13.30'da olmasına karşın yetkililere 17.30'da bildirilmiş" diye konuştu.

Bir süre önce kaçak maden ocağında gazdan ölen 3 kişinin çalıştığı ocağın cezaevinde bulunan İ.K'ye ait olduğu öğrendiklerinde şaşırdıklarını kaydeden Tutal, "Evladım da aynı mevkideki kaçak ocakta ölmüştü. Ben orayı kapalı biliyordum. Ocağın açıldığını ve sahibinin İ.K olduğunu televizyonlardan öğrendik" ifadesini kullandı.

- Olay

Kırat Mahallesi Güntepe mevkisi yol ayrımında 28 Temmuz 2009'da kaçak ocakta meydana gelen iş kazasında Yıldız Tutal, üzerine kaya parçası düşmesi sonucu yaşamını yitirmişti.

2009'da iş kazasının meydana geldiği maden ocağının 100-150 metre yakınında, İ.K'ye ait olduğu iddia edilen başka bir ruhsatsız kömür ocağında 6 Aralık'ta gazdan etkilenen Mustafa Özalpuğan (54), Yaşar Özerdoğan (53) ve İsmail Altun (24) yaşamını yitirmişti.

Arşiv

Yayın

Google

TDK

11 Ara 2013 11:56 - Zonguldak

Kaçak ocaklarda ölenlerin yakınları, ilginç iddiayla sarsıldı

- Zonguldak'ta 3 kişinin öldüğü kaçak maden ocağını işlettiği iddia edilen, "kamu malına zarar vermek" suçundan cezaevinde bulunan İ.K'nın 4 yıl önce 17 yaşındaki gencin hayatını kaybettiği ruhsatsız ocağın da sahibi olduğu ortaya çıktı

- Yerel mahkemenin "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası verdiği İ.K'nin avukatının itirazı üzerine davanın Yargıtay aşamasında olduğu öğrenildi

- Kaçak ocaktaki kazada 4 yıl önce oğlunu kaybeden anne Tutal:

- "Bu meseleye bir çare bulunsun, evladımızı kaybettik, başkaları da yaşamını yitirmesin. Halen 'oğlum eve gelecek' diye bekliyorum"

11 Ara 2013 10:35 - Trabzon

"Sessiz katil" seri katil olmasın

- Kışın etkisini iyice hissettirdiği bu günlerde ölümlere yol açan, tatsız, kokusuz, renksiz olması ve tahriş etme özelliği bulunmadığı için "sessiz katil" olarak bilinen karbonmonoksit gazından kaynaklanan zehirlenmelere karşı dikkatli olunması gerektiği bildirildi

- KTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyhun: "Kişiyi kısa sürede ölüme götüren karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması lazım"

10 Ara 2013 11:59 - Zonguldak

Karaelmas diyarında "ölüm tünelleri" can yakıyor

Zonguldak'ta grizu, göçük, gaz zehirlenmesi ve boğulma gibi iş kazalarının meydana geldiği, güvenlikten yoksun kaçak maden ocaklarında 1997'den bugüne kadar 89 işçi hayatını kaybetti, 85 madenci yaralandı.

10 Ara 2013 11:53 - Zonguldak

Karaelmas diyarında "ölüm tünelleri" can yakıyor

- Zonguldak'ta grizu, göçük, gaz zehirlenmesi ve boğulma gibi iş kazalarının meydana geldiği, güvenlikten yoksun kaçak maden ocaklarında 1997'den bugüne kadar 89 işçi hayatını kaybetti, 85 madenci yaralandı

- Yaklaşık 6 yılda 36 bin 471 dinamit ve 10 bin 356 kapsül kullanılarak bin 762'si kapatılmasına karşın, adeta "mantar gibi biten" kömür ocaklarının 500 civarında olduğu, 3 bin kişinin istihdam edildiği öngörülüyor

- MESİAD Başkanı Velioğlu:

- "Kentte şu anda özel sektörde 3 bin madenci açığı var. Kaçak kömür ocağında çalışan insanların çoğunluğu devletten sosyal yardım aldığından bu haklarını kaybetmemek için sigortalı işte çalışmıyor"

10 Ara 2013 11:01 - Ankara

Anadolu Ajansı Özel Haber Gündemi

10 Aralık 2013

8 Ara 2013 14:13 - Ankara

Makina Mühendisleri Odası'ndan soba ve baca zehirlenmelerine karşı uyarı

- TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Özerciyes:

- "Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedenidir"

