AMASYA (AA) Amasya'da evde bakım ücreti alan kişilerin eğitimine yönelik hazırlanan ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu (İşkur) İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Şifalı Eller' projesinin tanıtımı yapıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde yapılan tanıtım toplantısına, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sadi Ergin, Çalışma ve İş Kurumu (İşkur) İl Müdürü Osman Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş ve ilgili kurumların çalışanları katıldı.
Ergin, burada yaptığı konuşmada, yaklaşık altı aydır üzerinde çalıştıkları projeyle evde bakım ücreti alan kişilerin, baktıkları bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek için eğitime tabi tutulacağını ve eğitim sonunda sertifika verileceğini söyledi.
TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 8 buçukluk kısımını 65 yaş üstü yaşlı nüfusun oluşturduğunu hatırlatan Ergin, "2023 hedeflerimiz doğrultusunda projeksiyon yaptığımızda bu oran yüzde 10'a ve 2050 yılında ise yaklaşık yüze 21'lere denk gelmektedir, bu da bize gösteriyor ki her geçen gün artarak devam eden yaşlı nüfus önümüzdeki dönemde bakıcıların işlerine daha da önem kazandıracaktır" diye konuştu.
Son dönemlerde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yaşlı ve engellilere yönelik birçok sosyal politikanın ortaya konduğunun altını çizen Ergin, şunları kaydetti:
"Bu anlamda Amasya genelinde il Müdürlüğümüz tarafından yaklaşık 2 bin 350 kişiye aylık kişi başı, 932 lira evde bakım ücreti ödenmektedir, bu kişiler evde bakım verdikleri kişilere herhangi bir eğitim almadan bakım vermektedirler ve bu da hem bakıcıda hem de bakılan yaşlı veya engellide beklenmeyen problemlerin meydana gelmesine sebebiyet vermektedir. Biz de tam buradan yola çıkarak 6 ay önce evde bakım veren kadınlarımıza bir eğitim modülü hazırlama girişiminde bulunduk ve çalışmalarımızı sonuçlandırarak Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne gönderdik, incelemelerini bekledik ve elhamdülillah sonucunda bizim ilimizde hazırlayıp sunduğumuz modül onaylanarak ülkemizin hizmetine sunuldu artık her ilde uygulanabilir bir program olarak yayınlandı."
Eğitim programının 160 saatlik teorik ve pratik eğitimden oluştuğunu anlatan Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Takdir edersiniz ki bakım hizmeti sunumunda ortaya çıkan pek çok sorunun üstesinden gelebilmek için sürekli moral ve manevi desteğe ihtiyaç duyan bakıcıların, güçlü yönlerinin ortaya çıkarılarak geliştirilmesinin hizmetin devamlılığını ve kalitesini etkileyeceği düşünülmektedir, özür, kronik hastalık ya da yaşlılık nedeniyle bakıma muhtaç durumda olan bireyler, yetersizlikleri dolayısıyla sürekli bir başkasının desteğine ihtiyaç duymaktadırlar, ömür boyu bir başkasına bağımlı yaşamak, bağımlılık ilişkisinin iki tarafı açısından da idare edilmesi zor bir süreçtir. Bakıma muhtaç engelliye bakım hizmeti sunan aile bireyi kendi yaşamlarından fedakarlık yaparak bakım yükünü üstlenmişlerdir.
Türk toplumunun geleneksel kültürü, dini ve manevi değerlerinin gereği aile bağlarının güçlü olması, bakıma muhtaç bireyin çoğunlukla aile içinde korunmasını ve bakımını sağlamıştır. Ben bu projede bize destek verenlere başta Sayın Valimiz olmak üzere ilgili kurumlarımıza teşekkür ederim"
Son Dakika › Güncel › Amasya'da 'Şifalı Eller' Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?