Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde aile hekimlerinin acil servislerde nöbet tutturulmasına tepki gösteren doktorlar, sağlık hizmetlerini üreten birinci basamak sağlık çalışanlarını koruyucu sağlık hizmetlerinden çekerek acillerde yaşanan sorunların çözülemeyeceğini dile getirdi.
Ortaca Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde toplanan bir grup doktor, acil servislerde aile hekimlerinin nöbet tutmasını içeren uygulamaya bir kez daha karşı çıktı. Dr. Esin Arbil, sağlık çalışanlarına yönelik hastane acillerinde yaşanan şiddet olaylarındaki artış ve güvenliksiz ortamlarda çalışmanın getirdiği ölümlerin kendilerini kaygılandırdığını dile getirdi. Acil servislerin gün geçtikçe işlevsiz hale geldiğini vurgulayan Dr. Arbil, "Bu birimlerde, uzmanlaşmış acil hekimi yerine diğer branşlardan uzman hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) birinci basamakta yetkinleşmiş acil deneyimi olmayan sağlık çalışanlarını görevlendirerek işi hepten içinden çıkılmaz hale getiriyorlar. Toplum, kızamık, suçiçeği, çocuk felci gibi aşılarla önlenebilir salgın hastalıklarının tehdidi altında iken şeker, yüksek tansiyon, astım, obezite, kanser gibi kronik hastalıkların toplumda görülme sıklığı her geçen gün artarken, birincil görevi koruyucu ve önleyici sağlık hizmeti sunmak olan ASM çalışanlarının hastane acillerinde ve 112 istasyonlarında ayda en az sekiz saat zorunlu nöbetle görevlendirilmesi sağlık hizmetlerinin iyi yönetilemediğinin açık göstergesi değil midir?" dedi.
"BÖYLE SORUN ÇÖZÜLMEZ"
Acil servislerde nöbet görevlendirmelerinin dayandırıldığı yasanın evrensel hukuk normlarına ve çalışma ilkelerine uygun olmadığının altını çizen Dr. Esin Arbil, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açılmasına karşın mahkeme kararı beklenmeksizin nöbet listelerinin bir çırpıda hazırlanıp uygulamaya konulduğunu söyledi. ASM çalışanlarının çocuk felci virüsüne karşı toplum sağlığını koruyacak aşı kampanyalarını canla başla yürüttüklerini bildiren Arbil, ihtiyaç olmamasına rağmen birçok hastanenin acil servislerinde ve 112 istasyonlarında zorla görevlendirilmesinin birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerin sorunlarını daha da arttırmaktan öteye gitmediğini söyledi. Dr. Esin Arbil, şöyle konuştu:
"Çalışanların haklarını gasp eden, dinlenme haklarını kısıtlayan, mesleki eğitim ve deneyimlerine uygun olmayan bir alanda angarya çalıştırılmaları anlamına gelen bu uygulamalara karşı sağlık çalışanlarının yüzde 80'i nöbetlere gitmemektedir. Sağlık Bakanlığı'nı uyarıyoruz; sağlık hizmetlerini üreten birinci basamak sağlık çalışanlarını, koruyucu sağlık hizmetlerinden çekerek acillerde yaşanan sorunları çözemezsiniz. Böyle sorun çözülmez. Bu işin kalıcı çözümü popülizmden uzak sağlık politikaları ve acil serviste çalışan kalifiye hekim kadrolarının arttırılması ile mümkündür. Baskıcı otoriter yönetim anlayışı hem toplumun sağlığını tehdit etmekte hem de çalışanların haklarını çiğniyor. Mücadelemizi örgütlü gücümüzle sürdüreceğimizi, nöbet görevlendirmelerinin hukuksuz ve haksız olduğunu, bu uygulamaların halkın nitelikli sağlık hizmetinden yararlanma hakkına zarar vereceğini bir kez daha kamuoyuyla paylaşma gereği duyuyoruz." - Muğla
Son Dakika › Güncel › Aile Hekimlerinin Acil Nöbeti Tepkisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?