Apec Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Apec Zirvesi

Apec Zirvesi

Filipinler Devlet Başkanı Aquino'yu sorularıyla sıkıştıran Hong Konglu gazeteciler zirveden çıkarıldı Hong Konglu gazetecilik örgütleri olayı protesto etti

08.10.2013 14:08

Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinde, Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino'yu sorularıyla sıkıştıran gazetecilerin, etkinliği izlemekten men edilmesi tepkilere neden oldu.

Hong Konglu üç yayın kuruluşundan gazetecilerin, Aquino'ya "2010'da Manila'yı ziyaretleri sırasında öldürülen Hong Konglu turistlerin yakınlarından resmi düzeyde özür dileyip dilemeyeceğine" dair ısrarla soru yöneltmeleri üzerine zirveyi izlemekten men edildiği belirtildi.

Olaya tepki gösteren Hong Kong Gazeteciler Birliği, gözetim altında tutulan gazetecilerin, ertesi gün otellerine girmekten de alıkonulduğunu bildirdi.

Hong Kong Haber Yöneticileri Birliği de benzer bir açıklamada bulunarak, APEC'in bu tavrının kendilerini şoke ettiğini belirtti.

APEC yetkililerinden gelen açıklamalarda ise "küçük de olsa, devlet başkanlarına yönelik hiçbir tehdide tolerans gösterilmeyeceği" belirtildi ve olayın basın özgürlüğüyle bağlantılı olmadığı kaydedildi.

Filipinler'in başkenti Manila'da işten çıkarılan bir polis tarafından 2010 yazında rehin alınan sekiz Hong Konglu turistle bir tur rehberi, kurtarma operasyonu sırasında hayatını kaybetmişti. Aquino, olayın geride kaldığını düşünürken, ölenlerin yakınlarının resmi özür ve tazminat istediği belirtiliyor.

APEC zirvesi  (5-7 Ekim 2013), dünya liderleri başta olmak üzere 8 bin delege, iş adamı ve gazeteciyi Bali'de buluşturdu. ABD Başkanı Barack Obama'nın bütçe krizi nedeniyle katılamadığı ve yerine Dışişleri Bakanı John Kerry'yi görevlendirdiği zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye de vardı.

Asya-Pasifik bölgesinde ticaret ve yatırımın serbestleştirilmesi, ekonomilerin entegrasyonu için ticari ve teknik işbirliği ile iş bağlantılarının kolaylaştırılması amacıyla 1989'da kurulan APEC'in 21 üyesi bulunuyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Apec Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement