Ailesi 53 Yıl Önce Kıbrıs'ta Katledilen Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan, Elazığ'da Son Yolculuğuna... - Son Dakika
Güncel

Ailesi 53 Yıl Önce Kıbrıs'ta Katledilen Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan, Elazığ'da Son Yolculuğuna...

Ailesi 53 Yıl Önce Kıbrıs\'ta Katledilen Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan, Elazığ\'da Son Yolculuğuna...

KIBRIS'ta 53 yıl önce Rum çeteleri tarafından eşi ve 3 çocuğu katledilen ve rahatsızlığından dolayı Ankara'da vefat eden emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan, memleketi Elazığ'da bugün düzenlenen bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

25.11.2016 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KIBRIS'ta 53 yıl önce Rum çeteleri tarafından eşi ve 3 çocuğu katledilen ve rahatsızlığından dolayı Ankara'da vefat eden emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan, memleketi Elazığ'da bugün düzenlenen bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. İlhan'ın cenazesi Kıbrıs'ta 'Kanlı Noel' olaylarında Rum çetelerinin 53 yıl önce katlettiği eşi ve 3 çocuğunun yanına defnedildi.

Tedavi gördüğü Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde organ yetmezliği sebebiyle 92 yaşında hayatını kaybeden emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan için, Elazığ İzzetpaşa Cami'inde tören düzenlendi. Törene, Vali Murat Zorluoğlu, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Yılmaz Uyar ile askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

Elazığ Müftüsü Peyami Güngör'ün kıldırdığı cenaze namazının ardından Emekli Tuğgeneral Nihat İlhan'ın cenazesi, askerler tarafından top arabasına konularak Gazi Caddesi'nde bir süre taşındıktan sonra, İcadiye Şehitliği'ndeki aile kabristanına KKTC ve Türk Bayrakları ile sonsuzluğa uğurlandı. İlhan'ın cenazesi, Kıbrıs'ta 'Kanlı Noel' olaylarında Rum çetelerinin 53 yıl önce katlettiği eşi ve 3 çocuğunun yanına defnedildi.

KKTC'DEN HEYET GELDİ

Emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan'a vefa borcu olan Kıbrıslı Türkler adına KKTC'den bir heyet cenaze törenine katıldı. KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Müsteşar Kemal Dürüst, Müsteşar Bumin Paşa, Büyükelçi Fazıl Can Korkut, Askeri Ataşe Albay Ali Korkut, cenaze öncesi geldikleri Elazığ'da Vali Murat Zorluoğlu'nu makamında ziyaret etti. Son yolculuğuna uğurlanan emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan'ın defnedilmesinin ardından ailesine hem Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem de Türk Bayrağı teslim edildi.

EOKA'CILAR KATLETMİŞTİ

Emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan, 1961 ve 1963 yılları arasında Kıbrıs Türk Alayı'nda Binbaşı rütbesinde doktor olarak görev yaptı. Görevi sırasında, Türk-Rum ayrımı yapmadan herkesin yardımına koşan Binbaşı Nihat İlhan, yardımseverliği ile bütün Kıbrıslılar'ın gönlünde taht kurdu. Binbaşı Nihat İlhan, kendisi ölümcül hastalığı bulunan hamile bir Rum kadının ameliyatını yaptığı sırada, evlerinin bulunduğu Lefkoşa'daki Türk Mahallesi'nin 'Kanlı Noel olaylarında Rum çetesi EOKA'cılar tarafından basıldığı ve o bölgeden yoğun silah sesleri geldiği haberi ameliyathaneye kadar ulaştı. Ameliyatı terk ederse hasta Rum kadının ve bebeğinin öleceğini bilen doktor, tüm zorluklara rağmen ameliyatı tamamladı. Hem annenin, hem de bebeğin hayatını kurtardı. 23 Aralık 1963 günü, bu fedakar doktor ameliyatta iken, Rum Çetesi EOKA'cılar, Türk mahallesini bastı ve korumasız olarak evlerinin banyosuna saklanan doktorun eşi ve çocuklarını, banyo küvetinde hunharca katletti. Ameliyattan sonra hızlaa evine koşan Binbaşı İlhan, artık herkes tarafından bilinen Kıbrıs'taki soykırımının simgesi haline gelen fotoğraftaki vahşet sahnesi ile karşılaşır. Eşi Mürüvvet ile çocukları Murat, Kutsi ve Hakan adlı çocuklarının cesetleri, kanlar içinde birbirlerine sarılmış olarak küvetin içinde yatmaktadır. Tarihe, 'Banyo Katliamı' olarak geçen bu olayı Kıbrıslı Türkler hiçbir zaman unutmadı. Katliamın yapıldığı Lefkoşa'daki ev müzeleştirilerek, 'Barbarlık Müzesi' ismiyle, 1 Ocak 1996 tarihinde ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır.

- Elazığ

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ailesi 53 Yıl Önce Kıbrıs'ta Katledilen Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan, Elazığ'da Son Yolculuğuna... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement