Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşamaya varılamaması üzerine grev kararı alan Alman Makinistler Sendikası'na (GDL) bağlı çalışanlar greve başladı.
Deutsche Bahn'dan yapılan açıklamada, GDL'nin salı günü duyurduğu grev kararı bugün saat 15.00'da yük trenlerinin durmasıyla başladığı belirtildi. Grevin pazartesi günü saat 04.00'a kadar süreceği vurgulanan açıklamada, ülke genelinde tren seferlerinin grevden etkileyeceği ifade edildi.
Uzun mesafeli hatlarda aksaklıkları en aza indirmek için alternatif bir seyahat programının düzenlendiği belirtilen açıklamada, firmanın bu programla olabildiğince yolcuyu hedefine ulaştırmayı amaçladığı kaydedildi.
Açıklamada, ayrıca grev nedeniyle yolcuların mağdur edilmeyeceği ve özel şartlılar hariç diğer biletlerin 6 ay içeresinde farklı bir tarihe ertelenebileceği veya ücret iadesinin yapılacağı aktarıldı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, tarafları sorumlu davranmaya davet etti.
Bu konunun çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade eden Merkel, "Bu ülkemize zarar verebilir. Toplu sözleşme anlaşmazlıklarında grev de bir seçenek ancak bu durumda her iki taraf da orantılı davranmalı" diye konuştu.
"GDL, bu ilkeden ayrıldı"
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ise bir gazeteye yaptığı açıklamada, "Son 65 yılda Alman Sendikalar Birliği Konfederasyonu'nu tarafından grev hakkı hep sorumlulukla kullanıldı ve böylece işçi çıkarmalarının önüne geçildi. GDL, bu ilkeden ayrıldı" ifadelerini kullandı.
Ülkenin ekonomisinin zarar görmemesi için tüm tarafların sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Gabriel, "Şu an durum GDL'nin grev hakkını kötüye kullanmasından ibaret. GDL yetkililerine müzakere masasına geri dönmeleri için çağrıda bulunuyorum" dedi.
Öte yandan ülkede daha önce Alman havayolu şirketi Lufthansa ve demiryollarında ki grevlerin turistleri ve vatandaşları rahatsız ettiği kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Ayrıca, yük trenleriyle taşınan malların zamanında yerine ulaşmaması ve bozulması durumunda bunun ülke ekonomisine zarar verebileceği belirtiliyor.
Toplamda 34 bin üyesi bulunan GDL, 20 bini aşkın makinistin ücretlerinin arttırılmasının yanı sıra 39 saat olan haftalık çalışma sürelerinin 2 saat azaltılmasını ve fazla mesai ücretlerine zam yapılmasını talep ediyor. Sendikanın, tren kontrolörleri, servis elemanları ve seferlerde yer alan diğer tüm çalışanların sözleşmeye dahil etmek istemesine Alman Demiryolları karşı çıkıyor. - Hessen
Son Dakika › Güncel › Almanya'da Makinistlerin Grevi Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?