Suriyeli göçmenlere hizmet verecek avukatların kapasitesinin artırılmasının da hedeflendiği " Türkiye'de Adalete Erişim için Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek (SILA) Projesi" imza töreni yapıldı.
Türkiye Barolar Birliği'nde (TBB) düzenlenen törene, projenin ortakları TBB, Adalet Bakanlığı, İsveç Krallığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yetkilileri katıldı.
Törende konuşan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, dünyanın çok büyük bir göç dramı yaşadığını belirterek, Türkiye'nin diğer ülkelerin aksine sığınmacılara kucak açtığını söyledi.
Bu insanlarla görüşüldüğünde dramın büyüklüğünün anlaşılacağını ifade eden Feyzioğlu, şöyle konuştu:
"Düne kadar memleketinde doktorluk, mühendislik, öğretmenlik, avukatlık yapan aile babaları, çocuklarını, eşlerini toplamış, yaşamak için her türlü zorluğu aşarak Türkiye'ye sığınmış durumda. Ege kıyılarından Yunan adalarına geçmek üzere birikmiş o insanları gördüğünüzde gözlerinizin dolmaması, içinizin burkulmaması mümkün değil. Bugün atmakta olduğumuz mütevazı ama bir hayat kurtarsa bile dünyaya bedel bu adım, zor durumda olan bu insanlara 'arkamda dünya var, arkamda iyi insanlar var' dedirtecek."
Metin Feyzioğlu, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere böyle bir projeye destek verenlere teşekkür ederek, "Bu ne Adalet Bakanlığının ne Türk hükümetinin meselesidir, bu dünyanın meselesidir. El ele vererek, bunu çözeceğimize inanıyorum" dedi.
BM Kalkınma Programı yetkililerine de teşekkür eden Feyzioğlu, "Genellikle 'BM ne işe yarar' diye dünyanın gidişatından memnun olmayanlar kızgınlıkla, öfkeyle bir soru sorarlar. Bana göre BM'nin en önemli varlık sebebi UNDP'yi bünyesinde barındırıyor olmasıdır. Sadece bugün burada yapacaklarımız için değil, dünyanın her sorunlu bölgesine elinizi fedakarca uzattığınız için teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
Feyzioğlu, dünyanın neresinde ezilmiş, ötekileştirilmiş insanların sorunu varsa "bu benim sorunumdur" diyen İsveç Krallığına da teşekkür etti.
Projenin toplam bütçesinin 1 milyon 797 bin 120 dolar olduğunu, bu miktarın 1 milyon 617 bin 570 dolarının İsveç Uluslararası İşbirliği Kalkınma Ajansınca sağlandığını anlatan Feyzioğlu, TBB'nin de kendi imkanlarına göre projeye 170 bin dolarlık bütçeyle katkıda bulunduğunu söyledi.
- Büyükelçi Wahlund'un konuşması
İsveç Krallığı Ankara Büyükelçisi Lars Wahlund da Türkiye'nin reform sürecine her zaman katkıda bulunduklarını ve desteklemeye devam edeceklerini kaydetti.
Yürütülen reformların en önemlisinin, hukukun üstünlüğünün tesisi ve hakim kılınması olduğunu vurgulayan Wahlund, "Ne kadar etkili, verimli bir adalet sistemine sahip olursanız insanların adil yargılanma hakkına o kadar daha iyi katkıda bulunmuş olursunuz. Özellikle adli yardıma ihtiyaç duyan dezavantajlı gruplar için sürecin kolaylaştırılmasını içerdiği için proje önemli" diye konuştu.
UNDP Mukim Temsilci Yardımcısı Matilda Dimovska ise projenin ana konusunun Türkiye'de adli yardımı geliştirme çalışmalarını kapsamasını çok önemsediklerini dile getirerek, "Dünyanın içinde bulunduğu zor zamanlarda insanlar bu zorlukları aşmak için yardıma ihtiyaç duyuyorlar bizim de bu alanda çalışmamız gerekiyor. Proje, kadın, çocuk ve engellilerin yanı sıra özellikle Suriyeli göçmenlerin de faydalanması amacıyla yapıldığı için ayrıca önem arz ediyor" dedi.
Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ali Öztürkmen, projeyle daha verimli bir adli yardım hizmetinin sunulmasında mesafe alınacağını, projenin adli yardım hizmetlerinde kalite ve verimliliği artıracağını ifade etti.
Konuşmaların ardından katılımcılar projeye imza attı.
SILA Projesi
SILA Projesi, Türkiye'de adli yardım hizmetlerinin iyileştirilmesini ve özellikle de dezavantajlı gruplara ve Türkiye'deki Suriyeli nüfusa hizmet verecek avukatların mesleki kapasitelerinin artırılmasını hedefliyor. Uygulanma süresi 3 yıl olarak öngörülen proje aynı zamanda baroların etkin bir adli yardım sistemine yönelik kurumsal ihtiyaçlarını karşılamayı da amaçlıyor.
Son Dakika › Güncel › Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?