Avrupa Parlamentosu'ndaki 'Uluslararası Ticaret Komitesi'ndeki 19 üye, 'ACTA olarak bilinen Korsan Ürünlerin Ticaretiyle Mücadele Antlaşması'na onay vermedi. Komisyon ACTA'nın bir an önce Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda oylanmasını önerdi.
Özellikle Doğu Asya'dan gelen korsan ürünlerin önüne geçilmesi için gümrük kontrollerinin sıkılaştırılmasını ve yasa dışı yollardan internetten video ve müzik eserlerinin indirilmesinin, paylaşılmasının kontrol altına alınmasını içeren anlaşmaya özellikle fikri mülkiyet haklarının ihlalinden büyük zarar gören sanayileşmiş ülkeler, antlaşmaya büyük önem verdiklerini bildirdi. Deutsche Welle, AB Komisyonu'nun verilerine göre korsan ürünler nedeniyle Avrupa sanayisi her yıl 8 milyar euro zarara uğradığını aktardı. Yaklaşık 3 yıldan bu yana gündemde olan ve sürekli tartışılan antlaşmanın Avrupa Birliği ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu'nun onayını alması halinde yürürlüğe girmesinin öngörüldüğünü ancak, 27 birlik ülkesinden sadece 5'i bunu imzaladı, hiçbir ülke parlamentosu bunu onaylamadı.
Korsan Ürünlerin Ticaretiyle Mücadele Antlaşması (ACTA), aslında uluslararası alanda fikri mülkiyet haklarının korunmasını, bu alanda standartların yükseltilmesini hedefliyor. ABD, Avustralya, Kanada, Japonya, birçok AB üyesi ülke tarafından büyük umutla hazırlanan antlaşmanın yürürlüğe girmesi için 6 ülkede parlamentolar tarafından onaylanması yeterli olacaktı.
Avrupa Parlamentosu'nun, 'Uluslararası Ticaret Komitesi', ACTA antlaşması konusunda kararını verdi. Komite yeşil ışık yakarsa, 'Korsan Ürünlerin Ticaretiyle Mücadele Antlaşması'nın' Temmuz ayı başında da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda oylanması bekleniyordu. Komisyon yeşil ışık yaktığı takdirde buradan çıkacak karar tüm AB ülkeleri için bağlayıcı olacaktı.
Korsan ürünlerin dünya çapında engellenmesini amaçlayan ancak internette sansüre yol açabileceği endişesiyle tepki toplayan 'ACTA antlaşması' Almanya'da uzun süreden bu yana protesto ediliyordu.
Son Dakika › Güncel › Ap, Acta'ya Onay Vermedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?