Afyonkarahisar'da Sit Alanının Mağdur Ettiği Belde - Son Dakika
Güncel

Afyonkarahisar'da Sit Alanının Mağdur Ettiği Belde

Afyonkarahisar\'da Sit Alanının Mağdur Ettiği Belde

Büyük Taarruz'un başladığı Kocatepe’nin bulunduğu Afyonkarahisar’a bağlı Büyükkalecik beldesinin tamamının sit alanı içerisinde bulunması halkın yaşamını zorlaştırırken, belde halkı ahırların yanında ya da üstünde bulunan evlerinde hayvanlarla birlikte yaşıyor.

09.04.2014 13:19

Büyük Taarruz'un başladığı Kocatepe'nin bulunduğu Afyonkarahisar'a bağlı Büyükkalecik beldesinin tamamının sit alanı içerisinde bulunması halkın yaşamını zorlaştırırken, belde halkı ahırların yanında ya da üstünde bulunan evlerinde hayvanlarla birlikte yaşıyor.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Büyük Taarruz'un emrini verdiği ve Kurtuluş Savaşı'nın Yüzbaşı Agah Efendi gibi büyük kahramanlarının şehitliklerinin de bulunduğu Büyükkalecik belde halkı imar yüzünden besledikleri hayvanlarla iç içe yaşıyorlar. Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından geçmiş yıllarda Büyük Taarruz'un cereyan ettiği ve beldenin tamamının da bulunduğu alanı 'Sit Alanı' ilan etmesinin ardından vatandaş yeni bir yapı yapamazken, mevcut yapılarında da onarım ve bakım çalışması yapamıyor.

Yaklaşık 3 bin 500 nüfusu bulunan beldenin yeni seçilen Belediye Başkanı Mustafa Çıngırak, imar sorununun her geçen gün artarak içinden çıkılmaz bir hal almaya başladığını kaydederek, hatta bu sorunun çözümün seçim vaatleri arasından yer aldığını da ifade etti.

"BELDEDEN İMARDAN DOLAYI ZORUNLU GÖÇ VAR"

Sit alanı problemi yüzünden beldenin olması gerektiği gibi tarihi ve turistik bir görünüme kavuşamadığını da belirten Çıngırak, "Öyle ki belediye imar izni veremediği için özellikle beldede yeni evlenenler Afyonkarahisar merkeze yerleşmek zorunda kalıyorlar. Yani bir nevi barınacakları evleri yapamadıkları için zorunlu olarak göç ediyorlar. Sit alanından dolayı yeni bir yapıya izin verilmezken, vatandaş adeta harabeye dönmüş yapılarına bile müdahale edemiyor. Vatandaş yeni bir yapı yapamadığı için evlerinin hemen yanı başındaki ya da evlerinin altındaki ahırlardaki hayvanlarla iç içe yaşıyorlar. Birçok evde de 2-3 aile birlikte yaşıyor. Yani deyim yerindeyse ev içinde ev kuruluyor. Biz göreve geldiğimiz ilk günde bu soruna el atacağımıza söz verdik. Seçimden önce Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri ile görüştük. İnşallah bu sorunun kısa bir süre içerisinden çözüleceğini söylediler" dedi.

"KENDİ EVİMİZE GİRMEK İSTEMİYORUZ"

Uzun yıllardır beldede oturan Ahmet Kavak isimli vatandaş ise sit alanı problemi yüzünden mevcut evlerine onarım ve bakım dahi yapamadıklarını kaydederek, "Çivi dahi çakmamız yasak. Bazı evler yıkılmak üzere, ama vatandaş müdahale edemiyor. Neden? Çünkü suç. Vatandaş kendi evine bakım yapmaya korkuyor. Bizlerin tek geçim kaynağı besicilik. Hayvanlarımıza ahır yapamadığımız için zorunlu olarak evlerimizin bir odasını yada giriş katlarını ahır yaptık ve hayvanlarla iç içe yaşamaya başladık. Bu doğrumu? Tabii ki değil. Ama başka çaremiz yok. Özellikle yazın sıcak havalarda pis kokudan dolayı kendi evimize girmek istemiyoruz, misafirimiz geldiği zaman bu durumdan utanıp, sıkılıyoruz. Bunun yanında Türkiye'nin bağımsızlığını kazanmasından çok önemli bir yere sahip olan Kocatepe'nin bulunduğu beldemize, Büyük Taarruz kutlamaları için gelen insanları daha güzel bir görünümle karşılamak istiyoruz. Biz sorunun çözülmesini istiyoruz" dedi.

BELDE İÇİN YENİ BİR İMAR PLANI HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgide ise içerisinde Büyükkalecik beldesinin de bulunduğu ve Kocatepe'den başlayarak Kütahya Dumlupınar'a kadar uzanan büyük bir alanın geçmiş yıllarda sit alanı ilan edilmesinden dolayı imar izni verilemediği kaydedildi. Ancak yetkililer, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen bir çalışma ile içerisinden Büyükkalecik beldesinin de bulunduğu bazı yerleşim yerleri için yeni bir imar yapı planının hazırlanmaya başladığını kaydetti. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Afyonkarahisar'da Sit Alanının Mağdur Ettiği Belde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement