Alageyikler Yavrularıyla Görüntülendi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Alageyikler Yavrularıyla Görüntülendi

Alageyikler Yavrularıyla Görüntülendi
11.07.2012 11:23

Hüseyin Gazi Kaykı - Alageyiklerin yeniden yaşam alanlarına yerleştirilmesi çalışmaları sonucunda, 2011 yılının Nisan ve Ağustos aylarında yapılan iki nakil ile Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda tabiata bırakılan alageyiklerin yavruları görüntülendi.

Hüseyin Gazi Kaykı - Alageyiklerin yeniden yaşam alanlarına yerleştirilmesi çalışmaları sonucunda, 2011 yılının Nisan ve Ağustos aylarında yapılan iki nakil ile Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda tabiata bırakılan alageyiklerin yavruları görüntülendi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, alageyiklerin yeni yaşam alanlarına yerleştirilmesine konusunda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi arasında yapılan protokol kapsamında, yerleştirme ve yerleştirme sonrası takip çalışmaları, söz konusu fakülte ile birlikte yürütülüyor. Alana yerleştirilen alageyikler, boyunlarına takılan GPS vericili tasmalarla takip ediliyor.

Bu yıl yapılacak çalışmalarla 10-15 adet alageyiğin daha ilk popülasyonu desteklemek üzere, Dilek Yarımadası'na nakledilmesi hedefleniyor.

Dünyaya Türkiye'den yayılan ve orijinal yerel popülasyon olarak sadece Türkiye'de bulunan bu türün korunması ve yaygınlaştırılması sadece ülkenin genetik çeşitliliği için değil, dünya biyolojik çeşitliliği açısından da son derece önem taşıyor.

Alageyiğin şu anda yaşamakta olduğu Antalya Düzlerçamı Bölgesi'nde bulunan yaklaşık 200 adet alageyik, yeterli yayılış alanına sahip değilken, ayrıca meydana gelebilecek salgın hastalık ya da orman yangını gibi bir durumda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Bu nedenle mevcut alageyik popülasyonunun, uygun yaşam koşullarına sahip birkaç değişik alana nakledilerek, tabiata yerleştirilmesi, türün devamlılığı açısından acilen uygulanması gereken bir görüş olarak değerlendirilip, bu doğrultuda çalışmalar başlatıldı.

-İkinci yerleştirme alanı olarak Aksaz Bölgesi-

Türkiye'de alageyiğin yaşamasına uygun habitatlar arasında yapılan inceleme neticesinde, Dilek Yarımadası Milli Parkı, bu yerleştirmenin yapılabileceği, koruma sorununun nispeten az olduğu ve habitatın son derece uygun olduğu bir alan olarak değerlendirildi.

İlk yerleştirme alanı olarak burası seçilirken, önümüzdeki yıllarda ikinci yerleştirme alanı olarak da Muğla Köyceğiz Aksaz Bölgesi belirlendi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce daha önceden gerçekleştirilen; yaban koyunu, ceylan ve geyiklerin yeniden yerleştirme çalışmalarında başarılı sonuçlar alındığını ve Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda alageyiklerin üremeye başlamasının da yerleştirme çalışmalarının başarısı açısından büyük önem taşıdığını belirten yetkililer, bundan sonraki aşamada geyik yavrularının sağlıklı büyümeleri için gerekli çalışmaların titizlikle yapılacağını ve izleme faaliyetlerinin de aralıksız devam edeceğini kaydetti.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Alageyikler Yavrularıyla Görüntülendi - Son Dakika


Advertisement