Fitch dün gece yarısı Türkiye'nin 'BBB-' ile 'yatırım yapılabilir' seviyede olan kredi notunu 'BB+' ile spekülatif seviyeye indirdi. Fitch'in kararı öncesinde ise diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin görünümünü yeniden negatife indirdi. Ali Güven Fitch'in kararıyla beraber Türkiye'nin artık 'yatırım yapılabilir' kredi notu kalmadığına dikkat çekti.
Buna karşın Value Partners MENA Bölgesi Yönetici Ortağı Ali Güven, bundan sonra yapısal reformların uygulamaya geçmesiyle dış finansman bağımlılığının azalabileceğini ayrıca sağlıklı bir politik ortamın notun yeniden iyileşmesini sağlayabileceğini söyledi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının tarihsel olarak yukarı yönlü not değişimlerini daha ihtiyatlı yaptıklarını hatırlatan Güven, "Bu noktada iyileşmeler olmaz ise faiz baskısı artacak. Yatırım yapmak güçleşecek, çünkü gerekli parayı kullanmak pahalılaşacak" dedi.
"Şirketler kur riskini kontrol altına almalı"
Fitch'in yatırım yapılabilir notu düşürmesi ile şirketlerin kısa dönemde yönetebilecekleri alanın dar olduğunu söyleyen Ali Güven, döviz borçları olan şirketler için hükümetin çalışmaları netleştikçe izlenilmesi gereken yol haritasının daha belirgin olacağına değindi. Yöneticilere tavsiyelerde bulunan Güven, "Bu süreçte geliri döviz olmayan şirketlerin döviz ile borçlanmaktan özellikle kaçınması gerekiyor. Gelir gider dengesinde, döviz kaynaklı riskleri olanlar, doğru finansal ürünler ile kur riskini kontrol altına almalı. Mevcut döviz borçları vadelerine göre kur riskini ortadan kaldıracak veya adımlar atılması da şart" diye konuştu.
"Katma değeri yüksek yatırımlara odaklanmalıyız"
KHK ile devlete olan döviz borçlarında kurun sabitlendiğini hatırlatan Güven, bunun dışında kalan borçlar için ayrıca bir beklenti oluştuğunu ifade etti. Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta salı günü açıkladığı faiz politikasının bazı çevrelerce biraz yetersiz görüldüğünü ve Fitch'in notunun bu durumdan da etkilenmiş olabileceğini söyleyen Ali Güven, "Fitch'in bir sonraki değerlendirmesi 21 Temmuz'da olacak. Bu tarihe kadar reel sektörün 212 Milyar dolara varan döviz borcuyla ilgili ortaya uygulanabilir bir plan konulabilirse belirsizlik ortamı sona erecek ve bir sonraki not daha yüksek olacaktır. Siz derecelendirme kuruluşuna not düşürmesi için neden vermezseniz, zaten para kazanmak için muhtaç olduğu güvenirliğini koruyabilmek adına notunuzu yükseltecektir" diye konuştu.
"Piyasa bu yeni notu zaten fiyatlamıştı"
Ali Güven, uzun vadede, Türkiye'nin cari açığını yurt dışından fonlayan bir ekonomi olduğu için değerlendirme kuruluşlarının verdiği notların ekonomi için çok önemli olduğunu vurguladı. Kötümser olmamak gerektiğini de hatırlatan Güven, bu yeni notun zaten fiyatlandığını hatırlatarak, "Önümüze bakmamız gerekiyor. Bu tür ortamlar, yapısal reformları hızlandırır, reformlar ekonomiyi zindeleştirir, ülkemiz de bu durumu fırsata çevirir. Geçmişte bunu çok yaptık" diye ekledi.
Son Dakika › Güncel › Ali Güven: 'Yapısal reformlar not artışını yeniden sağlayabilir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?