7 Ara 2013 15:07 - Bartın

Hayatını kaybeden madenciler toprağa verildi - BARTIN

7 Ara 2013 14:58 - Bartın

Zonguldak'ta kaçak kömür ocağındaki gazdan etkilenme

7 Ara 2013 14:27 - Bartın

Zonguldak'ta kaçak kömür ocağındaki gazdan etkilenme

- Hayatını kaybeden 3 işçinin cenazesi, Bartın'da toprağa verildi

- Yaşamını yitiren işçilerden Özalpuğan'ın oğlu Satı Özalpuğan:

- "Babam 'son kez gidiyorum, 10 gün çalışacağım ve bir daha da gitmeyeceğim' diyerek evden ayrılmıştı ama maalesef 'son kez' diyerek girdiği ocaktan bir daha çıkamadı"

6 Ara 2013 20:52 - Ankara

Çelik, İNTES'in 25. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu - ANKARA

6 Ara 2013 20:48 - Ankara

Çelik, İNTES'in 25. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu - ANKARA

6 Ara 2013 19:06 - Ankara

Kıdem tazminatı için son kez haftaya toplanılıyor

-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik:

-"Kıdem tazminatı, alt işveren ve esnek çalışmayla ilgili haftaya son kez taraflarla bir araya geleceğiz"

-"2012 yılında inşaat sektörümüz binde 6 oranında gelişme gösterirken, 2013 yılının ilk 6 ayında yüzde 6,8 büyüdü"

-"(Zonguldak'ta hayatını kaybeden maden işçileriyle ilgili) Dün 4 madencimiz Zonguldak'ta hayatını kaybetti. 3'ü kapatılan kaçak bir kömür ocağına zorla kayıt dışı giriş yaptırılıyor ve 3 işçimiz hayatını kaybediyor. Hayat bu kadar ucuz olmamalı"

6 Ara 2013 18:06 - Zonguldak

Kaçak kömür ocağındaki gazdan etkilenme - ZONGULDAK

6 Ara 2013 17:19 - Zonguldak

Zonguldak'ta kaçak kömür ocağındaki gazdan etkilenme

6 Ara 2013 17:09 - Zonguldak

Zonguldak'ta kaçak kömür ocağındaki gazdan etkilenme

6 Ara 2013 17:03 - Zonguldak

Zonguldak'ta kaçak kömür ocağındaki gazdan etkilenme

- Hayatını kaybeden 3 işçinin cenazesi yapılan otopsinin ardından memleketleri Bartın'a gönderildi

- Madencilerin işletmeciden daha önceki alacaklarının ödenmesi sözünün yanı sıra günlük 60-70 lira yevmiye için anlaştıkları öğrenildi

6 Ara 2013 15:01 - Zonguldak

Kömür ocaklarındaki iş kazaları - GMİS Genel Başkanı Alabaş - ZONGULDAK

6 Ara 2013 13:39 - Sakarya

"Daha çok ısınayım derken canınızdan olmayın"

- Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Erdoğan:

- "Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli, aksi taktirde karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşanabilir"

6 Ara 2013 13:19 - Zonguldak

Zonguldak'ta kaçak kömür ocağındaki gazdan etkilenme

6 Ara 2013 13:19 - Zonguldak

Zonguldak'ta kömür ocaklarındaki iş kazaları

- GMİS Genel Başkanı Alabaş:

- "Ülkemizde iş güvenliği yasası çıkarılmasına rağmen maalesef denetimlerdeki eksiklikler nedeniyle bu tür kazalar can almaya devam ediyor"

6 Ara 2013 12:54 - Zonguldak

Zonguldak'ta kaçak kömür ocağındaki gazdan etkilenme

6 Ara 2013 12:26 - Zonguldak

Zonguldak'ta kömür ocaklarındaki iş kazaları

- Zonguldak Valiliği, 3 işçinin hayatını kaybettiği kaçak kömür ocağının 15 gün önce mühürlendiğini bildirdi

6 Ara 2013 12:07 - Zonguldak

Kaçak kömür ocağındaki gazdan etkilenme - Ölenlerin yakınları - ZONGULDAK

6 Ara 2013 11:56 - Zonguldak

Zonguldak'ta kaçak kömür ocağındaki gazdan etkilenme

6 Ara 2013 11:55 - Zonguldak

Maden ocağında iş kazaları: 4 ölü, 1 yaralı

1 2 3 4 5

Acılar da kaçak kömür işletmecisi de aynı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Acılar da kaçak kömür işletmecisi de aynı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement