Bakan Bekir Bozdağ
İş yükünün yoğunluğu adaletin zamanında tesis etmesine engel olduğu gibi, adaletin doğru tecelli etmesine, terazinin doğru tartmasına da büyük bir engel olmaktadır
Türkiye'deki dava süreleri gerçekten uzun. Bizim bunu kısaltacak adımlar atmamız lazım
Projemizi hayata geçirdiğimizde, bir vatandaş savcıya başvurduğunda, mahkemeye dava açan bir vatandaş, davasını açtığı, şikayette bulunduğu anda, işinin ne kadar sürede sonuçlandırılacağına dair kendisine bir belge verilecek
Haber Özgür ALTUNCU - Kamera Yaşar KAÇMAZ İstanbul DHA
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstanbul Sanayi Odası'nın aylık olağan meclis toplantısına katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Bozdağ, yargının içinde bulunduğu sorunların çözümü için hayata geçirmeyi planladıkları projeleri anlattı. Şu anda Türk yargısının çok büyük bir iş yükü altında olduğunu söyleyen Bozdağ, İş yükünün yoğunluğu adaletin zamanında tesis etmesine engel olduğu gibi, adaletin doğru tecelli etmesine, terazinin doğru tartmasına da büyük bir engel olmaktadır dedi.
İŞ YÜKÜNÜ AZALTMALIYIZ
En önemli önceliklerinin mahkemelerdeki iş yükünü azaltmak olduğunu vurgulayan Bozdağ, Yargıya gitmeden uzlaşmazlıkların çözümünü sağlayan yeni mekanizmalar kuracağız dedi.
Bozdağ, Yargıda alternatif çözüm yöntemlerini daha etkin bir şekilde uygulayacak, kapsamını genişletecek önemli reformlara önümüzdeki günlerde imza atacağız... Hakim ve mahkeme sayısı artırılmadan yargıyı hızlandırma imkanınız yok. Son 12 yıl içerisinde hakim ve savcı sayımızı yüzde 57 oranında, mahkeme sayısını da adli yargıda yüzde 68 oranında, idari yargıda da yüzde 41 oranında artırmış olduk diye konuştu.
İSTİNAF MAHKEMELERİ
2004 yılında istinaf yargı yolunun yasal altyapısının oluşturulduğunu, ancak bugüne kadar hayata geçirilemediğini belirten Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 20 Temmuz 2016 itibariyle istinaf yargılamasını fiilen hayata geçirecek adımı atıyoruz dedi.
Bu mahkemelerin bir denetim yolu olmadığını, ikinci derece yargılama mahkemeleri olduğunu dile getiren Bakan Bozdağ, istinaf mahkemelerinin Yargıtay ve Danıştay'ın önünde olmayacağını, ikinci derece yargılama yapan mahkemeler olacağını söyledi.
Bozdağ, 'İstinaf gelirse yargılama süreleri daha uzar' eleştirileri yapılıyor. Bu doğru değil, Bu eleştiriyi yapanlar esasında istinafın ne anlama geldiğini bilmeyenlerdir. İstinaf geldiği zaman yargı hızlanacaktır. Neden hızlanacaktır Çünkü ceza yargılamasının yüzde 91'i, hukuk yargılamasının yüzde 98'i, idari yargılamanın da yüzde 80'i istinafta kesinleşecektir. Yargıtay'a ve Danıştay'a dosyalar gelmeyecektir diye konuştu.
PİYANGODAN ÇIKAR GİBİ MAHKEME ÇIKMAYACAK
Türkiye'nin ihtisas mahkemelerini de çoğaltması gerektiğini söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Biz gerekli değişiklikleri yaptık. HSYK birden fazla konuda, birden fazla mahkemenin olduğu yerlerde, hangi mahkemelerin hangi tür davalara bakacakları yetkisine sahiptir. Piyangodan çıkar gibi mahkeme çıkmayacak, herkes hangi mahkemeye gideceğini bilecek dedi.
MAHKEME NE ZAMAN BİTECEK BELGESİ
Yargıda zaman yönetimi diye yeni bir adımı da hayata geçireceklerini vurgulayan Bozdağ, Türkiye'deki dava süreleri gerçekten uzun. Bizim bunu kısaltacak adımlar atmamız lazım. Projemizi hayata geçirdiğimizde, bir vatandaş savcıya başvurduğunda, mahkemeye dava açan bir vatandaş, davasını açtığı, şikayette bulunduğu anda, işinin ne kadar sürede sonuçlandırılacağına dair kendisine bir belge verilecek dedi.
Son Dakika › Güncel › Adalet Bakanı Bozdağ, Sanayicilere Yargıda Yapacakları Reformları Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?