Ağrı'da "Ab ile İlişkiler" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Ağrı'da "Ab ile İlişkiler" Konferansı

Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasdemir."AB'ye üyelik zor ve zahmetli bir süreçtir ama bu süreçte en önemli kriter, siyasi iradenin güçlü olmasıdır".

04.06.2013 12:53

Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Hasdemir, "AB'ye üyelik zor ve zahmetli bir süreçtir ama bu süreçte en önemli kriter, siyasi iradenin güçlü olmasıdır" dedi.

Hasdemir, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından, Fen Edebiyat Fakültesi salonunda düzenlenen "AB ile İlişkiler" konulu konferansta, Avrupa Birliği yolundaki Türkiye için önemli olanın vatandaşın yaşam kalitesini ve refahını artırmak olduğunu belirterek, AB'ye tam üyeliğin sağlanması durumunda vatandaşın memnuniyetinin daha da artacağını söyledi.

Türkiye'nin AB sürecinin uzun bir zaman dilimine dayandığını vurgulayan Hasdemir, şunları kaydetti:

"Böyle giderse bu süreç 60 yıl daha devam eder. 2004 yılında özellikle eski doğu bloku ülkelerinin Avrupa Birliği'ne katıldığını görüyoruz. Biz 1959'dan bu yana uğraşıyoruz. Dolayısıyla AB'ye üyelik zor ve zahmetli bir süreçtir ama bu süreçte en önemli kriter, siyasi iradenin güçlü olmasıdır. AB'nin tam üyesi olan bir ülkenin başbakanı, kısa bir süre önce özel bir görüşmede bize şunu söyledi: 'Bir ülkeyi AB'ye üye yapmak istedik mi buna bir gecede oturur karar verir ve ertesi gün alırız ancak bir ülkeyi almak istemediğimiz zaman da o ülkede üretilen salatalığın boyunu ve ebadını bile bahane eder, yine de almayız.' Yani bütün mesele, siyasi irade meselesidir. Onun için biz de diyoruz ki haklı olmak yetmiyor, siyasi alanda güçlenmek lazım. Güçlendikçe ve onlar bize daha fazla ihtiyaç duydukça, bizim onlara olan ihtiyacımız daha da azalacak."

Dostluk ve arkadaşlığın olmadığı, menfaat üzerine kurulu olan uluslararası ilişkilerde haklı olmanın yetmediğini, aynı zamanda her açıdan güçlü olmanın gerekli olduğunun altını çizen Hasdemir, uluslararası ilişkilerde özellikle siyasi gücün önemli rol oynadığını belirtti.

Uluslararası toplantılarda sorunların çözümü için üç unsurun önemini vurguladığını belirten Hasdemir, "Bir ülkede enerji, ekonomi ve ahlak, en önemli kriterleridir. Bir ülkede ahlak iyi olursa o ülkede huzur olur ancak uluslararası ilişkilerde ahde vefa denilen şey maalesef yok. Verilen sözler yerine getirilmiyor" diye konuştu. - Ağrı

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ağrı'da 'Ab ile İlişkiler' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement