Çanakkale Emniyet Müdürlüğü'nün 'Alkolün Sürücüler Üzerindeki Etkisi' çalışması kapsamında, alkol gözlüğü takan vatandaşlar günlük rutin hareketleri yapmaya çalıştı. Alkol alındığı takdirde hareketlerde gözlenen değişimin farkına varıp, alkollü araç kullanmanın zararlarını daha iyi anladı.
Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, İskele Meydanı'nda gerçekleştirdiği çalışmada, alkolün sürücüler üzerindeki etkisine dikkat çekti. Ekipler, alkollü araç kullanmanın yaratabileceği olumsuzlukları vatandaşlara anlatırken, farklı bir uygulama yöntemiyle bu durumu gözler önüne de serdi. Polis, ABD ürünü olan biri 3.50 promil, diğeri ise 1.50 promil alkol alınması halindeki etkiyi yansıtan alkol gözlüklerini sürücüler üzerinde denedi. Gözlükleri takanlardan tek ayak üstünde durup, düz bir çizgi üzerinde yürümelerinin yanı sıra anahtar ile otomobilin kapısını açıp, havaya atılan bir topu yakalamaları istendi. Alkol gözlüğünün etkisiyle hareketleri yapmakta zorlanan vatandaşların tavırları etkinliğe katılan diğer kişilerce gülerek izlendi.
Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şubesi Müdürü Yasin Pala, gözlüğün alkollü sürücülerin o an itibariyle gördükleri bir nebze de olsa gösterdiğini belirterek, "Kazaların yüzde 97'si insan kaynaklı. Bu oranın içinde de alkolün neden olduğu kazalara dikkat çekmek için böyle bir çalışma yaptık. Alkol alındığında araç kullanılmamasını amaçlayan bir çalışma. Gözlük takıldığında yapılmak istenen hareketlerin hemen gerçekleşemediğini görüyoruz. Yani melekeler kayboluyor. Bunu bir de hızlı bir araç kullanırken şehir içindi diğer araçların ve insanların olduğu zamanki halini düşünürsek ne kadar büyük tehlikeli bir durum olduğunu görebiliyoruz" dedi.
Daha önce hayatında hiç alkol almadığını söyleyen pastane işletmecisi Hasan Çoban, gözlüğü taktığında yaşadığı değişimi anlatırken, "Bir tane bira dahi içmedim. Hatta merak ediyordum. İçmemekle çok doğru yaptığımı şu an çok daha net gördüm. Alkole zaten karşıydım, bu saatten sonra daha çok karşıyım" dedi.
Gözlüğü takanlardan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Gökhan Bayram ise çalışmanın çok etkili olduğunu belirtip, "İnsan içince bazen idare edebilir, sürebilir gibi düşünüyor. Ama öyle değil. İnsan bunu ayık haliyle daha iyi anlıyor. Gözlüğü takınca çok değişti. Yolda yürüyemedik, kapıyı açamadık. O an başımıza bir şey gelecek olsa, çok kötü bir sonuç çıkabilirdi. Polisimiz bunu bize daha iyi hissettirerek öğretmiş oldu" diye konuştu.
Polisin, 'Alkolün Sürücüler Üzerindeki Etkisi' çalışması yoğun ilgi gördü. - Çanakkale
Son Dakika › Güncel › Alkol Gözlüğü Takıp, Zararlarını Gördüler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?