11 bin 754 hektar ormana maden izni
Türkiye'deki orman alanlarında madencilik hizmetleri için 2012 yılında 6 bin 336 hektar, 2013'te 5 bin 872 hektar, 2014 yılında ise 11 bin 754 hektarlık izin verildiği ortaya çıktı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin (BAİB), 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse 'edilen 'Batı Akdeniz Mermer Sektörünün Güncel Durumu ve Gelecek Projeksiyonu Projesi' kapsamında hazırlanan raporun lansman toplantısı, BAİB'de yapıldı. Mermer sektörünün güncel durumu, sorunları, çözüm önerileri ve sektörün geleceği hakkında kapsamlı bir yol haritası oluşturmayı amaçlayan projenin sunumunu Akdeniz Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Gürhan Yalçın yaptı.
BASINI SUÇLADI
1.4 milyar dolarlık bölge ihracatının 349 milyon dolarının madencilik sektörüne ait ve önemli bir bölümünü de mermer sektörünün oluşturduğunu belirten BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, sektörün idari, çevresel, yapısal pek çok sorunundan bahsetti. Bahar, "Sektöre ilişkin gerçekleri bilimsel bir çalışmayla ortaya koyarak gerek kamuoyu, gerekse basın nezdinde gerçeklerle bağdaşmayacak çeşitlilikte sektöre yönelik negatif algının değişmesini ve bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması sayesinde, sektörle kamu kurumları arasındaki ilişkinin gelişimine katkı sağlamak hedeflenmiştir. Mermer sektörünün problemlerini kamu ve kamuoyu maalesef gazete küpürlerinden okuyor. Çevre şartlarını ihmal eden toplumlar vahdaniyetini devam ettirememiş, bu bir gerçek. Ancak iktisadi yapıların üstünde çok fazla durmadan gelişmesine önem vermeyen devletler de vahdaniyetini devam ettiremiyor. Bu da bugünün gerçeği maalesef" diye konuştu.
11 BİN 754 HEKTARLIK ORMANDA MADENCİLİK İZNİ
Sektöre yönelik yanlış algı oluştuğundan bahseden Prof. Dr. Gürhan Yalçın, 'Mermercilik bitsin tükensin' gibi bir algı yerine tam tersi bölgede mermercilik sektörünün sürdürülebilir ekonomik kalkınmadaki gücünün daha da belirginleşmesi gerektiğini söyledi. Orman izin türlerinde 2014 yılında yaklaşık 40 bin hektarlık izin alındığını dile getiren Prof. Dr. Yalçın, bunun sadece yüzde 25'inin madencilik sektöründe, bunun da neredeyse yarısı kadarının madenlerde açık işletmeler için izin alınan türlerini temsil ettiğini söyledi.
Mermercilik sektörünün, orman izni alınan alanlar içinde çok küçük bir payı temsil ettiğini öne süren Prof. Dr. Yalçın, "Yani çok büyük gözükse bile, bunu birtakım deformasyon olaylarıyla basına taşıdığımız zaman farklı algılanıyor" dedi. Orman izin türleri hakkında konuşan Prof. Dr. Yalçın, "Yani biz evet ormanlarımızı mahvediyoruz, böyle bir şeyi söylemek için ilk önce bu geneli görmek lazım. Bu algının doğru ifade edilmesinde fayda var" dedi.
Prof. Dr. Yalçın'ın sunumundaki rakamlar, Türkiye'deki orman alanlarında madencilik hizmetleri için 2012 yılında 6 bin 336 hektar, 2013'te 5 bin 872 hektar, 2014 yılında ise 11 bin 754 hektarlık izin verildiğini ortaya koydu.
Son Dakika › Güncel › Antalya - 11 Bin 754 Hektar Ormana Maden İzni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?