Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT), soğuk savaşın sonundan bu yana Avrasya bölgesinde meydana gelen değişikliklere başarıyla karşılık verdiğini belirterek, "Şimdi deneyimlerimizi gözden geçirmek ve AGİT için yeni hedefler belirlemek için doğru zaman" dedi.
Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılan AGİTPA 22. Genel Kurulu'na hitap eden Davutoğlu, İstanbul'un 1999'daki AGİT zirvesine de ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "İstanbul, Avrasya'nın tarihinde hem imparatorlukların başkenti olarak, hem de ev sahipliği yaptığı uluslararası toplantılarla önemli roller oynadı" dedi.
Davutoğlu, İstanbul'un bu rolünü, Birleşmiş Milletler Bölge Ofisi'ne ev sahipliği yaparak sürdürmek istediklerini anlattı.
AGİT'in tarihinin, 1975-1990 ve 1990'dan bugüne uzanan olmak üzere iki aşamalı değerlendirilebileceğini belirten Davutoğlu, birinci dönemin daha ziyade bir oluşum süreci olduğunu kaydetti. Davutoğlu, 1990'la birlikte başlayan sürecin de AGİT için "dinamik ve yeniden yapılanmayla geçen bir dönem" olduğunu ifade etti.
AGİT'in çevresindeki değişimlere başarıyla yanıt verdiğini anlatan Davutoğlu, "AGİT'in ilkeleri, soğuk savaşı sona erdiren ana çerçeve oldu. Soğuk savaştan soğuk savaş sonrasına geçiş, bu güven inşa ortamıyla mümkün oldu" dedi.
Davutoğlu, bütün bunları yeni bir perspektifle tartışmanın zamanının geldiğini vurgulayarak, "Şimdi deneyimlerimizi gözden geçirmek ve örgütümüz için yeni hedefler belirlemek için doğru zaman" şeklinde konuştu.
3 büyük deprem
Soğuk savaş sonrası dönemde 3 büyük "sistemik değişim" yaşandığını ifade eden Davutoğlu, bunları "depreme" benzetti.
İlk büyük değişimin Sovyetler Birliği'nin çöküşü olduğunu ifade eden Davutoğlu, bunu "jeopolitik deprem" olarak niteledi. Davutoğlu, ikinci değşimin 11 Eylül 2001 saldırıları olduğunu belirterek, bunu da "güvenlik depremi" olarak niteledi. Davutoğlu, üçüncü büyük değişimin de 2010'dan itibaren Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki siyasi dönüşümler olduğunu kaydetti.
"2001'deki güvenlik depreminden bu yana AGİT'in yeniden formüle edilmesine yönelik bir ihtiyaç doğdu. AGİT'e yeni hedefler tayin etmek için pek çok zirve ve toplantı yapıldı" diyen Davutoğlu, 11 Eylül saldırısının tüm dünyadaki güvenlik anlayışını dğeiştirdiğini, 1990'lardaki demoktratikleşme ve özgürlük odaklı siyasi söylemin yerine daha güvenlik odaklı siyasetlerin gündeme geldiğini kaydetti.
Davutoğlu, bugün AGİT'in önündeki iki büyük sorunun, yaşanan ekonomik krizlerin ülkelerin istikrarına etkileri ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan siyasi değişimler olduğunu belirterek, "Sorunlar büyük, AGİT'in yeni bir dinamizme, yeni araçlara ve kavramlara ihtiyacı var" diye konuştu.
- İstanbul
Son Dakika › Güncel › Agitpa 22. Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?