Arakanlılar İçin Cenevre'de Yardım Konferansı Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Arakanlılar İçin Cenevre'de Yardım Konferansı Düzenlendi

Arakanlılar İçin Cenevre\'de Yardım Konferansı Düzenlendi

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) Uluslararası Başkanı Dr. Joanne Liu, Myanmar’ın Rakhine eyaletinde (eski adıyla Arakan) şiddet olaylarının yeniden tırmanması üzerine bölgede yaşanan mülteci krizine dair izlenimlerini bağış konferansında aktardı.

24.10.2017 14:02

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) Uluslararası Başkanı Dr. Joanne Liu, Myanmar'ın Rakhine eyaletinde (eski adıyla Arakan) şiddet olaylarının yeniden tırmanması üzerine bölgede yaşanan mülteci krizine dair izlenimlerini bağış konferansında aktardı.

Uluslararası tıbbi insani yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar'ın (MSF) Uluslararası Başkanı Dr. Joanne Liu, 23 Ekim Pazartesi günü Cenevre'de Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi, Uluslararası Göç Örgütü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından düzenlenen, Avrupa Birliği ve Kuveyt'in destek verdiği Rohingya Mülteci Krizi Bağış Konferansı'nda konuştu.

Rohingya Mülteci Krizi Bağış Konferansı'nda konuşan Dr. Joanne Liu, geçtiğimiz iki ay içinde güvenlik arayışındaki yaklaşık 600 bin Rohingya mülteci Bangladeş'e sığındığını, bu büyük göç dalgası yakın zamanda sona ermeyeceğini söyledi. Sadece son 2 hafta içinde 40 bin kişi daha Myanmar'dan Bangladeş'e geldiğini ve bu rakamlar Rakhine'de şiddetin hala dinmediğinin altını çizdi.

"Çamurdan ve naylon örtülerden barınak yapıyorlar"

Dr. Liu gittiği Arakan bölgesinde yaşanan durumu konferansta şu sözlerle aktardı: "Bunun ne denli büyük bir kriz olduğunu bizzat görmeden anlamak çok zor. Bölgeye yeni gelen sığınmacılar çamurdan ve naylon örtülerden yapılmış, bambularla bir arada tutturulan, ufak tepeler üstüne rastgele dağılmış derme-çatma barınaklara sığınmış durumdalar. Yerleşim alanının içine doğru ilerledikçe, yol olmayan, ormanlık bir alana giriyorsunuz ve işte tam burada işler değişiyor. Neredeyse hiçbir imkan yok. Yaşam şartları hiçbir yerde olmadığı kadar zor. Aileler, çamurun üstünde, sel tehlikesine açık bir zeminde naylon örtülerin altında yaşıyor. Yanlarında hayatlarını idame ettirecek çok az eşyaları var ve her an filler tarafından saldırıya uğrama tehlikesiyle karşı karşıyalar. Temiz su, tuvalet, yiyecek gibi imkanlara ve sağlık hizmetlerine hiçbir şekilde erişemiyor".

Bu ölçekteki bir göç dalgasının ardından 2009'dan bu yana hizmet verdiklerini aktaran Dr. Liu, sağlık tesislerinde yatarak tedavi kapasitelerini 50 yataktan 70 yatağa çıkardıklarını ve halihazırda günde 800 ila bin hasta tedavi ettiklerini söyledi.

"Bu yerleşim alanları, halk sağlığı açısından saatli bombadan farksız"

Rohingyaların yerinden edilme sebebini Myanmar'da devam eden kriz yüzünden olduğunu bildiren Dr. Liu, "Çok önemli sebepler olmadığı takdirde kimse evini terk etmez. Rohingyalar hayatları tehlikede olduğu için, başka bir seçenekleri olmadığı için ülkelerini terk ediyorlar" şeklinde konuştu.

Dr. Liu, sahada daha fazla yardım kuruluşunun çalışmaya katılması gerektiğini, bölgeye tuvalet ve su pompası temini, sağlık hizmeti ve gıda dağıtımı konusunda daha fazla kuruluşa ihtiyaç olduğunu söyledi. Bunun gerçekleşebilmesi içinse, Bangladeş hükümetinin insani yardım kuruluşlarına kolaylık göstermesi gerektiğini vurguladı. - CENEVRE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Arakanlılar İçin Cenevre'de Yardım Konferansı Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement