Agitpa Kış Dönemi Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Agitpa Kış Dönemi Toplantısı

Agitpa Kış Dönemi Toplantısı

Toplantının bugünkü oturumunda radikalizm, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı ile Ukrayna'daki yönetim karşıtı gösteriler ele alındı Türkiye Heyeti Başkanı Emin Önen, “AGİT coğrafyasındaki en önemli sorunlardan biri, giderek artan ayrımcılık ve yabancı düşmanlığıdır” Ukrayna'nın Eurovizyon ödüllü sanatçısı Roxana da AGİT merkezi önündeki yönetim aleyhtarı gösteriye katılarak destek verdi.

14.02.2014 19:24

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesinin (AGİTPA) bugünkü toplantısında, radikalizm, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı ile Ukrayna'daki yönetim karşıtı gösteriler ele alındı.

Yabancı düşmanlığı ve ayrımcılık konularının tartışıldığı oturumda söz alan Türkiye Heyeti Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, AGİT coğrafyasındaki en önemli sorunlardan birinin giderek artan ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı olduğunu belirterek, "AGİT katılımcı ülkelerinin hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığa karşı attıkları adımları takdir etmekle birlikte bu sorunu ortadan kaldırmaya çok uzak olduğumuzun da farkındayız" dedi.

Avrupa ülkelerini memleket edinen Müslümanlara karşı giderek artan ayrımcılığın ve tehlikeli bir olgu haline gelen İslamofobinin gözardı edilemeyeceğinin altını çizen Önen, "AB verilerine göre göçteğimiz yıl bölgedeki her üç Müslümandan biri ayrımcılığa maruz kalmıştır. Yine AB'ye göre ekonomik kriz, ayrımcılığın ve yabancı düşmanlığının artmasına neden olmaktadır. AGİT'in bu konudaki olumlu icraatlarından da bahsetmek gerekir. Evsahipliği yaptığımız AGİTPA Genel Kurulunda, bizim vekillerimiz tarafından önerilen 'Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıkla mücadelede eğitimin rolünü güçlendirmek' konulu büyük bir destek görmüş ve kabul edilmiştir" diye konuştu.

AGİT Bakanlar Konseyi'nde de "düşünce, vicdan, inanç ve din özgürlüğü" konulu bir kararın kabul edildiğini hatırlatan Önen, "Bu kararın da AGİT bölgesindeki hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele açısından önemli olduğunu" belirtti.

AGİT katılımcı ülkelerinin seçilmiş temsilcileri olan milletvekillerine büyük görev düştüğünü ifade eden Önen, "Bu konuda yapılabilecek en önemli icraat, şahsi kanaatime göre, gençlere yatırım yapmak ve önümüzdeki nesillerin bu tip olumsuz duygu ve düşüncelere sahip olmasını engellemektedir" ifadelerini kullandı.

Bu yönde eğitim vererek gençler ve çocukların etkilenebileceğini ve geleceğin ayırımcılıktan arındırılmış, umut dolu olmasının sağlanabileceğini ifade eden Önen, "Seçilmiş temsilciler olarak biz üstümüze düşenleri yapar ve halklarımızı bilinçlendirirsek, uyumlu, barış içinde yaşayan toplumlar olma yolunda emin adımlarla ilerleyebiliriz" diye konuştu.

Ukrayna için yaptırım çağrısı

Toplantının bugünkü oturumunda uzun süre Ukrayna'daki gelişmeler ve özellikle yönetim karşıtı gösteriler ele alındı.

AGİT üyesi 54 ülkenin parlamenterleri, Ukrayna'daki yönetim karşıtı barışçıl gösterilerde güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığının altını çizerek, AGİT'in yönetimi uzlaşmaya razı etmek üzere yaptırım kararları alması çağrısında bulundu.

Toplantıdaki Portekiz heyeti başkanı Adao Silva, AGİT'in BM Güvenlik Konseyine başvurarak Ukrayna yönetiminin yurtdışındaki mal varlığını ve mali kaynaklarını dondurma kararı almasını önerdi. Silva, Ukrayna yönetiminin, uygulanacak güçlü yaptırımlarla sivil toplum örgütleriyle uzlaşma yolu arayacağına inandığını söyledi.

Toplantıya katılan AGİT üyesi ülkelerin birçoğu da bu öneriye destek vererek AGİT'in de ülkede aktif rol üstlenmesine ve yönetim ile sivil toplum örgütleri arasında arabuluculuk rolünü üstlenmesini istediler.

Roxana'dan göstericilere destek

Bu arada 200 kadar yönetim karşıtı Ukraynalı bugün de AGİT merkezi önünde toplanarak gösteri yaptı.

AGİT merkezi önünde yapılan gösteriye ülkenin Eurovision birincisi şarkıcı Roxana da katıldı ve Eurovizyonda kendisine birincilik ödülünü getiren şarkıyı seslendirerek göstericilere destek verdi.

Göstericilerle birlikte uzun süre AGİT merkezi önünde kalan, şarkı söyleyen ve konuşma yapan Roxana ardından AGİTPA yöneticilerinden misafir delege kartı alarak toplantı salonuna geldi ve Ukrayna delegasyonu ile birlikte uzun süre Ukrayna'daki gelişmelerin tartışıldığı oturumu izledi.

AGİT'in Viyana'daki merkezinde dün başlayan AGİTPA kış dönemi toplantısı bugün akşam saatlerinde sona erecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Agitpa Kış Dönemi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement