Başbakanlık Özelleştirme İdaresi'nin Muğla'nın Ula İlçesi'ne bağlı Akyaka Beldesi'ndeki Gökova Özel Çevre Koruma Alanı'ndaki, belediyenin sınırları içinde kalan 19 bin 300 metrekarelik Hazine arazisi zeytinlik alanı (3841 nolu parsel) imara açmak istediği iddialarına tepkiler sürüyor. Akyaka Yerel Yönetim Platformu öncülüğünde oluşturulan Akyaka Dayanışması Grubu, topladığı 23 bin 500 imzayı, 9 gün sürecek bisiklet yolculuğuyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ulaştıracak.
Yol boyunca sürdürülecek kampanyada, Serdar Denktaş, Saliha Yazgaç ve Kazım Yılmaz pedal basarken, Aliye Teksal, Zeynep Yılmazer otomobille takip edip destek verecek. Ekip, 750 kilometrelik yolcuğu 6 Ekim'de tamamlayıp, ertesi gün toplanan imzaları imzaları teslim edecek.
Yola çıkılmadan önce grup adına bir açıklama yapan Mine Erdoğan, "Mücadele sürecinde yürüttüğümüz 'Akyaka'nın betonlaşmasına izin vermeyin' imza kampanyasında topladığımız imzaları arkadaşlarımız Zeytin Park'tan başlayarak Ankara'da Çevre ve Şehircilik bakanlığının önünde sonlandıracakları bir bisiklet turu ile muhataplarımıza iletecekler. Yol boyunca geçtikleri yerleşim birimlerinde taleplerimizi yurttaşlarla paylaşmaya, kampanyamıza destek toplamaya devam edecekler. Muhataplarımızın taleplerimize kulak vermelerini, hukuksuzluklara son vererek zeytinliğimizin korunması, imar planlarının yapım sürecinden halkı dışlayan imar kanununun değiştirilerek katılımcı bir yasa yapılması ve doğa koruma alanlarının başının belası biyo-çeşitliliği koruma (ma) yasasının tamamen geri çekilmesi için gereğini yapmalarını diliyoruz" dedi.
Yolculuk boyunca zeytin, söz ve su adı altında taleplerini simgeleyen üç mesajları olacağını da vurgulayan Erdoğan, burları şöyle açıkladı:
"Zeytin: Akyaka'daki 3841 nolu parselin özelleştirilmesinden vazgeçilmelidir. İmar değişikliğine gidilerek konut alanı olmaktan çıkarılmalı, üzerindeki zeytin ağaçlarına zarar vermeden hem Akyakalılar'ın hem de beldenin ziyaretçilerinin ortak yararlanabileceği biçimde, halkın katılımıyla yeniden değerlendirilmeli, kamusal alan niteliği korunmalıdır.
Söz: Akyaka'da yaşanan bu örnek, yaşanmış nice benzerleri gibi imar yasasının anti-demokratik dayatmacı niteliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. İmar Yasası, halkın daha en başından planlama süreçlerine katılmasına elverecek biçimde yeniden düzenlenmelidir.
Su: TBMM gündeminde görüşülmeyi bekleyen Gökova gibi korunan alanların korkulu rüyası Tabiatı ve Biyo Çeşitliliği Koruma (ma) Yasa Tasarısı geri çekilmelidir."
YOL BOYUNCA İMZA TOPLAMAYA DEVAM EDECEKLER
Aktivistlerden Serdar Denktaş da yolculukları hakkında bilgi verip, şunları söyledi:
"İnternette, change.org'dan ve Muğla'daki ıslak imza kampanyasıyla 23 bin 500 imzayı topladık. Yolculuğumuzda büyük kentlere uğramayı uygun gördük. Yolu biraz uzatıp, Kütahya, Eskişehir üzerinden gideceğiz. Günde ortalama 80 ile 100 kilometre yol giderek 9 günde yolculuğumuzu tamamlamayı planlıyoruz. Kütahya ve Eskişehir üzerinden gideceğiz. Daha sonra sırasıyla Denizli, Başmakçı, Afyon, Kütahya, Eskişehir, Sivrihisar ve Temelli (Ankara) konaklamalarımız olacak. Geçtiğimiz kentlerde bize eşlik edecek gruplar olacak. Ayrıca konaklanacak kentlerde sivil toplum örgütlerinin akşam düzenleyecekleri toplantılara katılarak tanışma mücadelenin anlatımı, kent ve doğa hakkı konularında sohbet edilerek kampanyaya imza toplamayı sürdüreceğiz." - Muğla
Son Dakika › Güncel › Akyaka İçin Pedala Kuvvet - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?